Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви по повод изстреляната днес

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви по повод изстреляната днес
Коментари Харесай

Доналд Тръмп: Всички варианти за Северна Корея са на масата

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп съобщи във връзка изстреляната през днешния ден междуконтинентална балистична ракета от Северна Корея над Япония, че " всички разновидности са на масата ".

" Светът получи следващото ясно и мощно обръщение от Северна Корея: този режим демонстрира своето пренебрежение към съседите си, към всички членове на Организация на обединените нации и към минималните стандарти за задоволително интернационално държание ", сподели Тръмп в официално съобщение, публикувано от Белия дом и представено от международните организации.

" Заплашителните и дестабилизиращи дейности единствено ускоряват изолацията на севернокорейския режим в района и измежду всички страни по света. Всички разновидности са на масата ", отсече президентът на Съединени американски щати.

Пприпомняме, че Пхенян изстреля рано тази заран балистична ракета, която прелетя 2700 км, мина над японския остров Хокайдо, разпадна се на три елементи и падна в Тихия океан. Според управляващите в Япония става дума за ракета със междинен обхват, евентуално " Хвасон-12 ".

Японският министър председател Шиндзо Абе дефинира дейностите като " възмутим акт ", който " съществено заплашва мира и сигурността в района ".

Японското държавно управление образува спешен щаб и заседава изключително. В столицата Токио поданици излязоха на митинг.

" На този стадий няма данни парчета да са паднали на наша територия, нито има вреди по самолети или кораби наоколо ", сподели Йошихиде Суга, общоприет секретар на кабинета.

Актът провокира остри реакции на интернационалната общественост.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации ще заседава изключително през днешния ден следобяд по искане на Токио и Вашингтон. По-рано водачите на Съединени американски щати и на Япония се схванаха " да усилят натиска върху Северна Корея ".

Според дипломатически източници Съветът разполага с благоприятни условия да наложи нови наказания на Пхенян. Петролният бранш да вземем за пример бе изключен от обсега на последните наказания, наложени при започване на август, разяснява Агенция Франс Прес.

Южна Корея реагира с военни маневри.

Китай още веднъж прикани за възпиране от дейности, които могат да доведат до ескалиране на напрежението.

Русия пък прикани Пхенян да се въздържа от провокации и да съблюдава резолюциите на Организация на обединените нации, само че за първи път призна, че има ескалация на напрежението на Корейския полуостров.

Японското министерство на защитата счита, че ракети като изстреляната през днешния ден могат да стигнат територията на тихоокеансикя остров Гуам, - американски рурот, където има военни обекти на Съединени американски щати. Пентагонът обаче съобщи, че ракетата не е представлявала опасност за Съединени американски щати.

Гуам към този момент беше избран като цел от режима на Ким Чен-ун, който даже съобщи, че военният проект за удар е подготвен, само че водачът ще изчака малко преди да реши да го задейства.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР