Байдън критикува Тръмп в речта на Деня на труда, фокусирана върху работните места и икономиката в САЩ

...
Президентът на САЩ Джо Байдън критикува икономическите политики на своя
Коментари Харесай

Президентът на САЩ Джо Байдън критикува икономическите политики на своя предшественик и вероятно съперник на изборите през 2024 г. Доналд Тръмп, отбелязвайки, че Съединените щати са загубили работни места по време на мандата на бившия президент републиканец.

В реч във Филаделфия, за да отбележи празника на Деня на труда в САЩ в понеделник, Байдън многократно критикува рекорда на Тръмп в Белия дом.

„Не беше толкова отдавна, че губехме работни места в тази страна“, каза Байдън, от когото се очаква да превърне политиката за заетост и икономическата политика на своята администрация в централна част от кампанията си за преизбиране през 2024 г.

„Всъщност човекът, който заемаше тази работа преди мен, беше само един от двамата президенти в историята, които напуснаха поста си с по-малко работни места в Америка, отколкото когато беше избран.“

Когато Тръмп напусна Белия дом в началото на 2021 г., САЩ и глобалните икономики бяха засегнати от избухването на COVID-19, което доведе до загубата на милиони работни места. Но администрацията на Тръмп казва, че е наблюдавала исторически ниската безработица преди пандемията.


Все пак Байдън в понеделник твърди, че американската икономика се е трансформирала под негово наблюдение, като неговата администрация на Демократическата партия се фокусира върху овластяването на работниците и укрепването на средната класа в САЩ.

„Когато последният човек беше тук, той гледаше света от Парк авеню“, каза Байдън, имайки предвид улица на богаташи в Ню Йорк. „Гледам го от Скрантън, Пенсилвания. Гледам го от Клеймонт, Делауеър.“

Коментарите на Байдън подчертават неговото продължаващо съперничество с Тръмп, който поддържа значителна преднина в надпреварата за президентска номинация на Републиканската партия през 2024 г. и се очаква да се изправи срещу Байдън в това, което би било реванш през 2020 г.

Тръмп търси преизбиране, въпреки че е изправен пред четири отделни наказателни обвинения, включително два случая, в които е обвинен в опит да отмени резултатите от вота през 2020 г., който загуби от Байдън.

Бившият президент републиканец отрече каквото и да е нарушение във всички дела срещу него и обвини американските прокурори, че се опитват да провалят кампанията му през 2024 г.

В понеделник Байдън говори за собствения си успех при приемането на законопроект за инфраструктура на стойност 1,2 трилиона долара – отново в контраст с Тръмп.

„Великият строител на недвижими имоти – последният човек – той не е построил нищо проклето“, каза президентът на САЩ за Тръмп, магнат на недвижими имоти.

Тръмп обяви „Седмица на инфраструктурата“ през 2017 г., за да популяризира план за ремонт на магистрали и мостове, но натиска беше провален от политическите сътресения във Вашингтон по това време. „Седмицата на инфраструктурата“ впоследствие се превърна във шега за хаоса, обхванал администрацията на Тръмп.


Байдън в понеделник също разкритикува дясната теория за „пропускащата се икономика“, която твърди, че дерегулацията и намаляването на данъците за богатите произвеждат икономически растеж, който в крайна сметка облагодетелства работещите хора.

„Не много „протекла“ се озова на кухненската маса на баща ми и той си счупи врата“, каза Байдън.

Като цяло Байдън изрази оптимизъм за бъдещето на икономиката на САЩ, подчертавайки, че усилията за ограничаване на инфлацията работят.

Но общественото възприемане на икономиката може да се окаже основна пречка за преизбирането на 80-годишния президент.

Тръмп често се оплаква от растящата инфлация в САЩ, като казва, че страната „отива по дяволите“ при Байдън.

В проучване на Reuters/Ipsos миналия месец 60 процента от американците – включително един на всеки трима избиратели на Демократическата партия – казаха, че не одобряват справянето на Байдън с инфлацията.

Проучванията на общественото мнение също показват, че избирателите са загрижени за възрастта на Байдън.

Но в понеделник президентът на САЩ изглежда отхвърли въпроса. „Единственото нещо, което идва с възрастта, е малко мъдрост. Правя това по-дълго от всеки друг и знам какво, ще продължа да го правя с ваша помощ“, каза Байдън.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР