Президентът на САЩ Джо Байдън и новият министър-председател на Великобритания

...
Президентът на САЩ Джо Байдън и новият министър-председател на Великобритания
Коментари Харесай

Байдън и Сунак се договориха да подкрепят Украйна и да възпират Китай

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и новият министър-председател на Англия Риши Сунак се съгласиха да поддържат Украйна и да се опълчват на Китай, заяви администрацията на Белия дом.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и новият министър-председател на Англия Риши Сунак се схванаха по време на първия си телефонен диалог да работят дружно в поддръжка на Украйна и да се опълчват на Китай. Те разговаряха за първи път часове откакто Сунак стана третият министър-председател на Англия тази година, наследявайки тежка икономическата рецесия след оставката на Лиз Тръс след едвам 49-дневно ръководство.

„ Двамата водачи потвърдиха " специфичните връзки ", които съществуват сред Съединените щати и Англия, и обявиха, че ще работят дружно за реализиране на световна сигурност и разцвет ” се споделя още в известието на Белият дом за диалога.

" Лидерите се съгласиха, че е значимо да работят дружно в поддръжка на Украйна и да държат Русия виновна за нейната експанзия ", се споделя в изказването за войната, провокирана от съветското навлизане в прозападната ѝ съседка през февруари.

Белият дом заяви, че Байдън и Сунак са се договорили също по този начин да " отговорят на провокациите, сложени от Китай ", който Вашингтон дефинира като своя главен геополитически и стопански противник на актуалната международна сцена.

От " Даунинг стрийт " 10 разгласиха своя публична информация за диалога, в която се споделя, че двойката е " разискала степента на съдействие сред Обединеното кралство и Съединени американски щати, както двустранно, по този начин и в райони като Индо-Тихоокеанския район ". Обсъден е бил и по-спорния въпрос за Северна Ирландия.

Байдън дефинира назначението на първия английски министър-председател, който е с азиатски генезис като " поразително, революционно събитие ".

Англия е основен европейски съдружник на Съединените щати във въоръжаването и поддръжката на украинската войска, която се пробва да отблъсне съветското настъпление, почнало през февруари./БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР