Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви днес, че няма да

...
Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви днес, че няма да
Коментари Харесай

Голям проблем за Вучич, ще признае ли независимо Косово

Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи през днешния ден, че няма да има " нито де факто, нито де юре " признание на независимостта на Косово, оповестяват сръбските медии.

На срещата във Вране, Южна Сърбия, откъдето стартира обиколката на Вучич в страната като част от образуването на новото Народно придвижване за страна, сръбският държавен глава акцентира, че е наясно, че като президент е положил клетва върху Конституцията и Мирославовото евангелие.
-->
" Няма да съм този, който ще подпише независимостта на Косово. Срам ме е да обикалям Сърбия и да се извинявам пред който и да било. Няма капитулация, няма да признаем нито де факто, нито де юре независимостта на Косово, само че желаеме мир с албанците, желаеме почтени връзки ", сподели той.

След диалози под егидата на Европейски Съюз в края на предишния месец сръбският президент Александър Вучич и косовския министър председател Албин Курти поддържаха предлагането на Европейски Съюз за нормализиране на връзките сред Прищина и Белград. Документът обаче не е подписан към момента. Следващата среща на високо ниво в границите на разговора Косово-Сърбия ще се организира на 18 март в Охрид. Сърбия не признава оповестената през 2008 година самостоятелност на някогашната си област.

Сръбският президент акцентира пред присъстващите на срещата жители, че Южна Сърбия ще разполага с цялата поддръжка от държавното управление, отбелязва Танюг.

Вучич разгласи, че окръзите Пчински, Ябланички и Топлички ще имат през идващия интервал " най-голямата поддръжка от страната ", в това число специфични облекчения, които да привлекат вложители. По думите му в Южна Сърбия като цяло нямат доста финансови вложители и с цел да се привлекат вложители, е належащо да се влагат средства в учебни заведения.

Вучич добави, че страната ще влага в локалните пътища доста повече, в сравнение с до момента, изключително в южната част на страната.

Президентът, който е и ръководител на ръководещата Сръбска прогресивна партия (СПП),  прикани жителите на срещата във Вране да се причислят към новото Народното придвижване за страна, като съобщи, че тази политическа алтернатива ще бъде образувана в края на май или началото на юни, осведоми организация Бета.

Вучич сподели, че ще бъде част от това придвижване, като добави, че образуването му не значи закриване на СПП.

„ Когато придвижването се образува в края на май или началото на юни, молбата ми към вас е да помислите за присъединение към това велико придвижване, националното придвижване за нашата единствена страна Сърбия, която имаме, която би трябвало запазим за нашите деца ", сподели Вучич.

По думите му в идващите два месеца ще се работи по организационната форма на това придвижване.

Той оцени, че след експлоадирането на войната в Украйна геополитическата обстановка в Европа и света се е трансформирала " по-драстично и трагично ", в сравнение с след рухването на Берлинската стена, само че добави, че в Сърбия има " такива, които се вършат, че не виждат какъв брой мъчно е ситуацията на страната “.

Вучич добави, че Сърбия се нуждае от " хора, които твърдо ще пазят националните ползи, ще водят мъдра политика и ще пазят Сърбия от бурни води и брутално мощни ветрове ".

Той повтори, че в сегашния геополитически миг е значимо всички умни хора да са ангажирани в Сърбия „ и тези, които са в партии, и тези, които не са, всички, които са за Сърбия “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР