Президентът на Русия Владимир Путин и китайският му колега Си

...
Президентът на Русия Владимир Путин и китайският му колега Си
Коментари Харесай

Путин и Си Цзинпин са обсъдили мирния план на Китай за Украйна

Президентът на Русия Владимир Путин и китайският му сътрудник Си Цзинпин, който е от през вчерашния ден на тридневно посещаване в Москва, са разискали нощес на четири очи проекта на Пекин за споразумяване на спора в Украйна. Това заяви пред публицисти представителят на Кремъл Дмитрий Песков, представен от съветски медии.

" Това, че са го обсъждали, е явно, тъй като бяха споделили, че ще го разискват ", акцентира той.

Запитан има ли прогрес по тематиката, представителят отвърна: " Няма да давам оценка, ще изчакаме изказванията (на двамата лидери) за медиите (след днешните им преговори) ".

" Очевидно е, че се е състояла доста обстойна замяна на отзиви, сериозен диалог в неофициалната част " от договарянията, уточни Песков. В отговор на журналистически въпрос дали съветският водач е приел покана да посети Китай той още веднъж прикани да се изчакат изказванията на Путин и на Си. 

В понеделник Путин разгласи, че деликатно е проучил концепциите на Китай, гледа е на тях с почитание и ще ги разиска със Си Дзинпин. Китайската позиция за политическо споразумяване на рецесията в Украйна, както е озаглавен документът, се състои от 12 точки:

*Уважение към суверенитета на всички страни,
*Да се изостави манталитета на Студената война,
*Прекратяване на военните дейности,
*Възобновяване на мирните договаряния,
*Разрешаване на филантропичната рецесия,
*Защита на цивилни и военнопленници,
*Поддържане на сигурността на атомните електроцентрали,
*Намаляване на стратегическите опасности,
*Улесняване на износа на зърно,
*Спиране на едностранните наказания,
*Поддържане на постоянни вериги за промишлеността за доставките,
*Насърчаване на следконфликтното възобновяване.

След публикуването на документа украинският президент Володимир Зеленски изясни, че в проекта има точки, които са допустими за Киев. Резервите на Украйна са, че измежду тях не се показва отдръпване на съветските войски от територията ѝ – нещо, което Киев слага като изискване, с цел да се седне на масата за договаряния.

Днес китайският президент беседва с премиера Михаил Мишустин.

" Приветствам ви, уважаеми господин Си Цзинпин, и се веселя да се срещна с вас. Добре пристигнали в дома на държавното управление на Руската федерация ", обърна се Мишустин към високия посетител.

" Преди всичко, бих желал да ви поздравя с преизбирането ви за ръководител на Китайската национална република. И сърдечно да ви благодаря за огромното персонално внимание, което отделяте за развиването на дружбата и партньорството сред Русия и Китай ", добави съветският министър председател.

Мишустин акцентира също значимостта на това, че Си Цзинпин е направил своето първо посещаване след преизбирането си точно в Русия.

" Това е удостоверение за особения темперамент на руско-китайските връзки, навлизащи в нова ера ", означи съветският министър председател.

По време на диалозите Си Цзинпин заяви, че е отправил покана към съветския президент Владимир Путин да направи посещаване в Китай в комфортно за него време през тази година.

Китайският президент сподели също, че е поканил и съветския министър-председател Михаил Мишустин да посети Китай в най-скоро време, с цел да откри тесни връзки с новия министър председател на страната Ли Цян. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР