Президентът на Перу Педро Кастильо на 5 април обяви извънредно

...
Президентът на Перу Педро Кастильо на 5 април обяви извънредно
Коментари Харесай

В Перу идва цветна революция на крайнодесните и САЩ

Президентът на Перу Педро Кастильо на 5 април разгласи изключително състояние в Лима и Каляо, вследствие на което конституционните права, свободите и персоналната сигурност, „ неприкосновенността на жилищата и свободата на събранията и пътуванията “ ще бъдат прекратени. Също по този начин във вторник в столицата беше краткотрайно разгласен комендантски час по отношение на митинги и погроми.

Причината беше, че на 28 март в Перу започнаха митинги на водачи и карго превозвачи против повишаването на горивата. Ако няколко дни по-рано дейностите на инакомислещите се лимитираха до блокиране на пътища в планински региони, то при започване на април те към този момент бяха погълнали столицата на страната Лима.

Основните транспортни артерии бяха блокирани в десетки общини и градове, конфликти с полиция се случиха по улиците, а тълпи ограбваха магазини и палеха гуми. За няколко дни четирима души, в това число едно дете, починаха при демонстрации.

Опитите за договаряния с водачите на митингите се провалиха. Кастильо даже отиде да ги посрещне и понижи налога върху горивата, само че вълненията не стопираха. Самият Педро Кастильо е някогашен водач на Обединения съюз на просветителните служащи на Перу.

Стратегията за неговото събаряне е определена много умело, защото в действителност той е заставен да потиска някогашните си сътрудници, въпреки и от други синдикати.

Това основава облика на избран дезертьор от него, който, идвайки на власт, трансформира възгледите си и стартира да прави репресии против народа. Но факт е, че Съюзът на мултимодалните транспортни гилдии на Перу (UGTRANM) изведе хората на улицата. Негов началник е Джовани Рафаел Диес Вилегас, който е в съюз с последователите на десните сили на някогашния деспот Алберто Фухимори.

През септември 2021 година, 4 месеца след избирането на Педро Кастильо за президент на Перу, Националното индустриално сдружение (SNI), UGTRANM, фухимористи и шефове на огромни предприятия образуваха неофициална асоциация - Братството Писко.

Целта им беше да смъкват определения президент посредством платени стачки и митинги, както и да разпространява тази акция в следени медии.

Тоест методологията на „ цветната гражданска война “ по потвърдени модели, каквито имаше в Грузия, Украйна – и в Латинска Америка, да вземем за пример, в Боливия. Медийната акция беше наречена план „ Свобода “.

Информацията обаче изтече още преди началото на акцията, което докара до ерес. SNI направи изказване, че не поддържа насилствените дейности и се отдръпна от плана.

Но, явно, останалите не отхвърлиха да изпълнят този сюжет. Особено поради общественото напрежение в страната, породено от повишаването на бедността след пандемията COVID-19, въвеждането на нови налози, инфлацията, естествените бедствия и повишаването на храните.

Част от проблемите на Перу са свързани със глобите против Русия, защото те способстваха за внезапен скок в цените на горивата.

Заслужава си да се обърне внимание и на активността на синдикатите в Перу, тъй като доста от тях са структури на американско ръчно ръководство.

Факт е, че още по време на ръководството на диктатора Фухимори в страната стартира да работи Центърът за взаимност - интернационална неправителствена организация под крилото на най-големия американски синдикат AFL-CIO, един от главните получатели на безплатни средства от Националния фонд за Демокрация (NED).

Проучванията демонстрират, че първата безплатна помощ по този ред е отишла през 2001 година за Венецуела. Втората, по-голяма инжекция беше ориентирана към повече страни. Освен във Венецуела, американски сътрудници в Перу, Колумбия, Еквадор и Боливия са получавали пари от NED. Тук би трябвало да се помни, че по това време в Латинска Америка, изключително в Еквадор, Боливия и Венецуела, имаше ляв завой.

И по този начин, с цел да поведат тази вълна, Съединените щати се пробваха да обхванат със своите хора и структури посредством основаването на проамерикански „ демократични “ профсъюзи, чието управление трябваше да бъде ясно насочено към Вашингтон.

Разбира се, на деятелите може да се разпореждат задания, които имитират решаването на локални проблеми. Но ръководството, по един или различен метод, се реализира в полза на Съединените щати.

И различен значим факт са протичащите чувания по делото на самия Алберто Фухимори. По-рано в средата на март Конституционният съд на Перу разпореди освобождението на някогашния деспот. Междуамериканският съд по правата на индивида обаче спря осъществяването на това решение.

Фухимори стартира да свидетелства в съда против жертвите на политиката си, до момента в който беше на власт. Първото съвещание на съда се организира на 1 април и там бяха показани безапелационни доказателства за присъединяване му в закононарушенията.

Следващото съвещание е планувано за 6 април. Междуамериканският съд по правата на индивида обаче спря планувано чуване, с цел да оцени осъществяването на присъдата по делата Бариос Алтос и Кантута.

Съдът няма да преглежда присъдата и помилването на съвещанието, което завършва на 8 април. Засега Фухимори не може да напусне страната. Но в случай че Междуамериканският съд по правата на индивида удостовери закононарушенията, тогава Фухимори още веднъж ще влезе в пандиза. Затова фухимористите интензивно се включиха в акцията против президента Кастильо. Моментът е по едно и също време сериозен и добре селекциониран за тях.

Превод: СМ

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР