Конфискацията на руски активи, блокирани в Европа, може да отвори

...
Конфискацията на руски активи, блокирани в Европа, може да отвори
Коментари Харесай

Ръководителят на “Евроклиър” Урбан: Изземването на руски активи ще отвори кутията на Пандора

Конфискацията на съветски активи, блокирани в Европа, може да „ отвори кутията на Пандора “ и да докара до спад в доверието на вложителите, сподели новият основен изпълнителен шеф на белгийския депозита “Евроклиър ” Валери Урбан в изявление за “Льо Еко ”.

„ Подобно решение ще има доста отрицателно влияние освен върху “Евроклиър ”, само че и върху финансовите пазари като цяло. Ако нашите клиенти считат, че законът към този момент не се съблюдава и че имуществото им може да бъде иззето, това отваря кутията на Пандора. Това може да докара до това огромни интернационалните вложители да извърнат тил на Европа “, сподели тя.

Урбан акцентира, че самата “Евроклиър ” не взема решения по отношение на съветските активи; депозитарят прекарва доста време в договаряния с европейските и американските управляващи, с цел да изясни рисковете. Според нея вложителите на “Евроклиър ” са съгласни с позицията на депозитаря, че замразените средства на Русия би трябвало да останат неприкосновени.

Що се отнася до потреблението на непредвидени облаги от тези активи, договарянията с Европейската комисия по този въпрос са „ много напреднали “, като решение се чака през „ идващите седмици “, споделя Урбан. По нейни оценки става дума за сума от 2 до 3 милиарда Евро годишно според от динамичността на лихвите. Предвижда се 87–89% да отидат за вноски във фонда за поддръжка на Украйна, а останалите средства ще отидат за заплащане на разноски, свързани със правосъдни производства.

Урбан сподели, че “Евроклиър ” сега има повече от 100 каузи, отворени в съветските съдилища по искове от локални вложители на дребно и институционални вложители. Тя добави, че вероятността депозитарят да завоюва производството е много дребна.

На въпрос дали съветските активи са „ задължение “ за “Евроклиър ”, Урбан отговори: „ Трудно е да се ръководи. Повече от 100 чиновници на “Евроклиър ” ръководят тези активи всекидневно. Постоянно би трябвало да отговаряме на нови текстове, нови наказания, съветски контрасанкции. През цялото време би трябвало да координираме позициите си. Но това е част от нашата роля като пазарна инфраструктура. “

От началото на военните дейности в Украйна активите на Банката на Русия в размер на към 260 милиарда евро са блокирани в чужбина, повече от две трети от тях са замразени в Европейски Съюз. Повечето от тези активи се държат от “Евроклиър ” (Според “Файненшъл Таймс ” става дума за 191 милиарда евро), която завоюва към 4,4 милиарда евро от тях през 2023 година

Предшественикът на Урбан като началник на депозитаря, Лив Мостри, сподели, че след облагане с налози облагите от тези активи през 2023 година възлизат на 3,25 милиарда евро. Тя също по този начин предизвести за риска за финансовата непоклатимост, в случай че средствата бъдат иззети.

През февруари европейските управляващи желаеха приходите от замразени съветски активи да се вземат поради настрана, а през март създадоха законопроект за потребление на тази облага в поддръжка на Украйна.

Руското външно министерство съобщи, че всевъзможни ограничения във връзка с замразените активи ще се възприемат като „ кражба “ и заплаши със сурови ответни ограничения.

Превод : В. Сергеев

Източник: Афтершок

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед7730Валери Тодоров: Стратегическият излаз от обстановката, в която се развива Украйна, не е в нейна ползаАлтернативен Поглед12136Валери Тодоров: Положението на Украйна става все по-тежсо! Позицията на Путин се втвърдява!Алтернативен Поглед11583Кузман Илиев: Политиката ни през последните години е водевилен циркАлтернативен Поглед11822Кузман Илиев: Не имам вяра, че има обстановки, в които един народ просто умираКоментарен Поглед21218Д-р Румен Петков: Посещението на Си Дзинпин в Европа: Скритите посланияАлтернативен Поглед77480Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически предателстваАлтернативен Поглед76544„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед76284В съдружен формат „ ЛЕВИЦАТА! “: Седем нови обединения подписаха Споразумение за общо явяване на идните избори  Нако Стефанов, трагична орис, България, геополитически действителности
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР