Президентът на Китай Си Дзинпин пристигна в Сан Франциско, където

...
Президентът на Китай Си Дзинпин пристигна в Сан Франциско, където
Коментари Харесай

За първи път от 6 години: Си Дзинпин пристигна в САЩ за среща с високи залози с Байдън

Президентът на Китай Си Дзинпин дойде в Сан Франциско, където ще се срещне с американския си сътрудник Джо Байдън - първата им среща лице в лице от една година.

Двамата водачи ще вземат присъединяване в тазгодишния конгрес за Азиатско-тихоокеанско икономическо съдействие, фокусиран върху облекчаването на свободната търговия и развиването на районното подпомагане.

Байдън изрази вяра, че идните им диалози ще оказват помощ за възстановяване на връзките сред Съединени американски щати и Китай, които са обтегнати през последната година.

„ Целта ми е Вашингтон и Пекин още веднъж да влязат в естествен курс на преписка ", съобщи американският президент и добави, че е значимо при положение на рецесия " да можеш да вдигнеш телефона и да приказваш с другия ".

" Трябва да се уверим, че нашите военни сили не престават да поддържат връзка между тях ", сподели още Байдън пред кореспонденти в Белия дом.

В навечерието на срещата Държавният департамент заяви, че двете страни, които са най-големите замърсители в света, са се договорили да работят в по-тясно съдействие в битката с климатичните промени. В взаимно изказване те показват, че ще продължат напъните си за " утрояване на потенциала за възобновима сила в международен мащаб до 2030 година ", предава " Associated Press ".

Според трима високопоставени представители на администрацията двамата международни водачи ще се срещнат във Филоли Естейт - къща-музей на към 40 км. южно от Сан Франциско, само че местоположението към момента не е доказана публично.

Според BBC фактът, че Байдън и Си се срещат в Сан Франциско, където се намират Силициевата котловина и водещите международни софтуерни компании, ще има значение за диалозите на срещата. Има догатки, че двамата могат да разгласят основаването на работна група за разискване на изкуствения разсъдък.

Случващото се в Близкия изток и по-конкретно връзките на Пекин с Иран ще са една от по-спорните тематики, които двамата държавни глави евентуално ще обиден.

Chinese leader Xi Jinping has arrived in the United States for the first time in 6 years.

He will attend the Asia-Pacific Economic Cooperation summit in San Francisco and meet with the US president today.

Xi Jinping will be in the United States on a visit until November 17.
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en)
Първо посещаване в Съединени американски щати от 2017 година насам

Визитата на китайския президент е алегорична освен поради историческия подтекст, в който се случва, само че и тъй като е първата му на американска територия от шест години насам. Последният път, когато Си посети Съединени американски щати, беше по времето на Доналд Тръмп. Тогава той беше поканен и на пиво в имението Мар-а-Лаго на милиардера.

Но Китай е доста по-различен през днешния ден. Китайската стопанска система е по-забавена като разследване от пандемията от COVID-19 и кредитната рецесия в пазара на недвижими парцели, който в миналото беше главен мотор за растежа ѝ. Китай на Си Дзинпин шест години по-късно е изправен и пред съществени провокации.

През последните две години репресиите против разнообразни браншове на стопанската система, както и против видни китайски предприемачи, провокираха неустановеност в комунистическата страна. Наскоро те застигнаха и задгранични жители и компании, което ускори паниките на интернационалната бизнес общественост.

Чуждестранните вложители и компании към този момент изнасят парите си отвън Китай в търсене на по-добра възвръщаемост на вложенията другаде.

Младежката безработица се е нараснала дотам, че формалните управляващи към този момент не разгласяват данни за нея. А в това време основни фигури от китайската сфера на защитата изчезват мистериозно, което повдига въпроса дали се реализират политически чистки и за какво,

На фона на срещата сред Си и Байдън китайските държавни медии стопираха да подлагат на критика Съединени американски щати и вместо това започнаха да разгласяват голям брой мнения, в които се акцентират преимуществата от възобновяване на двустранните връзки.

И двамата водачи се стремят да покажат на света, че въпреки Съединени американски щати и Китай да са стопански съперници, те не са се вкопчили в дуел с световни последствия. Отношенията им от ден на ден се дефинират от разликите им във връзка с контрола върху износа, Тайван и споровете в Близкия изток и Европа.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР