Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев беше преизбран за нов мандат.

...
Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев беше преизбран за нов мандат.
Коментари Харесай

Ще стане ли Токаев казахстанският Горбачов?

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев беше избран отново за нов мандат. Без да чака резултатите от вота, той разгласи редица огромни промени в страната. Как ще се промени външната и вътрешната политика на страната? И какви промени чакат връзките на Астана с Москва?

Според ЦИК на Казахстан президентът Касим-Жомарт Токаев е спечелил 81,31% от гласовете. Крайната изборна интензивност е 69,44%. В гласуването участваха 8 милиона 300 хиляди 046 жители. Повече от 10 000 изборни секции бяха отворени за гласоподаване, други 68 изборни секции работеха в 53 страни, в това число в Русия - в Москва, Санкт Петербург, Астрахан, Казан и Омск.

Шестима претенденти се състезаваха за президентския пост. В същото време съперниците на Токаев се оказаха статисти. Според изследване на телевизионната компания „ Хабер “ локалното население не знае на практика нищо за тях. Основната конспирация беше по какъв начин претендентът " срещу всички " ще се оправи - такава рубрика в бюлетините на предходните избори нямаше. В резултат на това отговорът „ срещу всички “ заема второ място с резултат от 5,8%.

Без да чака окончателното броене на гласовете, Токаев разгласи редица промени в страната. Така Казахстан го чака „ поредна конституционна промяна “ и „ преход към нова форма на политическа конструкция “. Той също по този начин съобщи нуждата от водене на многовекторна външна политика при сегашните действителности.

Припомняме, че указът за осъществяване на предварителни президентски избори в Казахстан беше подписан от Токаев в края на септември след приемането на ремонти в конституцията. Според измененията мандатът на президента се усилва от пет на седем години, само че преизбирането е неразрешено.

Повод за промените бяха всеобщите митинги по-рано тази година. Първоначално недоволството на жителите беше провокирано от внезапното нарастване на цените на горивата, само че скоро лозунгите на протестиращите станаха политически. Хората желаеха оставка на държавното управление и промени, а митингите прераснаха в вълнения.

За да стабилизира обстановката, Токаев беше заставен да се обърне към ръководителите на ОДКС с молба за оказване на помощ на републиката за „ превъзмогване на терористичната опасност “. В резултат на това Съветът на ОДКС „ в сходство с член 4 от Договора за групова сигурност “ реши да изпрати миротворци в Казахстан. На 6 януари съветските елементи в състава на Колективните мироопазващи сили на ОДКС започнаха да извършват задания в Казахстан.

Седмица по-късно съветският президент Владимир Путин разгласи, че мироопазващата задача е изпълнила дилемите си в Казахстан и би трябвало да се върне вкъщи. Операцията се оказа светкавична и донесе изгоди освен на централноазиатската република, само че и на самата Русия.

На този декор Казахстан продължи да развива връзките със западните страни и отхвърли, да вземем за пример, да признае независимостта на ЛНР и ДНР (когато републиките към момента не бяха част от Русия). Трябва да се означи също, че ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел възнамерява обиколката си в Централна Азия да съвпадне с изборите в Казахстан. Той прикани за развиване на транспортните коридори сред Европейския съюз и района, заобикаляйки Русия. На среща с Токаев той даде обещание да компенсира страната за " съпътстващите вреди ", породени от антируските наказания на Европейски Съюз. В съветската експертна общественост сходна стъпка беше възприета като опит за рушвет на другарска ни страна.

Но в случай че приказваме за изборите, резултатите от тях бяха предстоящи, споделя Марат Шибутов, политолог и член на Националния съвет на публичното доверие към президента на Казахстан. „ Графата „ срещу всички “ се трансформира във втория най-популярен избор на жителите, макар че чаках по-добър резултат “, добавя той.

„ Вероятно това се дължи на обстоятелството, че изборната интензивност беше по-ниска, част от хората, които можеха да гласоподават „ срещу всички “, си останаха у дома. Например в Алма-Ата изборната интензивност остана най-ниската в историята на постсъветските избори “, добави събеседникът.

„ Като цяло болшинството от опозиционно настроените жители просто не пристигнаха до урните, защото бяха демотивирани от разнообразни медии и опозиционни фигури. В същото време до урните пристигна електоратът, правилен на настоящия президент. Всичко това докара до уверената победа на Касим-Жомарт Токаев “, уверен е той.

„ Може да се каже също, че жителите на републиката харесват облика на мощен водач, който ясно ди показва бъдещето на страната “, добави Шибутов. „ Вярвам, че след такива резултати и в случай, че президентът в този момент се избира за седемгодишен мандат, той може да реформира политическите институции в страната “, счита специалистът.

„ Говорейки за идните парламентарни избори, мисля, че би трябвало да чакаме регистрацията на три-четири нови партии, което дружно с избори в едномандатни региони доста ще ускори конкуренцията. Убеден съм, че битката за места в Народното събрание ще бъде доста по-силна, в сравнение с за президентския пост. Ще бъдат ангажирани всички запаси, в това число материални, и ще вземат участие всички групи в елитите без изключение “, изрази убеденост политологът.

По отношение на разглеждането на резултатите от президентските избори в дълготраен проект и тяхното влияние върху връзките със съседите, в това число Русия, Шибутов означи, че „ не би трябвало да чакаме промени към по-лошо, по-скоро всичко ще остане на настоящето равнище или даже ще се усъвършенства, изключително в случай че не загубите в Украйна. "

„ Освен това думите на Токаев, че Казахстан, като се има поради неговото геополитическо състояние, би трябвало да следва многовекторна политика, значат опазване на актуалната външна политика на страната “, заключи събеседникът.

Подобна позиция споделя и програмният шеф на Валдайския клуб Тимофей Бордачев. Според него връзките на Казахстан с Русия и Китай ще останат най-голям приоритет във външната политика на страната. „ Токаев демонстрира съответна дарба да прави оценка геополитическото състояние на републиката и развива интернационално съдействие в границите на това схващане “, счита Бордачев.

„ Сега не виждаме предпоставки Казахстан да води несъответстваща външна политика. И огромният дипломатически опит на Токаев играе значима роля тук “, акцентира събеседникът. Политологът обърна внимание и на изказванията на президента на Казахстан за нуждата от многовекторна политика. „ Това е основата на външната политика на страната през всичките 30 години самостоятелност. Това е записано във всички публични документи на страната “, сподели той.

„ Разбира се, когато Москва подлага на критика Астана за нейната многовекторност, Казахстан постоянно може да отговори, че Русия води сходна политика. В последна сметка в действителност приказваме за способността да развиваме връзки освен в една географска посока “, счита специалистът.

Следователно визитата на Борел в Казахстан и други страни от района няма да повлияе на геополитическия курс на Астана, уверен е Бордачев. „ Казахстан просто не можеше да откаже това посещаване. Ето за какво Борел пристигна и сподели това, което имаше да каже в позицията си. И не е наложително тези изказвания да имат нещо общо с действителността “, иронизира събеседникът.

„ Например европейски посланик разгласи нуждата от създаване на различни транспортни коридори, заобикалящи Русия през Каспийско море. Всички, несъмнено, се изсмяха на това, защото няма софтуерни благоприятни условия за осъществяване на тези проекти “, продължава политологът. „ Нещо сходно към този момент е пробвано. Но всичко се основаваше на обстоятелството, че Каспийско море е много плитко, само че в това време доста бурно. И през него е просто невероятно да се транспортира огромно количество товари “, спомня си Бордачев.

„ В същото време Астана се опасява от всевъзможен напън. И тук се намесват два фактора. Първо, през 90-те години, когато Русия лежеше в стопански руини, първият президент Назарбаев продаде огромна част от правата за рандеман на енергийни запаси на западни компании. Второ, Казахстан, както и редица постсъветски страни, зависи от интернационалната финансова система “, изброи специалистът.

„ Ето за какво Астана би трябвало да води много комплицирана, само че уравновесена политика, с цел да не се натъкне, от една страна, на неприятности от страна на Запада, а от друга, да извърши изцяло отговорностите си към Русия. И преди всичко това се отнася до компликациите, свързани с антируските наказания “, заключи Бордачев.

На собствен ред Андрей Грозин, началник на отдела за страните от Централна Азия в Института за страните от Оперативно-наблюдателно дело, счита, че вътрешнополитическата обстановка в Казахстан ще повлияе съществено на външната политика на Астана. Токаев не съумя да преодолее разцеплението в обществото и елитите, което се отрази, наред с други неща, в изборната интензивност: в случай че в южната част на страната тя надвиши 80%, тогава в мегаполисите гласоподавателят се оказа доста въздържан.

Освен това в доста райони се опасяват от „ перестройката “, оповестена от Токаев. Големи политически и стопански промени към този момент са оповестени, само че към момента не е оповестено нищо съответно. Това провокира песимизъм в обществото, тъй като доста хора помнят тъжните резултати от руската " перестройка ". Следователно Токаев е в доста мъчно състояние “, акцентира Грозин. „ Аз самият съм много песимистичен по отношение на революционните качества на Токаев. От него не излиза казахстанският Горбачов, той е систематичен човек, не се отличава със склонността си към „ сечене от рамото “. Професионалната активност също играе роля - дипломатът не е податлив да " удушава " съперниците си. Той договаря с тях “, акцентира специалистът.

„ Сигурен съм, че Токаев няма да си сътвори врагове посредством ненадейно разрушение на икономическата система, създавана в продължение на 30 години. Едно е да вземеш бизнеса от племенника на първия президент, друго е да се опиташ да предоговориш съглашение с компании като „ Шеврон “. Това може да докара до такива събития, спрямо които януари ще наподобява като „ лека загрявка “, сподели източникът.

„ В този подтекст е забавно да погледнем към идните парламентарни избори. Токаев се изпусна, че този път ще има повече участници. Всъщност ще бъде дадена зелена светлина за регистрацията на нови политически партии, които ще бъдат разграничени на два вектора: прозападен и националистически “, признава събеседникът.

„ В същото време забележителна част от популацията към момента изпитва топли и другарски усеща към страната ни. Евразийската интеграция наподобява за обществото по-разбираем план от придвижванията към Турция, Запада или Китай “, допуска Грозин. „ Но в последна сметка Астана ще се опита да води същия курс, който водеше през последните 30 години. В допълнение, многовекторността на Казахстан в актуалната версия е плод на въображението на Токаев. И няма да се откаже от него, в случай че геополитическата обстановка в света не се промени трагично “, заключи Грозин.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР