Президентът на Иран започна необичайна обиколка в Африка, съобщава Асошиейтед

...
Президентът на Иран започна необичайна обиколка в Африка, съобщава Асошиейтед
Коментари Харесай

Иран търси икономически съюзници в Африка

Президентът на Иран стартира необикновена обиколка в Африка, оповестява " Асошиейтед прес ".

Страната му, на която Съединени американски щати постановиха тежки стопански наказания, се стреми да задълбочи партньорствата си по света.

Посещението на президента Ебрахим Раиси в Кения през днешния ден е първата аудиенция на африканския континент от ирански водач от над десетилетие . Очаква се той да посети също Уганда и Зимбабве и да се срещне с техните държавни глави.

Африка е " континент на благоприятни условия " и прелестна платформа за ирански артикули , съобщи Раиси на брифинг. " Никой от нас не е удовлетворен от сегашния размер на търговията ", означи той.

Лидерът на Иран особено загатна минералните запаси на Африка и опит на Иран в региона на нефтохимическата индустрия, само че петте меморандума за съгласие, подписани през днешния ден от ислямската република и Кения, не се отнасят за нито един от тях. Вместо това акцент се слага върху информацията, връзките и технологиите; рибарството; здравето на животните и отглеждането на животни и насърчаването на вложенията.
 Guardian: Европа ще се отдръпна от нуклеарното съглашение с Иран
Guardian: Европа ще се отдръпна от нуклеарното съглашение с Иран

Причината са доставките на локални дронове за Русия

Президентът на Кения Уилям Руто дефинира Иран като " основен стратегически сътрудник " и " мощ на световните нововъведения ". Той изрази интерес към разширение на селскостопанския експорт на Кения към Иран и Централна Азия надалеч оттатък чая.

Освен това Техеран има намерение да сътвори цех за произвеждане на ирански транспортни средства в пристанищния град на Кения Момбаса, уточни Руто.

Посещението на Раиси в Африка има за цел да " насърчи икономическата дипломация, да ускори политическите връзки с другарски страни и да разнообрази дестинациите за експорт " , показват от външното министерство на Иран.

Миналия месец водачът на Иран направи и първа обиколка в Латинска Америка, като посети Венецуела, Куба и Никарагуа.

През март Иран и Саудитска Арабия реализираха огромен дипломатически пробив, като се споразумяха да възстановят

Противопоставянето на Иран със Запада по отношение на, която означи огромен прогрес през петте години, откогато някогашният американски президент Доналд Тръмп изтегли страната си от нуклеарната договорка. Освен това Тръмп още веднъж наложи наказания на Иран, които способстваха за тежката икономическа рецесия в страната.
 Иран в ШОС. Апотеоз на провалената политика на Съединени американски щати
Иран в ШОС. Апотеоз на провалената политика на Съединени американски щати

Буквално през последните месеци се следи по какъв начин връзките на Иран с Изтока оказват помощ на страната да разведрява разговора си с страни, стоящи западно от нея

Миналия месец Съединени американски щати упрекнаха Иран, че е дал на Русия материали за построяването на  на фона на нуждата от въоръжение, която изпитва Москва поради продължаващата война в Украйна. Иран твърди, че е доставил дронове на Русия преди началото на войната, само че не и по-късно.

Кения е икономическият център на Източна Африка и съдружник на Съединени американски щати. Съпругата на президента Джо Байдън - Джил, посети страната при започване на тази година. Миналата година Съединени американски щати и Кения подписаха меморандум за съгласие по отношение на " стратегическо гражданско нуклеарно съдействие ". Кения изрази интерес към потреблението на нуклеарна сила за произвеждане на сила.

При ръководството на Руто Кения се бори с задължения и възходящи разноски за живот, като през днешния ден се чакат още митинги в столицата Найроби и на други места.

Бяха публикувани малко детайлности за визитата на иранския водач в Уганда и Зимбабве.

Миналия месец Съединени американски щати постановиха визови ограничавания на някои чиновници в Уганда след приемането на необятно подложен на критика закон против ЛГБТ общността.

Зимбабве, сходно на Иран, е под глобите на Съединени американски щати.
 Иран е най-опасното буре с барут в Близкия изток
Иран е най-опасното буре с барут в Близкия изток

Нараства рискът да се трансформира и за света
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР