Президентът на Финландия, която граничи с Русия, заяви, че широката

...
Президентът на Финландия, която граничи с Русия, заяви, че широката
Коментари Харесай

Финландия може да се присъедини към НАТО без референдум

Президентът на Финландия, която граничи с Русия, съобщи, че необятната поддръжка за участието в НАТО, изразена в последните изследвания на публичното мнение, може да проправи пътя за присъединение към ръководения от Съединени американски щати боен блок без референдум. Отношението на финландците към участието в НАТО се промени след нападението на Москва над Украйна.

" НАТО би трябвало да знае, че има социална поддръжка. Според мен ние към този момент имаме това ", сподели Саули Ниинистьо пред Yle.

Той добави, че поради удобните резултати от социологическите изследвания, няма да е нужен референдум за присъединение към блока, в случай че страната получи поддръжка с огромно болшинство в Народното събрание.

 

Според изследване на Yle този месец поддръжката за участието в НАТО във Финландия е достигнала рекордно високи 62%. Проучване на публичното мнение, поръчано от Helsingin Sanomat и оповестено тази седмица, демонстрира, че 61% от финландците желаят страната им да се причисли към блока.

Това демонстрира цялостен поврат в публичното мнение, откакто Москва изпрати войските си в Украйна - съгласно Yle предходните изследвания са показвали, че финландците са срещу участието в НАТО.

 

В събота министър-председателят Сана Марин съобщи, че дейностите на Москва са принудили Хелзинки да преразгледа политиката си за сигурност и че решението за НАТО би трябвало да бъде взето тази пролет. " Русия не е комшия, за какъвто я смятахме ", сподели тя. Страните имат обща сухопътна граница от 1340 км.

 Снимка: AFP

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР