Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард заяви, че

...
Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард заяви, че
Коментари Харесай

Европейската централна банка: 8% e спадът на БВП на еврозоната през 2020 г

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард съобщи, че ЕЦБ пресмята спад на Брутният вътрешен продукт на еврозоната с 8% през актуалната година. През март тази година банковото кредитиране е достигнало 1,2 милиарда евро единствено в границите на месец, което е нещо невиждано до момента.
Тя акцентира, че Европа би трябвало да премине към идната фаза на спешния отговор и че ЕЦБ ще извърши цялостната си роля в границите на своя мандат, осведоми БНР.

Изказвайки се в особено онлайн издание на Конференцията за Състоянието на Съюза, проведена от Европейския академични институт във Флоренция, Кристин Лагард съобщи, че спомагателното държавно финансиране в еврозоната може да надвиши 10% от Брутният вътрешен продукт на еврозоната.

Лагард добави, че европейските водачи се съгласиха да възложат на Европейската комисия да преработи идващия седемгодишен бюджет на Европейски Съюз, който би трябвало да влезе в действие на 1 януари следващата година, само че към момента е обект на огромно противоречие, както и да показа огромен проект за възобновяване от коронавирусната рецесия.

Въпреки че в този Фонд за възобновяване към момента не са посочено съответни по мярка суми, шефът на ЕЦБ означи, че става въпрос за почти сред 1,0 и 1,5 трлн. Евро.

Според Лагард общият европейски фискален отговор е изключително желан и че той би трябвало да бъде " бърз, огромен и съразмерен ". Тя добави, че не би трябвало да има неоправдани ограничавания в политическия отговор на ЕЦБ.

" Винаги, когато бяхме заплашвани, ние не отстъпвахме. Създадохме фактическа взаимност, която Шуман даде обещание навръх този ден. Европейската интеграция проправи път към просперитета. Знаем, че в случай че не всички страни са излекувани, другите ще бъдат изложени на рис. Не единствено във връзка с здравето, а на благосъстоянието ".

Лагард уточни, че главният въпрос, пред който сме изправени през днешния ден е " можем ли да отговорим на икономическия потрес, пред който сме изправени, невиждан в спокойно време? ".

Тя добави, че " обществените вложения ще би трябвало да запълнят празнината и би трябвало да ускорим прехода си към зелена стопанска система. Трябва да ангажираме жителите в процеса на дефиниране на общи ползи ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР