Президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще обяви промените при

...
Президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще обяви промените при
Коментари Харесай

Европейската комисия подготвя по-строги правила за защита на ключови европейски бизнеси

Президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще разгласи измененията при навлизането на китайски вложители на европейския пазар през септември.

Още по тематиката
Правителството към този момент ще може да стопира покупката от вложителите отвън Европа
13 юли 2017
Китайският държавен фонд CIC купува най-големия притежател на логистични парцели и дистрибуционни центрове в Европа – Logicor
9 юни 2017

Президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще разгласи по-строги ограничения за придобиване на компании от китайски вложители през септември. Стратегията ще цели да усъвършенства отбраната на Европа против непознати вложители, каквато имат други огромни стопански системи като Съединени американски щати, написа Financial Times.

Група от комисари би трябвало да " разработят първични дейности " против нарасналите се неевропейски вложения във значими за страните членки браншове. Европейското законодателство и сега може да стопира сходни покупко-продажби, само че новата тактика ще даде управителна роля на Европейска комисия. Миналия месец Германия усили пълномощията на държавното управление да блокира опити за придобиването на стратегически значими за инфраструктурата на страната компании.

Подобни са аргументите, за които евентуално ще важи новата европейска тактика. Политиците в Брюксел са обезпокоени, че Китай ще се трансформира в новия международен водач при нововъведенията, до момента в който купува софтуерни разработки от Европа. Доклад на Mercator Institute for China Studies and the Rhodium Group показва, че китайските вложения в Европа за 2016 година са достигнали 35 милиарда евро, което е нарастване от две трети по отношение на миналата година.

Същевременно бизнесът в Европа е неудовлетворен, че Китай не отваря пазара си за непознати вложения. " Съществува чувството, че би трябвало да се договорим [с Пекин] равнопоставено ", счита Андре Сапир от тинк-танка Bruegel.

Засега единствено 13 от 28 страни - членки на Европейски Съюз, имат системи за надзор върху непознатите придобивания на компании от голяма важност за националната сигурност. Новата тактика ще се базира на по-добра съгласуваност сред съществуващите системи за надзор, с цел да се откри потреблението на общи ограничения в 28-те членки против застрашаващи вложения. По-крайните ограничения включват надзор на европейско равнище, което ще разреши на Брюксел да следи опитите за придобиване на компании, финансирани с европейски средства.

Граница с протекционизма

Новите ограничения бяха препоръчани от френския президент Еманюел Макрон на първата му среща с европейските водачи. Малко по-късно Германия разшири държавния надзор върху покупко-продажби, които заплашват националната сигурност. Британският министър председател Тереза Мей също разгласи, че обмисля да предложи сходни ограничения.

Скандинавските страни, Португалия, Испания и Ирландия обаче считат, че сходни дейности граничат с протекционизма, против който се афишира Европа. Засега Европейска комисия ще преглежда вероятни тактики, които да се отнасят към основни браншове, до момента в който " изцяло зачита компетенцията на страните членки ".

В същото време други огромни международни стопански системи практикуват засилен надзор върху национални вложения, които идват от Китай. В понеделник администрацията на Доналд Тръмп стартира първото си комерсиално следствие против Китай за интелектуална благосъстоятелност. Досега Съединени американски щати са забранили вложения в страната от редица китайски компании, в това число Huawei.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР