Президентът на Алжир Бутефлика подаде оставка след седмици на масови

...
Президентът на Алжир Бутефлика подаде оставка след седмици на масови
Коментари Харесай

Президентът на Алжир подаде оставка

Президентът на Алжир Бутефлика подаде оставка след седмици на всеобщи митинги, заяви държавната осведомителна организация АПС.

Лидерите на демонстрациите отхвърлиха предлагането на Бутефлика да остане на власт до края на мандата си - 28 април.

Началникът на генералния щаб на алжирската войска военачалник Ахмед Гаид Салех изиска по-рано президентът неотложно да бъде разгласен за некадърен да извършва отговорностите си по здравословни аргументи, заяви частната телевизия Еннахар, представена от Ройтерс.

Салех приказва след днешната среща на висшето командване на въоръжените сили в министерството на защитата на страната. Той уточни, че е на страната на народа и че не може да се губи повече време след траялите няколко седмици всеобщи улични митинги с претенции за оставката на президента деец, който е на 82 година и в неприятно здраве. "Нужно е неотложно конституционно решение ", акцентира генералът, който е също заместник-министър на защитата, представен от ТАСС.

В тази връзка той прикани неотложно да бъде задействан член 102 от Конституцията за признание на неспособността на президента да извършва отговорностите си, а също за позоваване и на членове 7 и 8, в които се споделя, че "конституционната власт принадлежи на народа ". Освен това той призна за противозаконна и неконституционна декларацията на президентската администрация, че президентът Бутефлика непринудено ще се отдръпна от поста си след приключването на периода на пълномощията му на 28 април.

"Необходимо е неотложно да тръгнем по път, който подсигурява, че държавните каузи ще се реализират в границите на конституционната правда, - сподели Ахмед Гаид Салах. - Ние сме на страната на народа до цялостната реализация на всички претенции. Дошло е време на възстановим неговите законни конституционни права и власт ", акцентира началникът на генщаба.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР