* Президентът и шефовете на ЕК постигнаха примирие в 17-годишния

...
* Президентът и шефовете на ЕК постигнаха примирие в 17-годишния
Коментари Харесай

Край на търговската война: Какво остана нерешено?

* Президентът и шефовете на Европейска комисия реализираха помирение в 17-годишния трансатлантически спор за субсидиране на " Еърбъс " и " Боинг " * Премахнаха до 2026 година вносните мита върху артикули на стойност 11.5 милиарда $ * Съюзът смъкна цените за американската стомана и алуминий за 6 месеца с вярата, че Съединени американски щати ще създадат същото за Европа * Не бе избран период за прекъсване на производството на сила от въглища
" Светът се промени, промени се изцяло ". С този стих на ирландския стихотворец Уилям Бътлър Йейтс Джо Байдън, американец с ирландски корени, постави завършек на комерсиалната война с Евросъюза. На овалната маса в щаба на Европейски Съюз Байдън сподели на ръководителите на институциите от Еврокомисията, че взаимната работа на Съюза и Съединени американски щати ще е най-хубавият отговор за справяне с измененията, които будят " огромно безпокойствие ".

По-рано той съобщи пред кореспонденти, че има доста разнообразни визии от своя предходник Доналд Тръмп. Бившият президент също посети институциите на Европейски Съюз през май 2017 година, само че по-късно наложи мита върху търговията с Европейски Съюз и насърчи напускането на Англия от блока, написа " Ройтерс ".

„ Имаме чудесни благоприятни условия да работим в тясно съдействие с Европейски Съюз, както и с НАТО, и това е добре ", сподели Байдън, откакто мина през футуристичната стъклена постройка, известна като „ Яйцето “, за срещата на върха. С него бяха шефът на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителят на Съвета на Европа Шарл Мишел.

Байдън още веднъж повтори своята мантра: „ Америка се завърна “ и приказва за нуждата да се обезпечат работни места за европейски и американски служащи, изключително след икономическото влияние на COVID-19. Той цитира татко си, казвайки, че една работа „ е освен това от заплата “, тъй като носи достолепие.

По-рано американският президент и държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен се срещнаха с белгийския крал Филип, министър-председателя Александър Де Кро и външния министър Софи Уилмс в кралския замък на Брюксел.

 

 Queen meets Joe Biden at Windsor Castle - BBC News

" Кралицата е доста блага, припомня ми за майка ми ", сподели американския президент след визитата си в замъка Уиндзор.

„ Изправени сме пред световна здравна рецесия, която се случва един път на век “, сподели Байдън в НАТО, като добави: „ Русия и Китай се стремят да забият чеп в нашата трансатлантическа взаимност “. Лидерите на НАТО за първи път обявиха в понеделник, че военният напредък на Китай съставлява " редовно предизвикателство ". Във вторник китайската дипломатическа задача в Европейски Съюз прикани Алианса да " спре да подклажда така наречен китайска опасност " и упрекна организацията, че популяризира клюки. 

Като първо удостоверение на обрата в трансатлантическите връзки Европейски Съюз и Съединени американски щати оповестиха във вторник, че са постигнали помирение по 17-годишната комерсиална война за дотациите за самолетостроенето, като са удължили до 2026 година съглашението си за унищожаване на наказателните мита.

Байдън и Европейски Съюз се договориха да отстранен вносните мита върху артикули на стойност 11.5 милиарда $, в това число европейски виновност, алкохол и цигари от Съединени американски щати, които бяха замразени за 4 месеца през март, а в този момент отстранени за идващите пет години. Тарифите бяха наложени заради взаимно неодобрение на двете страни от държавните дотации за американския производител на самолети Boeing (BA.N) и европейския му съперник Airbus (AIR.PA).

От 2004 година двете страни водят паралелни каузи пред Световната комерсиална организация, в която Съединени американски щати упорстват, че европейските дотации за " Ербъс " нарушават разпоредбите на конкуренцията, а Брюксел твърди същото за подпомагането на " Боинг " от страна на американското държавно управление.

Сега и Съединени американски щати, и Европейски Съюз се ангажираха да дават финансиране на своите огромни производители на самолети за цивилен полети при пазарни условия.

По отношение на Китай, Вашингтон и Брюксел ще " си сътрудничат за справяне с непазарни практики на трети страни, които могат да навредят на огромните цивилен самолетни промишлености ". Airbus и Boeing имат заводи в Китай и упрекват Пекин, че отпуска големи държавни дотации за създаването на конкурентни пътнически самолети C919.

Вашингтон обаче не се ангажира да постави завършек на още един спор по отношение на наказателните мита, свързани със стоманата и алуминия, както настоя Европейски Съюз. " Европейски Съюз е спрял своите контрамерки за 6 месеца ", сподели фон дер Лайен, като на процедура даде на Вашингтон период до декември за унищожаване на отговорностите от ерата на Тръмп. " Нека да решим в границите на този интервал по какъв начин да се отървем от тази тягост ", добави фон дер Лайен.

Разрешаването на спора със стоманата дава на двете страни повече време да се съсредоточат върху опасенията по отношение на свръхпроизводството на метали в Китай, разясниха дипломати.

Брюксел и Вашингтон се схванаха още за основаване на софтуерен съюз и за съвет за търговия и технологии, в които дружно ще работят за основаване на стандарти за изкуствен интелект, против киберпрестъпността и за основаване на чисти технологии, както и за превъзмогване на световния дефицит на полупроводници.

В битката с пандемията Съединени американски щати и Европейски Съюз си слагат за цел до края на 2022 година да бъдат имунизирани две трети от човечеството, като ще дават и финансова помощ за икономическо възобновяване на разрастващите се страни.

По време на срещата на върха обаче не бе стихотворец корав нов трансатлантически ангажимент за климата и двете страни се отхвърлиха да дефинират дата за прекъсване на производството на сила от въглища.

Фон дер Лайен съобщи, че Европейски Съюз ще продължи да работи с Китай в области като битката за климата, само че че спазването на човешките права " е главният въпрос, който ни разделя ". 

Тя сподели също, че двамата с Шарл Мишел са уверили американския държавен глава, че връзките сред Европейски Съюз и Русия са " в отрицателна серпантина " и че Европа упорства за повече предвидимост в връзките си с най-големия си комшия. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР