Президентът и дъщеря му пътуват на борда на товарен военен

...
Президентът и дъщеря му пътуват на борда на товарен военен
Коментари Харесай

1999 г.: Двойник на Бил Клинтън се качва в София на “Еър Форс 1”

Президентът и щерка му пътуват на борда на товарен боен аероплан през РСМ и Косово, с цел да избегнат бомбардираната Сърбия
6-има от НСО реалокират на ръце колите пред заведението на Пейчинов, с цел да паркира US лимузината до вратата

Изправя гардовете на нокти, като да желае да пие непроверена българска бира и влиза в под земята бар с един вход и без авариен излаз

Заради невиждани ограничения за сигурност дегизирани като Бил Клинтън и щерка му Челси фигури се качват на борда на президентския “Еър Форс 1 ” на летище София. Часът е 8,20 сутринта, а датата - 23 ноември 1999 година Американският президент (1993-2001), който още веднъж бе у нас в края на предходната седмица по самодейност на шефа на КРИБ Кирил Домусчиев, посети българската столица за първи път преди 24 година по покана на българския си сътрудник Петър Стоянов.

Едновременно с емблематичния брониран аероплан излетява US военна машина, където в действителност е водачът на Съединени американски щати. Трета пък вози публицистите, които отразяват европейската му аудиенция. Това описа пред “24 часа - 168 истории ” Илия Лазаров, тогава началник на кабинета на президента. Акцията по прикритието е допустима, тъй като в края на ноември видимостта в столицата не е доста добра, изключително рано заран. Изпращачите се броят на пръсти - единствено четирима. Няма представители на медиите, които да се усъмнят дали влизащият в бронирания аероплан е в действителност Бил Клинтън. Липсва и аудитория.

”Не беше мъчно да се обезпечи, само че беше секретна информация. Бяхме единствено аз, Филип Димитров като дипломат във Вашингтон и двама души от американското посолство. Пак с цел да няма подозрения, публично го изпратихме по протоколните правила, макар че различен човек мина по стълбичката до “Еър Форс 1 ”, добави Лазаров.

Причината за цялата тази загадъчност се крие в комплицираното интернационално състояние. От 24 март до 11 юни същата година НАТО бомбардира някогашна Югославия. Операцията под кодовото наименование “Съюзна мощ ” стартира след клането в Рачак, където силите на реда на Слободан Милошевич са избили десетки цивилни, сред които възрастни и деца. За американците обаче ударите са под мотото “Благородна наковалня ”.

Заради напрежението сред Вашингтон и Белград самолетът на Клинтън не може да мине през въздушното пространство на Югославия по пътя си назад към родината. Затова прелита над Северна Македония и Косово.

Това е единствено една от всички ограничения, които са подхванати за сигурността му. У нас Националната работа за защита (НСО) организира неповторима по същността си интервенция, когато той няколко пъти трансформира желанието си дали да вечеря в ротисерията на Августин Пейчинов на ул. “Христо Белчев ”. Посещението е планувано, по-късно анулирано и в последния миг още веднъж влиза в програмата. “За да може лимузината му да паркира тъкмо пред входа на заведението на тясната улица, 6-има чиновници на Националната работа за защита реалокираха на ръце колите, които бяха на мястото ”, описа някогашният началник на НСО ген. Димитър Владимиров. Не са желали да рискуват, защото другояче е трябвало президентът на Съединени американски щати да повърви към 150 - 200 метра пеш..

През цялото време службата работи дружно с американската Сикрет сървис. Те са пристигнали на оглед в София още месец и половина преди идването на високия посетител. Проучват всички места, които ще посети водачът на страната им. На работната среща двама представители предизвестили ген. Владимиров, че хората им работят бързо и никой да не им се опълчва, тъй като имат преимущество в решенията.

”Тогава им споделих да не се пробват да държат звук на нашите момчета, тъй като може да си останат да охраняват Клинтън сами. В последна сметка нямаше сдърпване сред екипите ”, разяснява генералът пред “24 часа - 168 истории ”.

Въпреки това обаче има няколко обстановки, в които държанието на американския президент изправя бодигардовете на нокти, тъй като излиза отвън рамките на контрактуваното. Най-вече при изненадата, която му предлага Петър Стоянов, да се забавляват в бара “Стъргалото ” на ул. “Раковски ” (днес “Била ” - б.р.). Проблемът е, че той е в подземие. Има единствено един вход и няма авариен излаз при възможни рискови условия.

Затова Сикрет сървис са изрично срещу визитата в нощния клуб. Идеята идва отвън конкретизираната стратегия от страна на българския президент по време на формалната вечеря в хотел “Маринела ”, тогава “Кемпински-Зографски ”. 42-рият американски държавен глава се съгласява.

”Няма да не помни физиономията на техния началник на защитата. И той, и останалите чиновници бяха доста сюрпризирани и обезпокоени - описа още Илия Лазаров. - Опитаха се да го разубедят, само че той беше твърдо решил. Второто, с което ги изправи на нокти, беше, че в бара пи българска бира, която не бяха ревизирали. ”

Още на предварителните диалози Сикрет сървис са предизвестили българите, че не е въпрос на съмнение, само че би трябвало да се обезпечи безусловно чиста храна и питиета и даже на формалната среща в президентството те са му поднесли чашата с вода. Всичко е подробно ревизирано и на вечерята. Затова неидентифицираната българска бира, от която изненадващо пие Клинтън, същински шокира американците. Въпреки че НСО са затворили “Стъргалото ” 24 часа по-рано и са ревизирали за гърмежи и химически вещества.

Собственикът е бил предизвестен да блокира входа и да чака дали двамата президенти ще дойдат в подземния бар. Певците също са били в стендбай позиция, с цел да могат да пеят, в случай че гостът се съгласи да отиде там. Публиката е формирана от другари на Петър Стоянов и е предходна през инспекция с рамка и рентген преди влизане.

”На Бил Клинтън там доста му хареса. Личеше си, че откровено се забавлява. Той е от поколението на 50-те и 60-те години. Те са бунтари. А и в оня миг към този момент беше на финала на двата си мандата и можеше да си разреши леки волности ”, спомни си Лазаров. Накрая всичко приключва сполучливо, гостът дори свири на саксофон пред въодушевените присъстващи в бара.

Още преди американският водач да пристигна, Петър Стоянов желал да му предложи нещо автентично. Избрали “Стъргалото ”, тъй като е в центъра на София и е известно заведение. Българският държавен глава персонално го показва като вид. Но до последно държали всичко в загадка. Само трима души са отдадени в замисъла - Лазаров, шефовете на президентския протокол и НСО Ярослав Голев и ген. Димитър Владимиров.

Няколко души от защитата също - с цел да ревизират всяко кътче, хапки и питиета.

”Мероприятието беше на ръба, можеше да стане, можеше и да не стане. Моите усещания са, че Клинтън се усещаше свободен. Все отново да не забравяме, че американският президент може да е най-силният човек в света, до момента в който е на поста си, само че е като в златна клетка. Личната му независимост е лимитирана ”, споделя още Лазаров.

И в действителност - единствено до момента в който е в София, 8 чиновници на Сикрет сървис и 6-има от НСО са компактно до госта и наблюдават всяко придвижване към него. 1500 служители на реда обезпечават отбраната на периметъра, в който обитава. Много от тях са цивилни и са в първите редици в множеството на митинга на пл. “Александър Невски ”. Там Клинтън произнася тирада, като събитието съответствува с 10-годишнината от първите манифестации през 1989 година Знаейки, че американският демократ обича да контактува с хората, те имат за задача да стоят начело, с цел да се ръкуват с него. Това е втората цедилка, откакто един път всички присъстващи са минали през контролно-пропусквателен пункт с рамка и рентген. Нещо, което в този момент е естествена процедура на концерти и събирания по площадите, само че тогава е особено направено..

Проблем поражда, когато на американския президент стартират да подаряват цветя, само че въпреки всичко те също са прекарани през рентгена.

От съображения за сигурност НСО е издигнала големи флагове на България и Съединени американски щати на митинга. “Сикрет сървис регистрираха позитивно обстоятелството, че сме употребявали естествено прикритие, с цел да няма забележим контакт ”, описа ген. Димитър Владимиров. Според него сътрудниците са показали извънредно доверие към НСО, като са разрешили на гардовете да носят оръжието си, до момента в който пазят US президента.

В същото време от покривите с ориентирани към него цеви дебнат 10 снайперисти от Специализирания отряд за битка с тероризма. Същото се случва при всяко настрана мероприятие на Клинтън в София - следят го от така наречен височинни постове. Предварително е квалифициран сюжет по кое време и къде слиза или се качва в докараната от Съединени американски щати бронирана лимузина.

Най-трудно е да накарат хората по улиците или живеещите към местата от програмата му да държат прозорците си затворени. Нормално е в такава обстановка българите да са любопитни да видят госта, само че съгласно плановете на НСО това би трябвало да бъде избегнато. В последна сметка всичко завършва без непотребни опасности. Ул. “Раковски ” е безусловно празна по времето, когато се чака оттова да мине гостът. Очевидци описват през днешния ден, че са разпознали ген. Кирил Радев, който все още оглавява Националната работа за битка с проведената престъпност, да се разхожда граждански. Оглежда персонално всяко ъгълче за евентуални терористи.

Сима Владимирова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР