Байдън ще бъде домакин на президента на Коста Рика, докато миграцията в Западното полукълбо достига нови рекорди

...
Президентът Джо Байдън ще бъде домакин на президента на Коста
Коментари Харесай

Президентът Джо Байдън ще бъде домакин на президента на Коста Рика Родриго Чавес Роблес във вторник в критичен момент за региона, който се бори с рекорден брой мигранти, насочващи се към Съединените щати.

Безпрецедентното движение на хора в Западното полукълбо оказа огромен натиск върху администрацията на Байдън, която – въпреки въвеждането на поредица от мерки за спиране на миграцията – все още е изправена пред потенциално още хиляди хора, пристигащи на южната граница на САЩ тази есен, поставяйки политическа деликатен въпрос на преден план на прага на президентските избори.

Броят на мигрантите, пресичащи коварния пролом Дариен – който свързва Панама и Колумбия и наскоро служи като барометър за движение в региона – счупи нов рекорд тази година. Според властите 248 901 души са прекосили джунглата през 2023 г., като от тях приблизително 20% са деца и юноши.

„Наблюдаваме го много внимателно и сме загрижени“, каза висш служител на администрацията пред CNN. „Това беше висок приоритет за САЩ и за нашите партньори в региона.“

Вече граничните служители виждат нарастващ брой ежедневни срещи на границата в сравнение с по-рано това лято. През юли броят на семействата, задържани на границата – едно от най-уязвимите групи от населението – почти се удвои в сравнение с юни, което поражда опасения в администрацията на Байдън.

Посещението във вторник в Белия дом на Чавес Роблес подчертава значението на отношенията на САЩ в Западното полукълбо за управление на потока от мигранти.

В изявление прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер каза, че Байдън и Робълс ще обсъдят как САЩ и Коста Рика „могат да изградят приобщаващи и устойчиви икономики, включително чрез Американското партньорство за икономически просперитет, насърчаване на демократичните ценности в региона, насърчаване безопасна и организирана миграция в съответствие с принципите на Декларацията от Лос Анджелис за миграция и закрила и справяне с предизвикателствата пред регионалната сигурност.“

Представители на администрацията често цитират декларацията от Лос Анджелис – споразумение, подписано миналата година от страни в Западното полукълбо, включително Коста Рика – като стъпка към управлението на миграцията в региона и ангажимент на регионалните партньори да координират тези усилия.

Коста Рика, която граничи с Панама, е сред страните, през които мигрантите често преминават по пътя си към южната граница на САЩ и е ключова за миграционните планове на администрацията. Споразумение между САЩ и Коста Рика, постигнато при администрацията на Байдън, очерта широки ангажименти за укрепване на правоприлагането, обмен на информация за потоците и стабилизиране на приемащите общности, съобщи по-рано CNN.

Но Коста Рика също е затрупана от пристигащи мигранти – което подчертава предизвикателството, пред което са изправени американските служители, които отчасти разчитат на страни с ограничени ресурси, за да осигурят законни пътища и да обезсърчат миграцията на север. Коста Рика също е дестинация за търсещи убежище.

„Знаем, че Коста Рика е засегната от миграцията“, каза високопоставеният служител на администрацията, цитирайки притока на никарагуанци и венецуелци, но похвали Коста Рика като „модел и шампион за подход към полукълбото“.

Коста Рика е сред множеството държави, които ще отворят така наречените офиси за безопасна мобилност, нова инициатива на администрацията на Байдън за партньорство с международни организации за създаване на физически центрове за обработка на мигранти, които да кандидатстват за легална миграция в САЩ, между други страни, вместо да пътуват до границата. Беше пуснат и уеб портал, за да могат хората да се регистрират и да кандидатстват за програми и легални пътеки, преди да отидат в офис.

Към 28 август повече от 38 000 души са се регистрирали в Колумбия, Коста Рика и Гватемала за инициативата за безопасно придвижване, според служител на Белия дом.

В миналото САЩ са работили в тясно сътрудничество с Коста Рика и ще продължат да играят жизненоважна роля, според Андрю Сели, президент на Института за миграционна политика, безпартиен мозъчен тръст.

„Това е единствената страна, освен Мексико и Колумбия, която има реален капацитет“, каза Сели.

Офисите за безопасна мобилност са едно от многото усилия, стартирани в региона. По-рано тази година администрацията също започна съвместни усилия с Панама и Колумбия, за да се опита да сложи край на движението на хора в пропастта Дариен. Експертите обаче предупреждават, че всяко значително принудително изпълнение би било трудно за изпълнение предвид ограничените ресурси, което изисква държави като САЩ и Коста Рика да работят заедно, за да помогнат на хората да мигрират законно до местоназначението си, вместо да предприемат опасното пътуване на север.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР