Президентът Джо Байдън подписа в сряда изпълнителна заповед, която ще

...
Президентът Джо Байдън подписа в сряда изпълнителна заповед, която ще
Коментари Харесай

Заповед на Байдън ограничава US инвестициите в чувствителни технологии в Китай

Президентът Джо Байдън подписа в сряда изпълнителна заповед, която ще забрани някои нови вложения на Съединени американски щати в Китай в чувствителни технологии като компютърни чипове и ще изисква известяван на държавното управление в други софтуерни браншове, съобщи Ройтерс.

Дългоочакваната заповед упълномощава министъра на финансите на Съединени американски щати да забрани или ограничи вложенията на Съединени американски щати в китайски предприятия в три бранша: полупроводници и микроелектроника, квантови осведомителни технологии и избрани системи с изкуствен интелект.

Администрацията сподели, че рестриктивните мерки ще се ползват за „ тесни подмножества “ от трите области, само че не даде детайлности. 

Заповедта има за цел да попречи на американския капитал и опит да оказват помощ на Китай да създаде технологии, които биха могли да подкрепят неговата военна рационализация и да подкопаят националната сигурност на Съединени американски щати. Мярката визира частния капитал, рисковия капитал, взаимните предприятия и вложенията на зелено.

Байдън каза в писмо до Конгреса, че афишира национално изключително състояние, с цел да се оправи със опасността от прогрес от страна на страни като Китай „ в сензитивните технологии и артикули, сериозни за военните, разузнаването, наблюдението или кибернетични благоприятни условия “.

Китай съобщи в четвъртък, че е " съществено угрижен " за заповедта и че си резервира правото да предприеме ограничения.

Заповедта визира естествената работа и вземането на решения в предприятията и подкопава интернационалния стопански и търговски ред, се споделя в изказване на китайското министерство на търговията.

Министерството също по този начин сподели, че се надява Съединени американски щати да съблюдават законите на пазарната стопанска система и правилото на честната конкуренция и да се въздържат от " изкуствено възпрепятстване на световния стопански и търговски продан и съдействие или основаване на спънки за възобновяване на международната стопанска система ".

Китайското външно министерство съобщи, че страната е " мощно недоволна " и " уверено се опълчва на настояването на Съединени американски щати за въвеждане на капиталови ограничавания против Китай ".

Предложението се концентрира върху вложения в китайски компании, разработващи програмен продукт за планиране на компютърни чипове и принадлежности за производството им. Съединени американски щати, Япония и Холандия преобладават в тези области, а китайското държавно управление работи за построяването на локални други възможности.

Белият дом сподели, че Байдън се е съветвал със съдружници по отношение на проекта и е присъединил мнения от групата на седемте водещи свободни стопански системи Г-7.

„ Твърде дълго американските пари помагаха за възхода на китайската войска “, сподели водачът на демократите в Сената Чък Шумър. „ Днес Съединените щати подхващат първа стратегическа стъпка, с цел да подсигуряват, че американските вложения няма да отидат за финансиране на китайския боен прогрес.

Регулациите ще обиден единствено бъдещи вложения, само че не и съществуващи, сподели Министерството на финансите, само че то може да изисква информация за предходни вложения.

Този ход може да подхрани напрежението сред двете най-големи стопански системи в света. Китайското посолство във Вашингтон съобщи, че е " доста разочаровано " от мярката.

Американски чиновници настояха, че възбраните са предопределени за справяне с „ най-острите “ опасности за националната сигурност, а не за делене на мощно взаимозависимите стопански системи на двете страни.

Републиканците споделиха, че заповедта е цялостна с малки врати, като да вземем за пример използване единствено за бъдещи вложения, и не е задоволително нападателна.

Заповедта ще забрани някои покупко-продажби и ще изисква вложителите да уведомяват държавното управление за проектите си за други.

Министерството на финансите съобщи, че чака освобождение от " някои транзакции, в това число евентуално тези в обществено търгувани принадлежности и вътрешнофирмени прехвърляния от американски компании-майки към дъщерни сдружения. "

Китайската софтуерна промишленост, в миналото магнит за американския рисков капитал, към този момент означи фрапантен спад в американските вложения на фона на засилващото се геополитическо напрежение.

Миналата година общите основани в Съединени американски щати вложения на рисков капитал в Китай се сринаха до 9,7 милиарда $ от 32,9 милиарда $ през 2021 година, съгласно данни на PitchBook. Тази година до момента, американски рискови инвеститори са вложили единствено 1,2 милиарда $ в китайски софтуерни започващи компании.

Очаква се мярката да бъде приложена през идната година, сподели човек, осведомен за заповедта, след голям брой кръгове на публично обсъждане.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР