Президентът Джо Байдън и други висши държавни служители вчера бяха

...
Президентът Джо Байдън и други висши държавни служители вчера бяха
Коментари Харесай

Екипът на Байдън изненадан от бързата офанзива на талибаните

Президентът Джо Байдън и други висши държавни чиновници през вчерашния ден бяха зашеметени от бързината, с която талибаните превзеха съвсем цялата територия на Афганистан, а плануваното евакуиране на американските сили бързо се трансформира в задача за обезпечаване на безвредна евакуация.
Бързият колапс на афганистанското държавно управление и последвалият безпорядък сложиха най-сериозното тестване пред Байдън като главнокомандващ и той стана обект на унищожителни рецензии от републиканците, които го упрекнаха в неуспех.
Байдън се показа в акцията за президентските избори като умел специалист в интернационалните връзки и прекара месеци в омаловажаване на вероятността за напредък на талибаните, като твърдеше, че американци с всевъзможни политически убеждения са се изморили от 20 годишна война, един спор, който е посочил границите на парите и военната мощност в това да наложат народна власт от западен вид на общество, което не е готово или не желае да я одобри. Вчера обаче водещите фигури в администрацията признаха, че са били хванати неподготвени от светкавичния колапс на афганистанските сили за сигурност. " Видяхме, че тези сили са неспособни да защитят страната и че това стана по-бързо, в сравнение с чакахме ", сподели пред Си Ен Ен държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън, разяснявайки афганистанската войска.
Хаосът в Афганистан измества по противен метод фокуса на един президент, който е концентриран основно върху вътрешнополитическия дневен ред, който включва излизане от пандемията, спечелването на утвърждението на Конгреса за консумиране на милиони долари за инфраструктура и отбраната на изборните права.
Вчера Байдън остана в Кемп Дейвид, където получаваше постоянни известия за Афганистан и организираше видеоконферентни диалози за сигурността с членовете на Съвета по национална сигурност, съгласно висши представители на Белия дом. Следващите няколко дни могат да бъдат решаващи за определянето на това дали Съединени американски щати ще възвърнат част от контрола над обстановката.
Обсъжда се дали Байдън да направи обществено изказване, съгласно двама висши представители на администрацията, които пожелаха да останат анонимни. Очаква се Байдън, който по стратегия би трябвало да остане в Кемп Дейвид до сряда, да се върне в Белия дом, в случай че реши да направи послание.
Байдън е четвъртият американски президент, който се сблъсква с провокациите в Афганистан, и настояваше, че няма да трансферира най-дълго водената американска война в ръцете на своя правоприемник. Но президентът евентуално ще би трябвало да изясни по какъв начин сигурността в Афганистан отслабна по този начин бързо, изключително откакто той и други в администрацията твърдяха, че това няма да се случи. " Окончателно решение към момента липсва, само че вероятността последната дума да е на талибаните, превземащи всичко и притежаващи цялата страна, е доста дребна ", сподели Байдън на 8 юли.
Повечето републиканци не са оказвали напън върху Байдън да задържи войските в Афганистан за дълго време и също по този начин поддържаха натиска на самия Тръмп да изоставен страната. Все отново, някои представители на Републиканската партия минават към рецензия на тактиката на Байдън за евакуиране и споделят, че вчерашните фотоси на американските хеликоптери, кръжащи над американското посолство в Кабул, са напомняли за унизителното евакуиране на американския личен състав от Виетнам.
Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл разказа сцените на изтеглянето като " унижението на една повалена суперсила ".
Ген. Марк Мили, ръководител на Обединения комитет на началник-щабовете на Съединени американски щати, сподели на сенаторите по време на брифинг през вчерашния ден, че се чака от американските управляващи да трансформират по-ранните си оценки за бързината, с която терористичните групировки се възвръщат в Афганистан. Базирайки се на разрастващата се обстановка управляващите смятат, че е допустимо терористични групировки като " Ал Кайда " да се разраснат доста по-бързо от предстоящото.
Отговорните дкъжностни лица споделиха на сенаторите, че към сегашния миг разследващата общественост на Съединени американски щати работи за образуването на нова времева рамка, учредена на растящите закани.
Все още обаче не са планувани спомагателни стъпки, с изключение на изпращането на войски за подкрепяне на евакуацията по разпореждане на Байдън. Висши представители на администрацията имат вяра, че Съединени американски щати ще могат да поддържат сигурността на летището в Кабул задоволително дълго, с цел да измъкнат американците и техните съдружници, само че ориста на тези, които не съумеят да стигнат до летището, надалеч не е сигурна.
Сенатор Крис Мърфи, член на Съвета по външни работи към Сената, който поддържа тактиката на администрацията на Байдън, сподели в изявление, че " скоростта е изненада ", само че не счита обстановката като " неуспех на разузнаването ". Той добави, че от дълго време е било ясно, че Афганистан ще падне под властта на талибаните, в случай че Съединени американски щати се изтеглят.
Байдън твърдеше повече от 10 години, че Афганистан е нещо като чистилище за Съединени американски щати. Той виждаше в страната подкупен, привързан към американската благотворителност и обезсърчителен сътрудник, който би трябвало да бъде принуден да се грижи самичък за себе си. Неговата цел беше да пази американците от терористични офанзиви, а не да построява страна.
Като вицепрезидент, той импровизирано беше срещу изпращането на още 30 000 бойци в Афганистан в опит да се стабилизира страната по този начин, че Съединени американски щати и съдружниците по-късно да могат да изтеглят военните си елементи.
Вече като президент, Байдън съобщи през юли, че е взел решението за изтеглянето " с чиста съвест " след приемането на ежедневните военни сводки за Афганистан. Според неговата оценка, Афганистан по-вероятно ще бъде разграничен посредством спокойно съглашение с талибаните, в сравнение с да падне целият едновременно.
" При никакви условия няма да станете очевидци на това по какъв начин хора биват евакуирани от покрива на американското посолство в Афганистан ", сподели той през юли. " Вероятността да има едно обединено държавно управление, контролиращо цялата страна е доста дребна ".

Зийк Милър, Джонатан Лемайър и Джош Боук, Асошиейтед прес/ Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР