През зимата получаваме по-малко светлина, по-хладно е и това създава

...
През зимата получаваме по-малко светлина, по-хладно е и това създава
Коментари Харесай

Проф. Христо Мермерски пред “Труд”: Моркови, чесън и кисело зеле подсилват организма през зимата

През зимата получаваме по-малко светлина, по-хладно е и това основава предпоставки за намаляване на имунната система и развиване на редица болести. Ето за какво сме длъжни да осигурим на организма си питателна и здравословна храна, която да го подкрепи в битката с тях. Особено добре със тази задача се оправят чесънът, морковите, зелето, лукът и тиквите, сподели пред „Труд“ проф. Христо Мермерски.
 07-4  07-3  07-2
Ако човек предозира със синтетичен витамин А, ще получи главоболие и може да повреди черния си дроб. Ако обаче вземе един морков и изяде половината, ще си обезпечи дозата витамин А за четири дни, или витамин С за един ден, посъветва специалистът по естествена медицина. „Като цяло, синтетичните витамини имат странични резултати и не са най-хубавият вид. Те би трябвало да се одобряват по органически път с храната. Същото се отнася и за останалите хранителни елементи“, уточни проф. Мермерски.

През зимата е целесъобразно всеки ден да изяждаме един настърган морков със зехтин и слъчогледово семе. Това е мултивитаминен артикул, който в това време обезпечава белтъчини, мазнини от растителен генезис, въглехидрати и така нататък, добави той.

„Чесънът е един от най-уникалните зеленчуци в целия свят поради многото му лечебни свойства. Няма друго растение, което да съдържа толкоз доста потребни съединения и подкрепя организма да преодолее за малко време рискови заболявания“, предлага още експертът. По думите му, чесънът съдържа огромно количество йод и въздейства удобно на щитовидната жлеза. Една от най-ценните му съставки е алицинът. Това етерично масло има мощно фитоницидно деяние и е в положение да убие или спре развиването на десетки типове бактерии, в това число стрептококите и салмонелата. За жал при готвене алицинът губи действието си по тази причина би трябвало да одобряваме чесъна недопечен или в салати, посъветва проф. Мермерски. Неприятният мириз след използването на чесън се обезврежда с дъвкане на магданозови листа.

Две скулидки чесън, сдъвкани и преглътнати, имат силата да унищожат бацила на туберколозата. Освен това той има противоракови свойства. Преди доста години студентът от Московския университет и предстоящ професор Борис Токин направил забавен опит. Сложил под капак разтвор с 80 болестотворни микроорганизми и до него счукани чесън и лук. След час и половина открил, че микробите са унищожени единствено от изпаренията.

По думите на проф. Мермерски, лукът също е неповторим по свойствата си. „Древните римляни задължавали бойците да поставят в поясите си глава кромид лук, тъй като считали, че ги пази от заболявания. Това до известна степен е правилно, защото той съдържа фитонциди, които унищожават болестотворните микроорганизми“, изясни специалистът по хранене.

Тиквата също е незаменима през студените месеци. Тя има голямо наличие на витамин А, а целулозата й е доста нежна и не нервира стомаха. Още в древността са я препоръчвали като целебно средство при болки в ушите. Притежава диуретични средства и се употребява при лекуване на копривна тресчица. При направени химични проучвания е открито, че тя съдържа от 10 до 14% фруктоза, пектин, който всмуква отровите в организма и каротин, т.е. витамин А, чиято централизация е по-висока даже от тази на морковите, сподели проф. Мермерски. В тиквата се съдържат още витамини В1, В2, В6, Ц, Е, ферменти, протеини, минерални соли на желязото, калия, медта, магнезия, фосфора и кобалта. Много потребно е и зелето. Древните римляни са гледали на него като на лекарство против бодърствуване и главоболие. В доста страни го предлагат при заболяване на черния дроб, авитаминоза, подагра, възпалителни болести, захарен диабет, язви, уточни ученият. Пресният сок от зеле оказва помощ за бързо укрепване на рани и повлиява позитивно на функционалността на щитовидната жлеза.

През зимата сме длъжни да изяждаме и по една ябълка дневно, поучава проф Христо Мермерски. Англичаните споделят, че една ябълка дневно ни държи надалеч от доктора. Канелата, която някои хора одобряват с нея, е измежду най-силните антиоксиданти, подкрепя паметта и въздейства позитивно на психологичното здраве.

Характерната за зимните месеци туршия също има своите потребни свойства, изключително в случай че включва кисело зеле. „Суровите туршии са потребни, тъй като са артикул на млечно-киселата ферментация. Тук включвам най-много киселото зеле, което е намерено от китайците“, сподели проф. Христо Мермерски. Съдържа скъпия витамин В12, който нормално липсва в растителната храна, както и В6, без който не е допустима белтъчната прерботка, уточни той. Стимулира нервната система, метаболизма на желязото, градежа на алените кръвни телца, снабдяването на клетките с О2, подкрепя построяването на костите, преработката на мазнините и интензивността на мускулите. Помага и при храносмилателни проблеми. Помощник е в битката против рака, защото актериите на млечната киселина задействат имунната система и съпротивата против туморите.

От Коледа до Атанасовден


Идва алкохолна стихия

В интервала от Коледа до Атанасовден са едни от най-големите празници. Всяка седмица има по два или три имени дни. Имаме доста мотиви да използваме алкохол, по тази причина съгласно проф. Христо Мермерски, това е времето на алкохолната стихия.

Според него, българинът има едно скъпо качество – в никакъв случай не пие ракия без мезе. „Освен това пие постепенно. За разлика от нас, в Русия, където съм защитил първата си доктурантура, пият на екс. В това отношение ние имаме в действителност рационално държание и просвета на пиене“, сподели той. и посъветва да не забравяме мезето: „Когато човек пие и се храни, изключително в случай че има нещо блажно, мазнините в стомаха не дават опция алкохолът да удря в главата толкоз мощно, както когато консумираме на гладен стомах“.

Препоръчително е ракията да се употребява със салата, която включва растителна лой и то зехтин. Зехтинът въздейства позитивно на всички органи и системи, уточни проф. Мермерски.

По думите му, най-препоръчителната напитка без подозрение е аленото вино, защото то е натурален, добит въз основата на естествена ферментация, алкохол. „Най-добрата му реклама са французите, които, без да съблюдават някакъв режим във връзка с здравословното хранене, страдат доста по-малко от сърдечно-съдови болести. Те пият по две чаши на обяд и вечер. Виното съдържа дъбилни субстанции, които убиват микробите, разнообразни химични съединения, които се отразяват добре на сърдечно-съдовата система и стомаха“, сподели експертът по хранене.

За ракията би трябвало да е ясно – тя не въздейства добре на нито една система в организма, само че в дребни количества има своите позитивни резултати най-много свързани със свойствата й на дезинфектант, изясни проф. Христо Мермерски. Тя убива микробите в устната празнина, а там се развъждат разнообразни типове бактерии, вируси и гъби, които според от положението на организма, стартират да демонстрират своето деяние. Последствията са пародонтит, неприятен мирис и така нататък

В същото време не трябва да забравяме, че злоупотребата с алкохол не прости на черния дроб. В такива случай проф. Мермерски предлага запарка от метлено семе – растението, от което се вършат класическите метли. То прави чудеса в помощ на хората, които страдат от цироза на черен дроб в резултат на дългогодишна корист с алкохол.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР