През юли 2018 г. агенти на ФБР на летището в

...
През юли 2018 г. агенти на ФБР на летището в
Коментари Харесай

Apple изгърмя за промишлен шпионаж в полза на Китай

През юли 2018 година сътрудници на ФБР на летището в Сан Хосе арестуваха Сяолан Джан, роден в Китай и някогашен чиновник на Apple, който от 2015 година насам е взел участие в създаването на съставни елементи за роботизирания електромобил на марката. Според проверяващите Джан е възнамерявал да придвижи тайната документи на Apple в Китай, с цел да покаже дизайна на компанията на китайски производител на електрически коли. Сега той е приет за отговорен от правосъдните управляващи на Съединени американски щати.

Информацията оповестява CNBC, като се базира на публични правосъдни документи. Условията на договорката на Джан с американските правосъдни органи не бяха оповестени. Освен до 10 години отнемане от независимост, обвиненият по делото е застрашен от санкция в размер на 250 000 щатски $ за покриване на загубите на Apple. Според проверяващите обвиненият е заловен при опит да изнесе контрабандно от лабораторията на компанията платки с мостри и сървър с операционна система Linux.

Сяолан Жанг взе участие в създаването на печатни платки за сензорна система, която ще разреши на бъдещия електромобил на Apple да извършва функционалности за автоматизирано ръководство. Разследващите са потвърдили, че Джан е възнамерявал да придвижи контрабандно от Съединени американски щати в Китай документите за плана, по който е работил, в това число схемите на печатните платки и техническото задание за създаване на първообраз на самостоятелно транспортно средство. Всъщност разкритията на американските правосъдни органи разкриват доста повече за активността на Apple в тази област, в сравнение с множеството от оповестените до момента клюки по тематиката.

В документите, предоставени на следствието от Apple, се загатва за съществуването на 5000 чиновници, които са осведомени с научноизследователската и развойната активност на компанията, а към 2700 от тях са взели участие директно в дейностите по плана. Подозренията падат върху Джан, откакто той отпътува за Китай, с цел да се грижи за болната си майка в отпуск, само че след завръщането си показва желанието си да подаде оставка от Apple и да се върне в КНР, с цел да работи в екипа на огромен производител на електрически коли. Разследващите са съумели да потвърдят, че преди да напусне, Джан е копирал данни от разнообразни носители на информация и сървъри в лабораториите на Apple, а също по този начин се е опитал да изнесе прототипни платки, до които е имал достъп.

Срещу различен някогашен чиновник на Apple от китайски генезис се води следствие за хипотетична кражба на търговски секрети на компанията. Според следствието при започване на 2019 година Jizhong Chen се е опитал да направи същото. Чен, който има американско поданство, също е възнамерявал да пътува до Китай. Вината му към момента не е потвърдена, а Чен ще бъде представляван в съда от същия юрист, който пази наказания Джан.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР