През януари 2023 г. общият показател на доверие на потребителите

...
През януари 2023 г. общият показател на доверие на потребителите
Коментари Харесай

Българските потребители още не смятат, че е време да пестят

През януари 2023 година общият индикатор на доверие на потребителите се повишава с 4 пункта по отношение на октомври 2022 година, като при популацията в градовете нарастването е 4.9 пункта, а при популацията в селата - 1.8 пункта. Това демонстрират данните на Националния статистически институт, който организира изследването, съобщи Екон.бг.

Мненията на потребителите за настъпилите промени във финансовото положение на семействата и общата икономическа обстановка в страната през последните дванадесет месеца остават без основна смяна спрямо предходното наблюдаване. В прогнозите за идващите дванадесет месеца обаче при селското население анкетата регистрира прочут скептицизъм във връзка с финансовото положение и леко влошени упования за икономическата обстановка, до момента в който при градското население упованията са по-позитивни.

За безработицата в страната през идващите дванадесет месеца прогнозите се изместват към опазване или нищожно понижение.

Потребителите считат, че през последните дванадесет месеца наклонността на повишаване на потребителските цени се резервира. Същевременно инфлационните им упования за идващите дванадесет месеца са по-слабо изразени. Вероятно въздействие върху тази прогноза имат мненията на икономистите, че инфлацията ще се успокои през годината.

През януари по-голямата част от потребителите не престават да правят оценка икономическата обстановка в страната като неподходяща за икономисване. Последната анкета обаче записва малко по-позитивна настройка в желанията им за осъществяване на разноски за усъвършенствания в дома през идващите дванадесет месеца.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР