През януари 2021 делегация на СЗО от 14 експерти се

...
През януари 2021 делегация на СЗО от 14 експерти се
Коментари Харесай

Изследователят на COVID-19 д-р Стивън Куей и съмненията за естествения произход на вируса

През януари 2021 делегация на СЗО от 14 специалисти се насочи към Ухан, с цел да изследва произхода на COVID-19. Месец по–късно водачът на екипа лекар Бен Ембарек съобщи, че вероятността вирусът да е с лабораторен генезис е " извънредно дребна ".
Снимка: bTV
Точно противоположната теза потвърдиха група учени от университета в Станфорд. Според тях коронавирусът е " избягал " точно от лаборатория.

Д–р Стивън Куей е създател на основана в Сиатъл биофармацевтична лаборатория, разработваща нови лечебни способи за предварителна защита рак на гърдата и COVID-19.

Проф. Куей преподава в медицинският факултет на Университета в Станфорд. Неговите изследвания в медицината са представени над 9900 пъти, което го слага в топ 1% от учените по света. Изобретил е седем утвърдени от американската фармацевтична организация медикаменти, 87 патента.

Днес взе участие в екип, който създава лекарство, което да спре COVID-19. Последното му научно проучване от февруари тази година заключва, че първоизточникът на COVID-19 e лабораторията в Ухан. Средата на януари 2021, делегация на СЗО от 14 специалисти се насочи към Ухан, с цел да изследва произхода на Коронавирус 19.

Снимка: bTV

“Разработването на медикаменти е дълъг развой, за Коронавирус са нужни три етапи на клинични проби. Първа фаза е, когато тестваш сигурността върху доброволци. Втора фаза е изпробването върху пациенти. Последната, трета фаза, е изследването, което би трябвало да бъде утвърдено “, изясни доктор Стивън Куей, биофармацевт.

В процеса на търсене на формулата, която ще спре пандемията, преди всичко е да се разбере какъв е произходът на вируса, споделя ученият. Проф. Куей е от тези, които се съмняват в естествения генезис на болестта.

Снимка: bTV

„ Първият миг, когато възкликнах: " Уау, това е забавно " - беше, когато разбрах, че началото на Коронавирус е в град в Китай, за който не бях чувал преди. Ухан, където от години една от най-стриктно охраняваните лаборатории, организира изследвания за коронавируси. Казах си: " Това е извънредно съвпадане ". Малко по малко нещата започваха да се коментират. Още повече, когато погледнеш обстоятелствата, доказващи тези подозрения. Знаете, че в никакъв случай не можете да сте изцяло сигурни, само че съвпадението беше късмет едно на петстотин – 99,5 процента”, споделя ученият.

Как достигнахте до тези изводи ?

В началото започнах от най-малката възможност, основана на минали събития при вируса. Следователно започнах от 98% възможност вирусът да произлиза от природата и 2% възможност да е основан в лаборатория. След това вкарах 26 типа доказателства. Изчисленията бяха направени посредством елементарна математика, която може и моята щерка в 8. клас, тъй че не беше комплицирано. Резултатите се променяха след всяка от 26-те благоприятни условия и най-после резултатът от 98 % вирусът да произлиза от природата, се стопи до единствено 2% възможност вирусът да идва от природата.

Снимка: bTV
Две от главните така наречен доказателства, с които проф. Куей обосновава своите изводи - първото - за разлика от предходни огромни пандемии, като САРС през 2003, например- при ковид няма намерено животно, което да е медиаторът сред първопричинителя на вируса и индивида. И второто - при МЕРС през 2012, да вземем за пример, коронавирусът е открит в 100 % от медиаторите - камили. А в Ухан - коронавирусът не е открит в нито един от тестваните в региона прилепи.

Разполагате ли с данни , които биха могли да трансформират резултатите ?

В разбора използвах всички данни, с които разполагам. Така да вземем за пример, доктор Ши, шеф на Института по вирусология в Ухан, сподели в изявление, че никой в тяхната институция няма доказателства за корист с Коронавирус данни.
Държавният департамент твърди, че хората в института са имали сходно заболяване, а доктор Ши споделя, че това не е правилно. Затова аз просто изчаквам, до момента в който не получа повече информация. Ако всичко води началото си от лабораторията, това може да се е случило по два метода. Някой може да се е заразил, догатката е, че хората са работили по SARS-CoV-2, някой от личния състав се е заразил, напуснал е института и го е популяризирал в Ухан Другият вид е да са употребявали животни в опитите, които по-късно да са изхвърлили, например опитни мишки.

Снимка: bTV
Познавате ли някого , който е имал достъп до тези лаборатории в Ухан ?

Със сигурност най–добрите доказателства са пробите в Китай, и това беше задачата на делегацията на СЗО, само че в действителност ръцете им бяха затворени през цялото време, тъй като достъпът до лабораториите е неосъществим. Уханският институт по вирусология има 16 000 проби в базата данни, които могат да оказват помощ в битката с пандемията. До септември целият теоретичен свят имаше свободен онлайн достъп до тях, а от шест месеца лаборатория е изцяло недостъпна за света.

Кое за вас е най–шокиращото от всичко , на чисто морална основа ?

Да бъда академик за мен е обвързвано с избран метод на мислене и дисциплинираност, а неналичието на научна информация по време на полемиката за това, че COVID-19 е предаден на хората посредством прилепи е в конфликт с всички научни правила. Има нещо наречено мотив от престиж. Ако има някой, който ми каже: Кой пък си ти Куей, не си вирусолог тясно профилиран в коронавирусите, моят отговор е: Да това е изцяло правилно, само че дано приказваме за доказателствата, които имам, не кой съм.

Основавайки се и на вашия доскорошен опит , мислите ли , че COVID-19 е бил основан преднамерено или по–скоро е един тип игра с огъня , където никой не е предполагал какво тъкмо ще се случи ?

Доктор Ши от института в Ухан дружно с учени от Съединени американски щати има шест, седем изявления, където изследват по общоприет теоретичен метод. Чрез към този момент съществуващи вируси в природата те следят какво ще се случи, в случай че вземат огромна част РНК от тях. Създават вируси, за които са нужни стотици години, с цел да се появят в природата. Мисля, че е бил създаден за научни цели и по-късно се е случил този случай на изпускане на вируса отвън лабораторията.

Каква е задачата Ви от тук нататък ?

Целта ми е да подтиквам публичен спор за съответно проучване на произхода на вируса. Това е повече от належащо, а като академик за мен е и отговорност. Преживяхме много сложни моменти от началото на пандемията, мисля, че би трябвало да получим някои отговори.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР