През второто тримесечие на 2023 г. предлагането на труд в

...
През второто тримесечие на 2023 г. предлагането на труд в
Коментари Харесай

Безработицата у нас слабо нараства през второто тримесечие

През второто тримесечие на 2023 година предлагането на труд в стопанската система набъбна доста по-слабо спрямо темповете на напредък, регистрирани през последната една година. Растежът на работната мощ се забави на годишна база до 0.1% (1.7% през първото тримесечие на 2023 г.), което

отразяваше по-слабото активизиране на лица отвън работната мощ, до момента в който темпът на понижение на популацията в трудоспособна възраст в следствие от неподходящите демографски процеси остана покрай регистрирания през първото тримесечие на 2023 година Същевременно коефициентът на икономическа интензивност продължи да се покачва на годишна база, като максимален напредък беше регистриран при лицата над 55-годишна възраст. Данните от Наблюдението на работната мощ (НРС) за първото и второто тримесечие на 2023 година на Националната статистика регистрират резултатите от преброяването на популацията, извършено през 2021 година, които не са отразени през предходните години и водят до спиране на динамичните редове.  

През второто тримесечие на 2023 година нивото на безработица едва се увеличи както на годишна база (0.1 процентни пункта), по този начин и по отношение на предходното тримесечие (0.2 процентни пункта), и възлезе на 4.6% съгласно сезонно неизгладени данни от Национална разузнавателна служба. Отчетеното покачване се дължеше напълно на повишаването на безработните лица на възраст до 44 години. Данните на Агенцията по заетостта, които се разгласяват с по-голяма периодичност, също регистрираха едва покачване на нивото на безработица през второто тримесечие на 2023 година, като съгласно данните за юли и август тази наклонност ще се резервира и през третото тримесечие на 2023 г.

През второто тримесечие на 2023 година броят на заетите лица набъбна с 0.1% на годишна база (при 1.8% напредък през предходното тримесечие), като регистрираното покачване се дължеше напълно на бранша на услугите и най-много на подсекторите " държавно управление; образование; хуманно опазване на здравето и обществена работа " и " основаване и разпространяване на информация и креативен артикули ". Данните за свободните работни места в стопанската система 57 дават индикации за по-слабо търсене на труд, отчитайки на годишна база намаляване с 16.8% на броя на свободните работни места през второто тримесечие на 2023 година, за което способстваха всички съществени браншове.

Същевременно делът на компаниите, които дефинират дефицита на работна мощ като фактор, който затруднява тяхната активност, продължи да се усилва във всички браншове (с изключение на услугите, където се наблюдаваше задържане на достигнатите нива), достигайки едни от най-високите в исторически проект стойности. Това алармира, че макар забавянето, търсенето на труд в стопанската система продължава да изпреварва предлагането през второто тримесечие на 2023 г.

Производителността на труда е увеличи на годишна база с 2.1% през второто тримесечие на 2023 година, което се дължеше на повишаването на действителната продуктивност в селското стопанство, строителството и в бранша на услугите. Същевременно продуктивността на труда в индустрията се намали за второ следващо тримесечие, защото работодателите избраха да не понижават броя на заетите лица в бранша в синхрон с регистрирания спад на добавената стойност, което може да се изясни с възходящия дефицит на работна мощ в страната и краткотрайния темперамент на част от факторите, довели до спад на добавената стойност в индустрията през първата половина на 2023 г.  Въпреки по-силното покачване на продуктивността на труда през второто тримесечие по отношение на предходното тримесечие на 2023 година и увеличаващия се дефицит на работна мощ в страната, номиналният напредък на компенсацията на един нает се забави на годишна база до 7.2% (14.0% през първото тримесечие на 2023 г.). В действително изражение компенсацията на един нает на годишна база се намали с 1.4% през второто тримесечие на 2023 година в резултат на регистрираните є спадове в индустрията и в бранша на услугите.

Данните за междинната месечна брутна заплата също регистрираха закъснение на номиналния годишен напредък до 13.1% през второто тримесечие на 2023 година (17.3% през първото тримесечие), като по-слабо повишаване на заплатите по отношение на предходното тримесечие имаше както в частния, по този начин и в обществения бранш.

По данни от Наблюдението на домакинските бюджети на Национален статистически институт, растежът на приходите на семействата се форсира на годишна база в номинално изражение през второто тримесечие на 2023 година, за което способства най-много покачването на общия приход, само че повишаване имаше и при приходите от изтеглени спестявания. Общият приход на семействата се увеличи в номинално изражение с 20.9% на годишна база през второто тримесечие на 2023 година (спрямо 19.3% през предходното тримесечие), като главен принос за растежа имаха приходите от работна заплата, следвани от приходите от независима претовареност. Същевременно приходите от пенсии регистрираха доста по-слабо повишаване, което евентуално се дължи на базов резултат, обвързван с фактори, като изплатените великденски добавки (през април 2022 година всички пенсионери получиха великденски добавки в размер на 70 лева, до момента в който през април 2023 година единствено възрастните хора с пенсии под прага на

беднотия получиха по 70 лева.) и нарастването на обществената пенсия за неработоспособност, което влезе в действие от април 2022 г.

В действително изражение общият приход на семействата също регистрира на годишна база по-силно повишаване (12.1%) през второто тримесечие по отношение на първото тримесечие на 2023 година в сходство със забавянето на инфлацията. Реалният напредък на работната заплата възлезе на 17.7%, а приходите от пенсии се намалиха с 1.8% в действително изражение. И при разполагаемия приход на семействата в действително изражение имаше ускоряване на растежа, който възлезе на 8.8% на годишна база (5.2% през първото тримесечие на 2023 г.), макар че в номинално изражение беше регистрирано закъснение на растежа заради по-силното повишаване на разноските за налози, обществени осигуровки и регулярни прехвърляния към други семейства спрямо покачването на общия приход.

Същевременно мощното повишаване на действителните приходи от работна заплата по данни от Наблюдението на домакинските бюджети не съответстваше на регистрирания действителен спад с 0.9% на годишна база на работната заплата на един нает, съгласно данните от националните сметки на Национален статистически институт.

Данните на Национален статистически институт за междинната месечна брутна заплата също регистрираха доста по-слаб действителен напредък от 4.0% на годишна база. Предвид по-голямата представителност на данните от националните сметки, обвързвана с техния по-широк обсег и потреблението на спомагателни оценки за разноските за труд в " сивата стопанска система " и заплащанията в натура, наподобява по-вероятно приходите от работна заплата да са подкрепяли в по-малка степен потреблението на семействата през второто тримесечие на 2023 г.

Общите разноски на семействата се покачиха в номинално изражение с 21.3% на годишна база през второто тримесечие (спрямо 18.0% през първото тримесечие на 2023 г.), като по-силен напредък беше регистриран както при потребителските разноски, по този начин и при разноските за налози и социални

осигуровки. Растежът на потребителските разноски се форсира на годишна база до 19.5% (17.5% през първото тримесечие), което се дължеше основно на по-големите разноски в групата " свободно време, културен отдих и обучение ". Същевременно храните и безалкохолните питиета продължиха да имат главен принос за повишаването на потребителските разноски, само че растежът им едва се забави спрямо регистрираното покачване през първото тримесечие на 2023 г.

В действително изражение потребителските разноски по данни от Наблюдението на домакинските бюджети на Национален статистически институт набъбнаха с 9.8% на годишна база през второто тримесечие (при 3.6% през първото тримесечие на 2023 г.), като най-голямо покачване имаше при разноските за свободно време, културен отдих и обучение. Данните от националните сметки на Национален статистически институт също регистрираха ускорение на годишния действителен напредък на частното ползване до 8.2% на годишна база по отношение на 1.5% през първото тримесечие на 2023 г.

В резултат на динамичността на приходите и разноските на семействата склонността им да икономисват се увеличи през първото тримесечие на 2023 година по отношение на края на 2022 година, само че това се дължеше напълно на сезонността при този индикатор, до момента в който по сезонно изгладените данни склонността на семействата да икономисват част от получения си приход се намали до 9.6%

през първото тримесечие на 2023 година по отношение на 10.5% през четвъртото тримесечие на 2022 година Това намаляване може да се изясни с към момента ниските тласъци за икономисване поради негативните действителни лихвени проценти по депозитите на семействата. В същото време насъбраният размер на чистите активи на семействата в банковата система в края на първото тримесечие на 2023 година се увеличи по отношение на края на 2022 година в резултат на продължаващото повишаване на депозитите на семействата, без значение от негативните действителни лихвени проценти по депозитите, което може да се изясни с лимитираните други възможности за вложение на насъбраните от семействата спестявания.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР