През втория ден от официалното посещение на Колегиума на Европейската

...
През втория ден от официалното посещение на Колегиума на Европейската
Коментари Харесай

Подписаха договор за най-големия до момента в България проект по плана Юнкер

През втория ден от формалното посещаване на Колегиума на Европейската комисия беше подписано съглашение за най-големия досега план в България по проекта „ Юнкер “.

Проектът е обезпечен със заем от Европейския фонд за стратегически вложения (ЕФСИ) в размер на 100 млн. евро за предприятието за селскостопански и лекарствени артикули „ Биовет “, благосъстоятелност на предприемача Кирил Домусчиев.

В резултат на това финансиране ще бъдат основани 210 работни места в селските региони на България. Споразумението беше подписано от зам.-председателя на Европейска комисия Юрки Катайнен, земеделския министър Румен Порожанов, вицепрезидента на Европейска инвестиционна банка Андрю Макдауъл и Кирил Домусчиев, основен изпълнителен шеф на „ Хювефарма “, чието дъщерно сдружение е „ Биовет “, съобщи " Фокус ".

Проектът обгръща планиране, създаване и ръководство на две нови уреди - в Пещера и в Разград. В Пещера ще се създават хранителни добавки, ензими, пробиотици и лекарствени препарати за животни. В нов цех в Разград ще се създават ваксини за животни.

„ Благодарение на гаранцията от бюджета на Европейски Съюз, Европейска инвестиционна банка е в положение да предложи този заем на сдружението, вследствие на което ще станем очевидци на по-интензивна научноизследователска и развойна активност в селските региони в България. Това ще докара до стопански напредък и разкриване на нови работни места “, съобщи Юрки Катайнен , зам.-председател на Европейска комисия.

Министърът на земеделието Румен Порожанов уточни: „ Възможността да бъде осъществен подобен извънредно значим план във ветеринарната сфера е индикативен за развиването и вероятността пред българското земеделие “.

„ Тази интервенция, осъществена с поддръжката на Европейска инвестиционна банка и на Плана за вложения на Европа, ще укрепи конкурентоспособността на водещо дружество във ветеринарния бранш в България, което ще ускори водещата позиция на Европа в региона на опазването на здравето на животните “, добави вицепрезидентът на Европейска инвестиционна банка Андрю Макдауъл.

„ Подкрепата на Европейска инвестиционна банка ни разрешава да засилим вложенията си в българското произвеждане, като по този метод укрепва и тактиката ни за създаване на изцяло интегрирана компания за здраве на животните “, сподели от своя страна Кирил Домусчиев.

Документът беше подписан след общото съвещание на Колегиума на европейските комисари и министрите от българското държавно управление с присъединяване на министър-председателя Бойко Борисов и ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. На съвещанието са показани резултатите от полемиките по време на трите клъстърни срещи, извършени по-рано през днешния ден. На срещите са разисквани въпроси в областите външни работи, сигурност и защита, миграция и правосъдие; приобщаваща и постоянна Европа, близка до гражданите; конкурентна, новаторска и цифрова Европа. Основни докладчици на трите срещи са заместител министър-председателите Екатерина Захариева и Томислав Дончев и министър Лиляна Павлова.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР