През целия период на Доналд Тръмп в американската политика имаше

...
През целия период на Доналд Тръмп в американската политика имаше
Коментари Харесай

Позорната роля на Доналд Тръмп в щурма на Капитолия

През целия интервал на Доналд Тръмп в американската политика имаше доста дни на избухливи показания пред комисиите в Конгреса или проверяващите звена: Джеймс Коми, някогашният шеф на ФБР, свидетелства за неочакваното си уволнение; Робърт Мюлер, спецпрокурор, разказа в детайли степента на съветската интервенция в изборите през 2016 г.; Кристин Блейзи Форд упрекна Брет Кавано, в този момент арбитър във Върховния съд, в полово принуждение. И въпреки всичко нито едно от тях не може да се окаже толкоз незаличимо, колкото това на Касиди Хътчинсън, която на 28 юни даде показания пред комисията, проверяваща нападението против Капитолия на 6 януари 2021 година от про-Тръмп навалица.

В продължение на два часа Хътчинсън, която беше старши асистент на Марк Медоус, последният шеф на президентския щаб, умерено разказа своите наблюдения за Тръмп и неговите доближени във и към оня предопределен ден. Свидетелството беше неоправдателно. Медоус е бил неведнъж предупреждаван за опцията от принуждение, знаейки съгласно Хътчинсън, че нещата могат да станат " в действителност, в действителност неприятни " на 6 януари, деня, в който Конгресът ще преброи гласовете на електоралната гилдия, потвърждаващи изборната победа на Джо Байдън.

Когато поддръжниците на президента, ядосани от изфабрикувани обвинявания в изборни измами, се събраха пред Белия дом, преди да щурмуват Капитолия, Тръмп, наподобява, е разбирал насилственото желание на тълпата. Някои въоръжени членове на групата са отказали да преминат през магнитометри (или в резюме магове), сложени от тайните служби. Тяхното неявяване щяло да сътвори пред телевизионните камери усещането, че събирането не е с оптимален потенциал. Президентът съгласно Хътчинсън намирал това за неприятно. " Не ме интересува, че имат оръжия. Те не са тук, с цел да ме наранят. Махнете скапаните магове отсам. Пуснете хората ми да влязат. Те могат да маршируват до Капитолия от тук ", са били думите на Тръмп съгласно нея.
Реклама Намеренията на президента
След митинга президентът е имал желание да се причисли към поддръжниците си в самия Конгрес - нещо, което беше заречен да направи в речта си. Когато защитата на Тръмп отхвърля да го пусне, Хътчинсън съобщи (тя не е участвала на инцидента), че той се опитал да грабне кормилото на президентската лимузина и се хвърлил върху член на тайните служби. Президентът е възнамерявал безумна скица, с цел да стигне до авангарда на своята партизанска войска - проект, за който Пат Сиполоне, съветникът на Белия дом, тогава предизвестява Хътчинсън, би означавал " да бъдем упрекнати във всяко закононарушение, което можем да си представим ".

Хътчинсън свидетелства, че е чула Медоус и Чиполоне да приказват след среща с гневния Тръмп по-късно същия ден. " Той не желае да прави нищо ", е споделил Медоус по отношение на новопоявилите се вести за щурма на Капитолия, на което Чиполоне е дал отговор: " Кръвта ще бъде по шибаните ви ръце. " Позовавайки се на диалог, в който на Тръмп е казано, че тълпата скандира да обесят вицепрезидента Майк Пенс, който е отказал да узурпира преброяването на изборите, Медоус е споделил: " Чухте го, Пат. Той счита, че Майк го заслужава. Той не счита, че вършат нещо неправилно. "

Членовете на кабинета на президента са били толкоз отвратени от дейностите му, че съществено обмисляли да се базират на 25-ата корекция, която би отстранила президента от власт. На идващия ден Тръмп трябвало да бъде разколебан да не загатва опцията за опрощение на тези, които са взели участие в опита за въстание. Медоус и Руди Джулиани, юристът на президента (който заведе правосъдни каузи за изборни измами и оказа напън върху щатските законодатели да не признаят законните изборни резултати), по-късно поискали президентски помилвания.

Изслушването, планувано с малко предупреждение, е тип театър в най-гледаното време, който може да пробие измежду републиканците, които значително се пробваха да изтласкат мащаба на прегрешенията на Тръмп от съзнанието си. Бившият президент към момента е явно отпред на партията - индивидът, старателно ухажван от доста претенденти в продължаваща поредност от републикански първоначални избори.
Реклама
Но нито Хътчинсън, нито други видни очевидци, призовани от комисията, могат елементарно да бъдат отхвърлени като анти-Тръмп. И те излагат с мъчителни детайлности степента на заговора на Тръмп да подкопае американската република: изказване за машинация на изборите с неразумно неуважение към истината; измислянето на неуместна правна доктрина, че настоящият вицепрезидент всъщност е имал правомощие да дефинира идващия президент; и интензивната акция на напън, водена против държавните законодателни органи, и Пенс просто да се съгласят с този самопреврат. Всичко това кулминира в нещастието на деня и петното, за което Републиканската партия към момента демонстрира прекомерно малко решителност да помогне да бъде изтрито.

Демократите постоянно са се надявали, че съдебно-счетоводна експертиза като тази ще прекъсне треската " Тръмп ", която засегна Републиканската партия през по-голямата част от десетилетието. Всеки път те са разочаровани да откриват, че силите на крайната партизанщина, съчетани с поддържането на партийния хайлайф, са прекомерно мощни, с цел да бъдат преодолени. Изключително огромен дял от републиканците към момента свидетелстват за основната неистина на акцията на Тръмп - че изборите са били откраднати от законния победител. Ако сходни показания не са задоволителни, с цел да подбуден Републиканската партия да го изтрие, мъчно е да си представим какво би могло.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Свързани публикации Еми Палмър от Надзорния съвет по етичните правила на Фейсбук и Instagram 21 април 2022, 06:39 Второто пришествие на Доналд Тръмп 23 декември 2021, 11:33 Ще върне ли " Върховният съд " на Фейсбук акаунта на Доналд Тръмп 26 април 2021, 13:10 Тръмп опипва почвата за завръщане 1 март 2021, 15:21 Екзистенциалната рецесия на Републиканската партия 19 февруари 2021, 12:13 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР