През трите седмици на войната с Украйна руската икономика изпадна

...
През трите седмици на войната с Украйна руската икономика изпадна
Коментари Харесай

Край на Путиновата стабилност. Въпросът е за колко дълго

През трите седмици на войната с Украйна съветската стопанска система изпадна в дълбока рецесия, като популацията се сблъска с обезценяване на рублата, ограничавания на основни услуги в банките и внезапно повишаване на цените. Много от руснаците са без работа, а най-бедните са в най-лошо състояние. Руската редакция на BBC споделя какво се случва с съветската стопанска система и какво можем да чакаме в бъдеще.

Нахлуването на Русия в Украйна провокира една от най-тежките рецесии в стопанската система на страната през днешния ден. Тази рецесия занапред стартира.

" Следващите години от ръководството на Путин ще наподобяват доста на най-лошите години от ръководството на Елцин ", написа Бранко Миланович, някогашен икономист в Световната банка. Той разгласява две прогнози за краткосрочните и дълготрайните последствия от актуалната рецесия.

През идващите месеци Русия я чака тъмен интервал с възходяща безработица и инфлация, които ще обиден най-много бедните. Правителството може да реши да вкара купони за артикули на дажби. Според Миланович, рецесията ще бъде по-тежка от тази през 1998-1999 година, само че спадът няма да е толкоз сериозен, колкото през 1992 година

Икономическите последствия от войната и глобите към този момент могат да се видят с просто око в Москва: магазините на международни марки в комерсиалните центрове са затворени, към този момент краткотрайно.

През последните седмици хората купуват уреди, артикули за ремонт, мебели и облекла от магазини, които са оповестили, че се изтеглят от Русия или преустановяват активността си. В магазините на Ikea и Uniqlo да вземем за пример, както и пред банкоматите, се извиха опашки, до момента в който руснаците трескаво се опитваха да изтеглят останалата им валута.

Затворените магазини и заведения за хранене на интернационалните марки са освен знак на рецесията и удар по потреблението. Ефектът може да бъде доста по-дълбок: веригите за доставки могат да бъдат прекратени, съветските компании, които работят със западни компании, ще пострадат, а стопанската система ще загуби хиляди работни места.

Колко дълбока може да е рецесията?

" Това, което виждаме в този момент, е, че стопанската система е в ступор. Намираме се в обстановка, наподобяваща началото на пандемия, когато има спиране на външнотърговските връзки, спиране на някои вериги за доставки и голяма неустановеност за това по какъв начин ще се развие обстановката ", сподели София Донец, основен икономист в Renaissance Capital.

Според нея сега е мъчно да се вършат прогнози, защото не е ясно дали ще има някакво топене на външнополитическите връзки, или те ще останат в настоящия си тип. И за какъв брой дълго. Едно е ясно за Донец - рецесията, т.е. свиването на стопанската система, е неизбежна през тази година.

" Засега оценяваме внимателно свиването на стопанската система в необятен диапазон от 6 до 10% през тази година, като осъзнаваме, че има опция както за позитивни, по този начин и за негативни изненади в този диапазон според от геополитическата обстановка ", изяснява тя.

Според Донец спадът ще прилича рецесиите от 1998 година и 2014-2015 година " За страдание, взимаме най-лошото и от двете ", прибавя тя. Рецесията може да бъде толкоз дълбока, колкото през 1998 година, а възобновяване от нея - толкоз постепенно, колкото от рецесията през 2014-2015 година

Приблизително същите прогнози вършат и други икономисти, като всякога показват, че обстановката е променлива и прогнозите могат да бъдат преразгледани. Британската анализаторска компания Capital Economics предвижда, че съветската стопанска система ще спадне с 12% след енергийното ембарго в Съединени американски щати и Обединеното кралство. В прогнозата се прави ангажимента, че рухването може да е доста по-силно.

Банка Barclays счита, че съветската стопанска система ще се свие с 12,5% през тази година и с 3,5% през идната, а наложените на Русия наказания ще останат в действие за дълго време. Goldman Sachs чака спад от 10%, написа Bloomberg.

" Франк медиа " написа, че месец преди началото на военните дейности представители на съветските държавни банки и Централната банка са оценявали въздействието на строгите наказания върху съветската стопанска система. Тези оценки бяха показани на държавното управление и на президента Владимир Путин. По това време обаче най-тежкият сюжет, който се разглеждаше, не беше военна акция, а признание на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска " национална република ". Банкерите разказват рецесията като: спад на Брутният вътрешен продукт с повече от 10%, повишение на валутните курсове до 150-200 рубли, както и внезапно повишение на инфлацията и спад на персоналните приходи.

При всички случаи е ясно, че по-бедното население ще пострада най-вече от рецесията. Инфлацията в Русия е 2,2% през първата седмица на войната и 2,1% през втората. Според прогнозата на " Райфайзенбанк " до края на март инфлацията на годишна база ще доближи 18%. Вече нарастват освен електрониката и колите, само че и храната.

Нарастващите цени на питателните артикули засягат най-силно тези, които харчат по-голямата част от приходите си за храна: доста от тях ще би трябвало да понижат други разноски или да преминат към нискокачествени артикули. Все още няма точни данни за растежа на инфлацията при храните, само че е ясно, че тя ще се увеличи.

Преди ескалацията икономистите имаха напълно разнообразни упования за Русия: че стопанската система последователно ще се възвърне от пандемията от ковид и рецесията, която я съпътстваше през последните години.

Международният валутен фонд да вземем за пример предвижда, че Брутният вътрешен продукт на страната ще нарасне с 2,8% през 2022 година и с 2,1% през 2023 година

В последното изказване на МВФ за съветската стопанска система се споделя, че е прекомерно рано да се вършат изводи за мащаба на рецесията. Той означи, че съветските активи и обменният курс на рублата са мощно влошени. Фондът предизвести, че глобите ще окажат съществено влияние върху международната стопанска система и ще обиден изключително тежко страните, свързани с Русия посредством тесни търговски връзки. Организацията за икономическо сътрудничество и раз също по този начин написа за закъснение на растежа на международния Брутният вътрешен продукт и за възходяща инфлация.

Какви наказания бяха наложени на Русия?

Западните страни постановат наказания на Русия от 2014 година, когато бе анексиран Крим. Населението обаче не бе директно наранено от глобите до края на февруари 2022 година Всичко това се промени в края на февруари.

Първи пострадаха клиентите на ВТБ и други банки, наранени от глобите. Те изгубиха опцията да употребяват телефоните си за заплащане - Apple Pay и Гугъл Pay стопираха да работят с картите на тези банки. Оказа се, че те не могат да употребяват тези карти и за заплащане на покупки в чужбина или в задгранични онлайн магазини.

Около седмица и половина по-късно хиляди клиенти на съветски банки се оказаха в същата обстановка: по това време интернационалните платежни системи Visa и MasterCard преустановиха активността си в Русия.

Проблеми с картите си обаче имат освен елементарните руснаци. Михаил Фридман, съветски милиардер и създател на Alfa Bank, който живее в Лондон, открива в деня след включването му в листата със наказания, че банковата му карта не работи. Сега той би трябвало да получи позволение от английските управляващи да похарчи парите. Той може да разполага с 2500 паунда на месец, написа Bloomberg, за което издание предприемачът даде обстойно изявление.

" Може би би трябвало самичък да стартира да шетам къщата си. Това е добре. Когато бях студент, живеех в общежитие с четирима мъже, само че след 35 години това е изненада ", споделя Фридман. Фридман подаде оставка и от борда на шефовете на Alfa Bank.

Много съветски предприемачи и длъжностни лица, в това число самият президент Владимир Путин, попаднаха в западните санкционни описи дружно с Фридман.

За предприемачи като Фридман това значи загуба на част от положението и нужда да трансформират структурата на собствеността и ръководството на фирмите си, тъй че глобите да не се ползват и за тях. Това може да промени тактиките на фирмите и да повлияе на финансовата им резистентност, а посредством нея и на ситуацията на чиновниците им.

Западните страни също замразиха запасите на Руската централна банка. Централната банка употребява тези запаси, с цел да поддържа рублата посредством продажба на валута. След като тези запаси бяха замразени, управляващите задължиха експортьорите на артикули да продават валутните си доходи. Но тези интервенции не попречиха на рублата да спадне. За три седмици война рублата се обезцени с над 30% по отношение на $ и остава мощно нестабилна.

Друга сензитивна мярка беше възбраната за доставка на нови евробанкноти в Русия. Централната банка беше принудена да ограничи тегленето на валута от депозити до 10 000 $, като тегленето на евро за руснаците беше неразрешено. Миналата седмица Съединени американски щати не разрешиха доставките на долари за Русия.

Успоредно с това стопанската система стартира да търпи удари от отдръпването на частни компании - не наказания, наложени на държавно равнище, а бизнес самодейност. Някои компании напуснаха незабавно, като освободиха чиновници, други стопираха производството си в очакване на възстановяване на обстановката, а трети просто замразиха всички вложения в страната, само че не понижиха настоящото си произвеждане.

На съветския уеб страница на " Макдоналдс " към момента има реклама, в която се споделя, че компанията купува 99% от продуктите си от съветски снабдители. В компанията работят 60 хиляди души в Русия, а над 100 хиляди работни места са основани от доставчиците.

Ако обещано дружество реши да затвори дефинитивно, това може да засегне хиляди хора. Веригите за доставки ще бъдат прекратени и фирмите, които отглеждат картофи или моркови да вземем за пример, ще би трябвало да намерят нови купувачи. Този образец демонстрира какъв брой интегрирани са западните компании в съветската стопанска система и какъв брой мощно тяхното отдръпване ще наруши веригите за доставки.

Съществуват и редица други наказания, които могат да обиден съветската стопанска система със занимателен резултат. Например Съединени американски щати са наложили наказания върху вноса на високотехнологични артикули. Сега не е допустимо да се внасят американски (или създадени в Тайван по лиценз) микрочипове в Русия и към този момент е невероятно да се заменят с съветски аналози. Всичко това ще има доста сензитивно влияние върху галактическите планове и гражданската авиация.

Като цяло на Русия към този момент са наложени повече наказания, в сравнение с която и да е друга страна в света, в това число на Иран и Северна Корея. В описите със наказания са включени освен съветски компании и банки, само че и цели браншове на стопанската система. Всъщност съветските предприятия могат да се окажат откъснати от международните финансови пазари за дълги години, което неизбежно ще забави тяхното развиване.

Последният пакет от наказания на Европейски Съюз, да вземем за пример, лимитира доставките на разнообразни уреди за ски курорти и скъпи коли за Русия - тези ограничения може да наподобяват дребни, само че като цяло след няколко години съветският бизнес може да бъде лишен от опцията да закупува ново съоръжение и технологии и затова да не може да се развива.

Новите наказания против Русия: защо става дума и по кое време ще бъдат анулирани

В петък, 18 март, Централната банка разгласи нова " широкомащабна структурна промяна " на стопанската система на страната точно поради напускането на бизнеса и глобите. Предприятията ще би трябвало да се приспособяват към външните условия и да пренаредят " индустриалните и логистичните вериги ". Основната характерност на тази нова действителност е високата инфлация, разгласи Централната банка.

Какви наказания към момента са вероятни?

Бившият старши икономист на Световната банка Бранко Миланович написа, че глобите, наложени от Съединени американски щати, се анулират доста мъчно и могат да останат в действие в продължение на десетилетия. Той дава образец с Куба, за която глобите са в действие от повече от 60 години.

Дори държавното управление, което рано или късно ще размени настоящето, ще би трябвало да направи съществени политически отстъпки, с цел да анулира най-малко част от глобите, написа Миланович. Това може да се окаже недопустимо за него.

Съединени американски щати в действителност започнаха доста строги ограничения - с изключение на персонални наказания и наказания против банки, те постановиха и възбрана за импорт на съветски нефт, газ и въглища.

От друга страна, Европейски Съюз към момента не е взел решение за налагане на петролно ембарго - една от дребното оставащи благоприятни условия за налагане на ограничавания против Русия. В този случай Capital Economics разказва същински сюжет за стопански апокалипсис: Брутният вътрешен продукт се свива внезапно, доларът нараства до 200 рубли, инфлацията надвишава 30 %, безработицата се усилва внезапно, а фирмите банкрутират.

Самите европейци към момента не са подготвени за петролно ембарго, защото то би било удар за личната им стопанска система и консуматори - бензинът и отоплението към този момент нарастват. Въпреки това възбраната за импорт на съветски нефт към този момент се разисква интензивно. Медиите настояват, че тя може да бъде наложена, в случай че войната продължи.

По-рано предходната седмица заместник-ръководителят на финансовото министерство на Съединени американски щати Вали Адейемо съобщи пред CNBC, че Съединени американски щати обмислят и по-строги наказания, като да вземем за пример цялостно ембарго върху търговията с Русия или блокиране на достъпа на страната до морските пътища, както и да последват Европейски Съюз в налагането на наказания върху криптоактиви.

Как съветските управляващи желаят да оказват помощ на стопанската система и популацията?

" Изборът на това, което държавното управление може да направи, е доста стеснен. И това се дефинира от външнополитическите решения на Владимир Путин и от външните наказания ", написа Миланович.

Според него казусът не е в това, че държавното управление взема неверни решения, а в това, че в актуалната обстановка просто няма верни решения.

През последните седмици съветските управляващи постоянно оповестяват по какъв начин желаят да подкрепят стопанската система на страната. Властите дават обещание да подкрепят бедните фамилии и хората, които са изгубили работата си, както и да индексират пенсиите и обществените помощи по-често и по-добре. За хората, чиито приходи са намалели с повече от 30 %, те оферират кредитна почивка.

Тази седмица държавното управление разгласи и проект за поддръжка на стопанската система в размер на 1 трилион рубли. Министър-председателят Михаил Мишустин назова документа " еластичен " и даде обещание, че той ще бъде непрекъснато допълван. Вестник " Бел " отбелязва, че проектът е оповестен от Министерството на стопанската система на Челябинска област.

Ако се съди по този лист и по предходни изказвания на длъжностни лица, управляващите имат намерение да оказват помощ на предприятията основно по два метода - да понижат административния напън и да им дават разнообразни заеми при удобни условия.

Всички тези ограничения са сходни на тези, които държавното управление предприе през 2020 година Но по-късно бизнесът се оплака, че те не са задоволителни: заемите са били сложни за приемане, а последствията от пандемията са били прекомерно тежки. Този път вредите за стопанската система могат да бъдат доста по-сериозни и тези ограничения евентуално няма да са задоволителни.

" По време на пандемията ограниченията на държавното управление, въпреки и да не бяха прекомерно обемни или с високо качество, работиха сносно. Тук е мъчно да се каже, тъй като икономическият подтекст ще се промени доста - спирането на някои процеси евентуално е неизбежно ", сподели Донец.

Колко ще издържи стопанската система?

През годините на високи цени на петрола Русия е натрупала много огромни запаси. Те се съхраняват във Фонда за национално богатство и към 1 февруари възлизат на съвсем 175 милиарда $.

Тези пари могат да бъдат изразходвани в поддръжка на стопанската система и бизнеса. Вече беше дадено, че фондът ще бъде изразходван да вземем за пример за подкрепяне на редовно значими компании, както и за изкупуване на по-евтини съветски акции, както заяви вестник " Ведомости ".

Част от тези средства към този момент са били заделени за разнообразни инфраструктурни планове в предвоенния интервал. Властите може и да не се откажат от тях, защото те са част от обещанията на президента Владимир Путин, а и тези инфраструктурни планове биха могли да подтикват стопанската система. Миналата седмица той съобщи, че няма да се откаже от тези проекти.

Не е ясно до каква степен обаче тези запаси ще стигнат, защото не е напълно ясно по какъв начин управляващите ще ги изразходват.

Резервите на Русия могат да бъдат задоволителни, с цел да покрият да вземем за пример целия държавен дълг и да избегнат възможен банкрут. По данни на Министерството на финансите към 1 февруари той е възлизал на 59,5 милиарда $. По-голямата част от тях бяха облигационен дълг - съвсем 39 милиарда $.

В същото време рейтинговите организации Fitch и Moody`s дават на Русия рейтинг " пред банкрут ". Те се съмняват, че страната ще бъде в положение или ще желае да изплати външните си задължения в изискванията на наказания и политически напън. На 16 март Русия съумя да изплати купонния приход по облигациите си, само че организациите не трансформираха рейтинга й.

Трябва да се разбере, че стопанската система има механизми да се приспособява към всяка спешна обстановка, тя не може да бъде изцяло разрушена. Хората, живеещи в страната, просто ще станат по-бедни, а смисъла на страната за международната стопанска система ще намалее.

" Изключването на една задоволително надълбоко интегрирана в международната стопанска система страна от тази международна стопанска система, даже и единствено отчасти, постоянно води до понижаване на капацитета за напредък ", споделя София Донец.

Потенциалът за напредък е степента, до която стопанската система може да пораства устойчиво, без да прегрее, т.е. без да се появят спешни трендове. Тя прави оценка този капацитет на към 1%.

В дълготраен проект, съгласно Миланович, съветските управляващи ще би трябвало да поемат по пътя на заместването на вноса и да развият връзки с азиатските страни. В реалност и двата сюжета ще бъдат доста, доста сложни за реализиране. А резултатът от актуалната обстановка ще бъде осезателен в продължение на няколко десетилетия, написа икономистът.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР