През третото тримесечие американската икономика отбеляза силен растеж, като от

...
През третото тримесечие американската икономика отбеляза силен растеж, като от
Коментари Харесай

Икономиката на САЩ стабилна, прогнозите за рецесия избледняват

През третото тримесечие американската стопанска система означи мощен напредък, като от юли до септември набъбна с 4.9% на годишна база.

Това надвишава темпа от 2.1% за предходното тримесечие. Потребителските разноски бяха главен мотор, като хората продължиха да харчат за разнообразни артикули и услуги макар повишението на цените и лихвените проценти.

В отчета на Министерството на търговията се акцентират като допринасящи фактори увеличените държавни разноски и натрупването на икономически ресурси.

Експертите обаче чакат последователно закъснение на растежа през настоящото тримесечие и през 2024 година заради по-високите дълготрайни лихвени проценти по заемите и повишението на лихвените проценти на Федералния запас. Освен това не се чака тласъкът от увеличените ресурси да продължи. Прогнозите са, че жилищният пазар, повлиян от повишаващите се лихвени проценти по ипотечните заеми и спадащите продажби на съществуващи жилища, също ще окаже негативно влияние върху икономическия напредък.

Инфлацията демонстрира признаци на усъвършенстване, като базовата инфлация (без цените на храните и горивата) се забавя до 2.4% годишно през третото тримесечие по отношение на 3.7% през второто тримесечие. Въпреки продължаващите опасения за инфлацията междинното възнаграждение изпреварва повишаването на цените.

Макар че потребителите харчат обилно, фактори като изплащането на студентски заеми и евентуално идното прекъсване на работата на държавното управление могат да доведат до понижаване на разноските през последните месеци на годината. Освен това по-високите дълготрайни лихвени проценти засягат области като ипотечните заеми.

Председателят на Фед Джером Пауъл изрази удовлетворение от напредъка на стопанската система, като уточни забавянето на инфлацията и устойчивия напредък и наемане на чиновници.

Фед се стреми към “ “, при което инфлацията се намалява, без да провокира криза. Въпреки това постоянните данни за продажбите на дребно провокираха полемики по отношение на опцията за по-нататъшни покачвания на лихвените проценти.

В резюме, през третото тримесечие американската стопанска система означи постоянен напредък, дължащ се основно на потребителските разноски. Въпреки провокациите като инфлацията и евентуалното повишение на лихвените проценти стопанската система е на позитивна траектория, въпреки че е оправдана известна нерешителност пред лицето на идната неустановеност.

Решенията на Фед, изключително във връзка с лихвените проценти, ще продължат да играят решаваща роля за образуването на икономическите вероятности.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР