През този месец Българското дружество за защита на птиците (БДЗП)

...
През този месец Българското дружество за защита на птиците (БДЗП)
Коментари Харесай

Започва преброяването на белия щъркел

През този месец Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) разгласи старта на осведомителна и дарителска акция " Годината на белия щъркел “, отдадена на изследването и опазването на типа, която включва броене на щъркелите в България. Част от самодейностите, за които се събират дарения, са образуване на преброяването, закупуване на предаватели за изследване на напредванията и миграцията, закупуване на пасища в Югоизточна България, значими за щъркелите по време на прелета и гнездовия интервал и други Международно броене на белия щъркел се провежда на всеки 10 години в над 40 страни по света. Тази година то ще е осмото подред и ще обхване над 5000 обитаеми места. Българско дружество за защита на птиците е координиращата организация за България.

През юни и юли ще броим възрастните птици и техните дребни. Всеки може да се включи в самодейността, като записва наблюденията си в мобилното приложение SmartBirds, показа специалистът по типа от Българско дружество за защита на птиците Свилен Чешмеджиев. Повече за задачите на акцията и методите за подаяние може да се откри на www.birds.bg.

Едновременно с акцията ще продължи следенето онлайн на гнездата на фамилиите бели щъркели в селата Ярлово и Драгушиново; ще бъдат сложени предаватели на птици от българската популация на типа за изследване на миграцията; дружно с сътрудниците на Българско дружество за защита на птиците, измежду които ЕРП Север, ще бъдат повдигнати на платформи рискови щъркелови гнезда; ще бъдат картирани местата на скупчване на бели щъркели по време на миграция за тяхното идентифициране и запазване.

Освен установяването на броя на щъркелите, цел на преброяването е и идентифициране на закани за типа. Сред най-сериозните от тях, установени до момента, са индустриализацията, монокултурността и химизацията в селското стопанство, изгубването на влажните зони, където щъркелът най-често намира прехраната си, рисковите електрически стълбове.

Най-високите числености на типа бял щъркел са открити през 80-те години, след което през 1994 година е регистриран фрапантен спад в броя им – едвам към 4200 двойки. После стартира една позитивна наклонност в България и в цяла Европа на нарастване на популацията на белия щъркел. На база на данните от последното броене на белите щъркели в страната ни преди 10 години са открити 5 800 гнездящи двойки. Това е растеж с към 20% спрямо предходното броене. Установено е, че щъркелите обичат влажни зони, ливади и пасища, сподели Михаил Илиев от Българско дружество за защита на птиците. Парадоксът е, че през нашата територията мигрират стотици хиляди птици от този тип, само че доста малко от тях остават да гнездят тук, добави той. Илиев допуска, че и тазгодишното броене ще покаже сходни данни за страната.

Почти цялата популация на белия щъркел гнезди в обитаемоте места. Увеличава се делът на птиците с гнезда по стълбовете, вместо на дървета или върху здания. Това основава риск от токови удари със разстройства в електрозахранването, както и от запалване на гнездата или пострадване и гибел на птиците. За запазване на типа интензивно работи ЕРП Север посредством монтиране на защитни платформи за гнездата на щъркелите. Проектът на Българско дружество за защита на птиците и ЕРП Север е в самото начало, като следва обезопасяване на най-рисковите точки. Все още сме в стадий на определяне на най-опасните за птиците линии от електропреносната мрежа, сподели още Михаил Илиев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР