През тази учебна година общият брой първокурсници бакалаври заедно с

...
През тази учебна година общият брой първокурсници бакалаври заедно с
Коментари Харесай

Търновската нова школа

През тази образователна година общият брой първокурсници бакалаври дружно с новите магистри и докторанти във ВТУ е към 3600души

© Цветелина Белутова За град с дълга история възрастта е мотив за горделивост. Затова и Великотърновският университет (ВТУ), основан преди 56 години, се счита за правоприемник на традициите на Търновската книжовна школа от XIV век. Макар че връзката е далечна, ВТУ въпреки всичко съумява да резервира позициите си на един от водещите университети в България с цялостен профил на образование, а в региона на филантропичните дисциплини е водач отвън столицата. Особено мощни са обичайните за него посоки като лингвистика, история и археология, изобразително изкуство и педагогика.

Доколкото в България през последните години просветителната картина фрапантно се промени, изключително с опцията на младежите да учат, а и да работят на открито, ВТУ не остава непокътнат от тази наклонност. " Въпреки че сме водачи в региона на хуманитаристиката, част от дисциплините и специалностите понижиха своя брой. Разбира се, това беше разследване на цялата държавна политика при започване на този век, която докара до отлив да вземем за пример от предметните училищен области - за учители по история, география, математика и така нататък ", споделя Димитър Симеонов, заместник-ректор по образователната активност във ВТУ.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Търсене и предложение

Добрата вест е, че за някои от специалностите наклонността в последно време стартира да се обръща. Наред с постоянно известните " Право " и " Психология " през последните години максимален е приемът в " Предучилищна и начална учебна педагогика ", както и в предметната " Педагогика на образованието по физическо образование ". Колкото и необичайно да звучи, ползата към последната компетентност си има пояснение. " Освен че могат да стана учители по физическо и треньори, част от приключилите вършат кариера в школите на Министерство на вътрешните работи и региона на сигурността, където има условия за физически умения ", изяснява Симеонов.

В " Предучилищна и начална учебна педагогика " ВТУ не прави изключение от останалите университети в страната, където напорът се ускорява последните години поради увеличението на учителските заплати и опитите на страната да усъвършенства престижа на специалността. Нараства и търсенето на такива учители. " Няколко са аргументите за това - въвеждането на наложително предучилищно образование от 4-годишна възраст, строгият надзор на условията за избран брой деца в класа и опцията децата да посещават занималня до 4 клас, а това значи почти по още един преподавател на всеки клас ", споделя Симеонов. Като цяло битува и схващането, че по-лесно се работи с дребни деца, което пък е за сметка на предметните специалности за по-горните класове, където ползата остава слаб. Рискът съгласно Симеонов е в един миг страната да се окаже с остатък на начални и детски учители, до момента в който за учители по предмети да продължи да има недостиг.
" Младите хора са доста по-отворени към света и умеят да работят в среда, към която предходното потомство към момента се пробва да се нагоди ", споделя Димитър Симеонов, заместник-ректор по образователната активност във ВТУ

Фотограф: Цветелина Белутова
Стари и нови специалности

Едно от най-силните звена на ВТУ остават филологиите, като другите стратегии включват над 20 езика. По думите на Симеонов огромното достижение на университета през последните години е, че е съумял да сплоти всички филологии в сложни потоци, където с изключение на два езика студентите учат също бизнес, интернационален туризъм или осведомителни технологии. " Старата концепция, когато имаше френска, немска или нидерландска лингвистика, към този момент не работи. Човек с един език, а и с една компетентност, мъчно се осъществя ", счита той. Всъщност точно необятната палитра от езици е повода Велико Търново да притегля толкоз доста аутсорсинг компании, които си намират фрагменти още от университета.

Една от новите специалности пък е софтуерното инженерство, където следващата година ще излезе първият випуск бакалаври. " Много внимаваме дали и какви нови стратегии да прибавяме и всяка година ги обсъждаме, тъй като би трябвало да се откри салдото сред качеството на продукта и броя на специалностите ", споделя Симеонов. И прибавя: " На нас ни е значимо качеството. "

На посетители в Търново

Филологическият факултет стои и зад една от най-интересните начинания на университета - срещи със модерни писатели и известни персони, които са отворени освен за студентите, само че и за хората в града. С времето към концепцията се включват и други факултети, при което се получават любопитни комбинации. Преди няколко месеца на посетители беше американският публицист и публицист Ерик Уайнър ( " География на блаженството " ), който получи званието " Почетен лекар на ВТУ ". Поканен за полемика е и географът Георги Бърдаров - създател на книгата " И аз още броя дните " и станал известен с описа си " За петата ракия, или какъв брой е прекрасен животът ". Една от най-впечатляващите срещи преди време е с алпиниста Боян Петров, който почина предходната година при опит да изкачи следващия си връх.

Университетска демография

През тази образователна година общият брой първокурсници бакалаври дружно с новите магистри и докторанти е към 3600 души. За държавен университет основен аршин е усвоеността на държавната поръчка, която за ВТУ е много добра - 94%. Отделно университетът има близо 400 души платено образование в специалности като " Туризъм " да вземем за пример, където няма държавна поръчка.

Неизбежно обаче броят на студентите през годините понижава в синхрон с демографските трендове в страната. Слабото развиване на района също способства за спада. Това е и повода университетът да се пробва през последните години да се отвори към задгранични студенти. Потенциал управлението вижда на Изток - Киргизстан, Азербайджан, Русия, Китай и така нататък, посредством системата за двойни дипломи, при която две години студентите учат тук и две години в страната си. Така приключват с две дипломи - едната им служи за тяхната национална страна, а другата за цяла Европа. " Нашата тапия е общоевропейска, а също така сме артикул, който си заслужава като качество по отношение на цена ", прецизира Симеонов. Според него обаче огромният запас от бъдещи студенти са българските емигрантски общности в чужбина - в градове като Прага, Барселона и Атина, откъдето университетът се надява да притегли нови попълнения.

Въпреки свиващото се население и все по-малкото студенти има и лъч вяра. " Категорично не одобрявам концепцията, че от днешните младежи не става нищо - те просто са разнообразни от нас и ние би трябвало да се приспособяваме към тях ", счита Симеонов. По думите му те имат доста преимущества и едното от тях е, че умеят да работят в среда, към която предходното потомство към момента се пробва да се нагоди. " Освен това те имат опция да пътуват, отворени са към света и могат доста бързо да придвижват познания и просвета ", прибавя той.

Градът също може да завоюва от този капацитет. Стига да успее да го задържи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР