През тази година, благодарение и на Комисията по образованието и

...
През тази година, благодарение и на Комисията по образованието и
Коментари Харесай

Със 100 млн. лв. ремонтират студентските общежития до 3 години

През тази година, посредством и на Комисията по образованието и науката в Народното събрание, и на нейния ръководител Красимир Вълчев, се одобри нова стратегия за ремонт, реорганизация и обзавеждане на студентски общежития в размер на 100 млн. лева, която ще обхване интервала 2024-2026 година От 9 октомври може да се кандидатства по тази стратегия и се надявам, че в нейните рамки сред 10 и 20 общежития ще получат нов образ, и ще могат да се трансфорат в съвременна среда за самоподготовка на студентите в разнообразни университети. Това сподели министърът на образованието и науката проф. доктор Галин Цоков на откриването през днешния ден на напълно реновирания блок 55 " В " в студентските общежития на Университета за национално и международно стопанство (УНСС), на ул. " Проф. проектант Храбър Попов " в София.

Съвременното висше обучение и то качественото висше обучение, има разнообразни измерения - от дигитализацията, през връзка на образованието с научните проучвания и достиженията, през основаване на подобаваща среда за отмора, за самоподготовка и креативност на студентите, сподели министър Цоков. След днешния ден нашето висше обучение ще се приближи с още една дребна крачка към международните трендове, а УНСС ще получи още една опция да се равнява с най-хубавите университети в Европа, тъй като ще разшири това ново, актуализирано и съвременно пространство за студенти, където те могат да споделят, да почиват, да се приготвят за изпити и да пишат първите си изявления, добави той.

Министър Галин Цоков означи, че това нямаше да стане без програмата, която стартира преди близо три години, за която съществена заслуга има и Красимир Вълчев, като министър на образованието и науката тогава, както и Министерският съвет, който тогава я утвърди. С близо 100 млн. лева 22 общежития получиха финансиране, като блок 55 " В " получи финасиране в границите на 4 178 000 лева На студентите, които ще населяват този освежен блок, поисквам здраве, триумфи на изпитите и креативност, и творчество в професионалното им израстване, сподели в словото си просветителният министър.

През 2020 година получихме финансиране за три входа и в този момент откриваме третия ремонтиран вход, а общият план е на стойност близо 10,5 млн. лева, сподели ректорът на УНСС проф. доктор Димитър Димитров на откриването на напълно реновирания блок 55 " В ". Интересът към новите блокове е огромен от страна на студентите, да си пожелаем още блокове да бъдат актуализирани, тъй като има нова стратегия за 100 млн. лева за ремонт на общежитията, включена в бюджета и утвърдена от Народното събрание, и от Министерския съвет, означи ректорът на УНСС. Той акцентира, че изискванията, при които ще живеят студентите на УНСС, в обновените общежития, са доста положителни.

Председателят на Комисията по образованието и науката в Народното събрание Красимир Вълчев поздрави ректора и управлението на УНСС, тъй като са съумели да осъществят сполучливо плана и посочи, че е имало компликации при някои висши учебни заведения при осъществяването на ремонтите на общежитията поради инфлацията. Вълчев поздрави и ръководителя на Националното посланичество на студентските препоръки (НПСС) Даниел Парушев, тъй като е бил най-активен в настояването на средства за студентските общежития.

Другата добра вест е, че през тази година успяхме да заложим в бюджета 100 млн. лева за идващите три години за поправки на студентските общежития, тъй като положителните социално-битови условия се отразяват и върху ученето на студентите, съобщи Красимир Вълчев. Той изрази убеденост, че ще се осъществя и планът за кампусите в Студентския град. Проф. Димитров беше най-активният ректор в настояването на средства за студентските общежития, означи ръководителят на парламентарната просветителна комисия.

Безкрайно съм благополучен, че 300 студенти от УНСС ще живеят в актуализирания блок 55 " В ", сподели ръководителят на НПСС Даниел Парушев и поздрави управлението на университета, че се е справило сполучливо с плана. " Ремонтните действия и новата база построяват студентите, тъй като това е инвестиция в бъдещето, в образованието и в младежите. Спокойно можем да кажем, че към този момент сме съизмерими с университети в Западна Европа, в Северна Америка, тъй като те имат доста положителни условия за живот, както и тук, в УНСС ", разяснява Парушев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР