През социализма живеехме далеч по-спокойно и сигурно. Помните ли, че

...
През социализма живеехме далеч по-спокойно и сигурно. Помните ли, че
Коментари Харесай

Спомени от Соца: Как си оставяхме ключа под изтривалката, а милицията пазеше реда навсякъде

През социализма живеехме надалеч по-спокойно и несъмнено. Помните ли, че оставяхме ключа под изтривалката, а престъпноста бе алегорична, милицията бдеше на всички места, написа Соц бг.

Решетките по първите етажи се появиха още при започване на демокрацията. За няколко години всички сложиха решетки и блиндирани порти, вървиш по улицата, вляво, вдясно решетки като в затвор, автоаларми, блиндирани порти, видеонаблюдение, охранителни системи, стоманени порти на входовете, охраняеми комплекси, защита в учебните заведения с пазачи и видеокамери, оръжейни магазини, откъдето можеш да си купиш самостоятелни средства за самоотбрана – електрошок, спрей и тн.

Средата, в която живеехме, беше безвредна за всички с изключение на за нарушителите.

Ходехме сами на учебно заведение, без компаньон, и отново сами се връщахме у дома. Сами играехме на открито без контрол и територията на игрите ни обхващаше километри надалеч от вкъщи. Цялата Морска градина, дълга 5 километра, беше пространство за проучване и за игри.

Сами ходехме до магазина с написана записка и паричките в ръка, сами ходехме на плаж, бяхме независими и можехме да вземаме решения и да носим отговорност за постъпките си.

През социализма не си заключвахме вратите, а в този момент излизаш, заключваш с няколко заключалки, връщаш се, отново се заключваш, другояче се страхуваш дори да заспиш.

Какви са вашите мемоари от това отминало време?

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР