През следващото денонощие от запад на изток облачността, предимно средна

...
През следващото денонощие от запад на изток облачността, предимно средна
Коментари Харесай

За южен, но силен вятър, предупреждават синоптиците

През идващото денонощие от запад на изток облачността, най-вече междинна и висока, ще се усилва. Ще духа слаб до сдържан вятър от юг-югозапад, който след обяд и през нощта против неделя ще се усили сензитивно, изключително в Източна България и в регионите северно от планините.
 
Жълт код за мощен вятър е разгласен за 18 области в страната , сочи информация в уеб страницата на Националния институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките. Предупреждението е в действие за областите Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Разград, Търговище, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали и София-град .
 


Синоптиците предвиждат, че в областите Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново след обяд и през нощта против неделя ще се усили югозападният вятър. В регионите от тези области, ситуирани наоколо до северните скатове на Стара планина топлият вятърът ще е с пулсации до 24 м/с. В София също в събота след обяд и през нощта против неделя ще се усили топлият югозападен вятър, като той ще е с пулсации до 24 м/с.
 
В останалите региони на страната, за които е в действие жълт код за мощен вятър, след обяд в събота и през нощта против неделя ще се усили югозападният вятър, като съгласно синоптиците междинната му скорост ще бъде 14-19 м/с.
 

В събота температурите ще се покачат още и минималните ще бъдат от 5 до 10 градуса, а оптималните - сред 20 и 25 градуса.
 
В планините облачността ще е най-вече забележителна . Ще духа мощен, по билата до плевел южен вятър. Максималната температура на височина 1200 м ще бъде към 13 градуса, на 2000 м - към 5 градуса.
 
По Черноморието облачността от запад ще се усилва, само че ще е най-вече междинна и висока . Ще духа до сдържан вятър от юг-югоизток, който в следобедните часове ще се ориентира от юг-югозапад. Максималните температури на въздуха ще бъдат от 10-11 градуса в северната, до 17-18 градуса в южната част. Температурата на морската вода ще бъде 7-8 градуса. Вълнението на морето ще бъде към 2 бала, след обяд по северното крайбрежие ще се усили.
 

В неделя вятърът последователно ще се ориентира от запад-северозапад , ще бъде сдържан, в Дунавската низина краткотрайно мощен, като с него ще нахлуе студен въздух. Дневните температури ще се намалят с към 5 градуса - утринните ще са високи, изключително в Източна България, където към момента ще духа мощен южен вятър. Още през нощта против неделя над Западна България ще се развие купесто-дъждовна облачност и там ще има краткотрайни превалявания , в планинските региони и с гръмотевици. В неделя ще превали на доста места и в останалата част от страната. На места краткотрайно преваляванията ще са интензивни, основно в Южна България и с гръмотевични стихии.
 
В понеделник ще има променлива облачност, единствено на обособени места ще превали временен дъжд. Ще се намалят и минималните температури. В Северна и Източна България през по-голямата част от деня ще бъде прохладно, към вечерта и там вятърът ще отслабне.

Подробна информация за времето през днешния ден и прогнозата за 10 дни напред вижте на 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР