През следващите няколко години доставките на лаптопи и настолни компютри

...
През следващите няколко години доставките на лаптопи и настолни компютри
Коментари Харесай

РС пазарът ще намалява в близките години

През идващите няколко години доставките на преносими компютри и настолни компютри ще понижават. С такава прогноза се ангажираха анализатори на тайванската изследователска организация Market Intelligence & Consulting Institute (MIC).

Според специалистите, тази година на международния пазар ще излязат към 223 милиона преносимия компютър, 178 милиона от които ще бъдат създадени от Тайван. В съпоставяне с 2021 година, доставките ще намалеят с 10,3%. Очаква се също спад от 2,7% в предлагането на настолни компютърни системи – на пазара ще бъдат пуснати към 80 милиона бройки.

Говорейки за аргументите за отрицателната динамичност, анализаторите означават, че предходното повишаване на търсенето на компютри, обвързвано с насилствения престой на хората вкъщи заради пандемията и прекосяването към отдалечени форми на претовареност и образование, съвсем изчезна през 2022 година с последствията от войната в Украйна и блокирането поради Covid-19 в Китай.

„ Страхът от световна икономическа дефлация и криза също докара до спад в доверието на потребителите и в допълнение забави пазара на портативни компютри тази година ”, разяснява прогнозата Едуард Лин, съветник в MIC.

Анализаторите считат, че спадът на компютърния пазар ще продължи и през 2023 година Доставките на портативни компютри ще паднат с още 1,6% до малко под 220 милиона единици, до момента в който сегментът на настолните компютри се чака да спадне с близо 5% до 75,9 милиона единици.

Ситуацията би трябвало да стартира да се усъвършенства през 2024 година Според прогнозата на MIC, доставките на преносими компютри ще се покачат с 3% до 226,2 милиона единици, само че настолните системи ще останат на алено – доставките им ще намалеят с 0,8% до 75,3 милиона единици.

И двете категории – преносими компютри и настолни компютри – ще се върнат към напредък през 2025 година, като доставките на преносими компютри и настолни компютри ще се усилват с 3,5% и 0,2% надлежно до 234,2 милиона и 75,5 милиона.

Наскоро и анализаторите на IDC предизвестиха за идния спад на международния пазар на компютри. Според техните калкулации, до края на тази година ще бъдат пуснати 321,2 милиона настолни компютри, работни станции и преносими компютри, което е с 8,2% по-малко в сравнение с година по-рано.

Експертите обаче означиха, че даже в случай че отрицателната им прогноза се сбъдне, размерът на пазара на компютри през 2022 година отново ще остане доста по-висок от стойностите преди пандемията. Тази прогноза се поддържа от идния цикъл на възобновяване на компютърния хардуер, мощното търсене в корпоративния бранш и скока в продажбите на компютри в разрастващите се райони.

Що се отнася до възобновяване в бъдеще, специалистите на IDC са по-скептични от своите тайвански сътрудници от MIC. Американската компания счита, че пазарът на обичайни компютри ще спре да понижава едвам през 2026 година, когато доставките ще се усилят с 0,1%. Като цяло за петгодишния интервал динамичността ще бъде негативна – прогнозният средногодишен ритъм на напредък (CAGR) за интервала от 2021 до 2026 година е 0,6%.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР