През следващите дни област от високо атмосферно налягане ще обхване

...
През следващите дни област от високо атмосферно налягане ще обхване
Коментари Харесай

,,Вадете маските“: Опасно време сковава България следващите дни, замърсяването ще е невиждано

През идващите дни област от високо атмосферно налягане ще обхване Балканският полуостров. Хубавото и слънчевото време ще преобладават, само че в котловинните и затворени полета за жалост, заради безветрието ще се сътвори голям проблем.
Ще има условия за по-трайни мъгли, което ще увеличи вероятността от познатите ни температурни инверсии. „ Вадете маските. Следващите дни ще дишаме замърсен въздух! “ – това предизвестиха синоптиците от Meteo Balkans („ Метео Балканс “).
До няколко дни замърсяването, породено от промишлеността, в ниските пластове на атмосферата там ще се натрупа и покачването на равнищата на фини прахови частици ще доближи до високи стойности.
Очаква се равнищата на PM10 и PM2,5 (фин прах), SO2 (серен диоксид), CO (въглероден оксид), NO2 (азотен диоксид), O3 (озон) да набъбнат до стойности по-високи от нормите.
Замърсяването на въздуха е най-големият екологичен риск за здравето на хората в Европа съгласно Европейската организация за околната среда. Основните замърсители, които се цитират са фините прахови частици (ФПЧ), азотен диоксид, в по-малка степен озон и други.
Поради продължаващото замърсяване в значително страни, Европейският съюз (ЕС) стартира съществено освен да обръща внимание на казуса, само че и да упорства за по-ефективни и бързи ограничения прилагани от страните членки.
Срещу редица страни стартираха наказателни процедури за непостигане на нормите заложени в европейското законодателство. В някои случаи процедурите са в Съда на Европейския съюз, а в тази ситуация с България даже има неоправдателно решение от 5 април 2017 година поради систематичното замърсяване на въздуха с ФПЧ.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР