През следващата година ще стартираме тръжните процедури за строителство на

...
През следващата година ще стартираме тръжните процедури за строителство на
Коментари Харесай

АПИ обявява конкурс за две нови отсечки на „Хамус“

През идната година ще стартираме тръжните процедури за строителство на сектора от автомагистрала " Хемус " от Боаза до пътя Ловеч – Троян и от там до Русе - Велико Търново, заяви ръководителят на Управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) инж. Дончо Атанасов пред " Дарик " радио.

Стремежът ни е през 2018 година да открием и тръжните процедури за реализатори на автомагистралата " Русе – Велико Търново ", която е с приблизителна дължина 133 км. Участъкът Русе - Бяла, дружно с пътя през Кресненското дефиле, са най-натоварените и с най-вече пътнотранспортни катастрофи прави и по тази причина е значимо да ги изградим колкото се може по-бързо, сподели ръководителят на Управителния съвет на АПИ. Там, където е построена автомагистрала или нов път, има нов живот, акцентира Атанасов и даде за образец сектора от автомагистрала " Марица " край Димитровград, където сега се строят нови предприятия и се основават работни места.

Най-късно напролет на 2019 година би трябвало да стартира построяването на най-сложния сектор от автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле, сред Крупник и Кресна. Отсечката би трябвало да е подготвена до края на 2023 година, с цел да спазим периодите и да не загубим европейското финансиране, акцентира инж. Атанасов. Той изясни, че утвърденият от Министерството на околната среда и водите Доклад за оценка на въздействието върху околната среда планува трасето за Гърция да минава по съществуващия път Е-79, а за София да е по нов терен. Индикативната стойност на разновидността на трасе с делене на посоките на придвижване е към 1 милиарда лева Предсрочно - до края на 2018 година, ще е подготвен секторът от Кресна до Сандански, който сега се построява, сподели още той.

Предстои преди началото на лятото - през юни, да приключим разширението на пътния сектор сред Поморие и Ахелой, както и обхода на Ахелой, с цел да улесним трафика през туристическия сезон, тъй като не може за три часа да се пътува от София до Бургас, а за още час и половина да се стига от Бургас до Слънчев бряг, сподели инж. Атанасов.

Председателят на УС на АПИ заяви, че през тази година пробно е засаден снегозащитен пояс от 700 кипариса в сектор от автомагистрала " Тракия " край Карнобат, където се образуват рискови снегонавявания. Той заяви, че още преди завършването на оградата са почнали да изчезват балите, които се употребяват за подсилване на пояса. Инж. Атанасов акцентира, че кражбите на пътни знаци и мантинели са сериозен проблем, както и похищенията над указателни табели, които се боядисват и с това се заплашва сигурността на пътуващите.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР