През септември сградното строителство бумти с ръст от 12.4% на

...
През септември сградното строителство бумти с ръст от 12.4% на
Коментари Харесай

Промишленото производство е на минус и през септември

През септември сградното строителство бумти с растеж от 12.4% на годишна база, което е най-силният ритъм от март тази година.

© Надежда Чипева Индексът на промишленото произвеждане е под миналогодишната си стойност за четвърти следващ месец през септември, демонстрират данните на Националния статистически институт (НСИ). Спадът идва главно от енергетиката, само че преработващата индустрия също е на минус. От друга страна, интензивността в търговията на дребно и строителството се форсира.

Междувременно потребителското доверие леко се усъвършенства през октомври както спрямо последно оповестените данни през юли, по този начин и по отношение на 2018 година Лекото усъвършенстване е резултат от по-умерени упования за инфлацията през идната година.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Индустрия на минус

Септември е четвърти следващ месец, в който показателят на индустриалното произвеждане е на минус по отношение на миналогодишните си стойности. Понижението на знака по отношение на септември 2018 година е 0.1 пункта. Това въпреки всичко е малко по-добре от предишни месеци, когато спадът беше сред 1 и 3.4 пункта.

Най-голям спад на годишна база в промишлеността регистрира производството на капиталови артикули като машини, съоръжение и елементи за тях - с 1.9%.

Производството в добивната индустрия нараства с 4.7% през септември на годишна база вследствие на по-голяма интензивност при добива на въглища. Активността в преработващата индустрия обаче се свива с 0.1%. Най-голям е спадът при производството на медикаменти (19.2%), а максимален растеж на годишна база има при производството на колела, мотоциклети и техните елементи (25.7%). Производството и разпределението на електро-, топлоенергия и газ пада с 3.8%.

Търговията и строителството порастват

Търговията на дребно в страната леко се форсира и нараства с 2.6% на годишна база през септември. С темпове над междинните се усилва търговията с дрехи и обувки и с битова техника (с по 6.6%). Онлайн покупките пък се усилват със 7% на годишна база през септември. Спад регистрира единствено търговията с медикаменти - понижението е със 7.4% по отношение на деветия месец на 2018 година

Сградното строителство бумти с растеж от 12.4% на годишна база, което е най-силният ритъм от март тази година. Строителната интензивност в обществения бранш обаче остава под миналогодишните си равнища, като по този начин общият показател на строителството в страната нараства с 6.9% на годишна база през септември при 3% месец по-рано. Потребителското доверие леко нараства

Доверието на потребителите леко се усъвършенства през октомври както спрямо последно оповестените данни през юли (с 1.1 пункта), по този начин и по отношение на десетия месец на предходната година (с 3.1 пункта). На годишна база най-голяма е смяната в инфлационните упования на потребителите в страната, които отслабват през последната година. Същевременно усъвършенстване е очевидно в оценките на семействата във връзка с домакинските бюджети и икономическата обстановка в страната както през последните 12 месеца, по този начин и през идната година. Повече хора мислят и за покупка на дълготрайни артикули като автомобил, ново жилище или ремонт на настоящето.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР