През септември необходимият нетен месечен доход на работещ човек, живеещ

...
През септември необходимият нетен месечен доход на работещ човек, живеещ
Коментари Харесай

С колко се увеличи издръжката на живот - сметките на КНСБ

През септември нужният чист месечен приход на работещ човек, живеещ самичък, би трябвало да е най-малко 1103 лв., с цел да може да покрие разноските за прехрана, включващи храна, жилище, обучение, опазване на здравето, облекло, превоз. Брутната заплата за прехрана е от 1421 лева, демонстрират данните на Института за обществени и синдикални проучвания (ИССИ) на КНСБ, представяни на онлайн конференция.

В съпоставяне с декември предходната година има нарастване на заплатата за прехрана с 56 лв. за живеещ самичък работещ човек. Спрямо предходното тримесечие нарастването е 34 лв..

През юни нужният чист месечен приход на работещ от едночленно семейство беше 1069,25 лева, а брутната заплата за прехрана - 1378 лв..

Доходите на двамата работещи възрастни в типичното българско семейство, което сега е от двама възрастни работещи и едно подвластно дете до 14 година, би трябвало да са по 1279 лв. брутна работна заплата на всеки от работещите, с цел да може фамилията да живее обикновено. Чисто двамата би трябвало да получават по 992 лв..

Изчисляването на заплата за прехрана се прави от института от началото на тази година и за повторно резултатите по проучването бяха посочени през днешния ден.

След 30-годишен опит в изчисляването на нужните средства за прехрана на живота за 4-членно домакинство, през последните две години ИССИ работи за създаването на методика за пресмятане на заплатата за прехрана. Между двете понятия - " прехрана на живота " и " заплата за прехрана " - има разлики. Изследването за прехрана на живот демонстрира обективно нужната за даден тип домакинство сума от средства, до момента в който цената на заплата за прехрана е израз на нужния междинен размер на работната заплата, която обезпечава тези средства, според от броя на работещите и членовете на фамилията на прехрана.

И при двете понятия се употребява потребителска кошница.

Заплатата за прехрана е " измерител на приход от труд, който разрешава на наетия служащ и неговото семейство базисен, само че социалноприемлив стандарт на живот ". Доходите, получени от заплата, би трябвало да бъдат задоволителни, с цел да се обезпечи интензивно присъединяване в публичния и обществения живот; да вземем за пример, би трябвало да обезпечи " средствата и свободното време за присъединяване в гражданския живот на нацията ", както и на съответни средства от позиция на храна и заслон.

В най-общ тип заплатата за прехрана демонстрира каква е цената на една заложена базисна потребителска кошница към интервала на наблюдаване на цените.

Потребителската кошница включва 479 хранителни, нехранителни артикули и услуги (без консумация на алкохол и тютюн): хранителни - 162 бр., и нехранителни артикули и услуги - 317. Приема се, че фамилията живее в личен дом (съобразно статистиката - това е обстановката при 84 на 100 от българските семейства), жилищна повърхност - 70 кв. м.

Информацията показват президентът на КНСБ Пламен Димитров, шефът на ИССИ доктор Любослав Костов и зам.-директорът на института Виолета Иванова.

Наскоро КНСБ предвижда ускорение на повишаването и инфлация от 4-5% на годишна база до края на годината.

Синдикатът упорства за 760 лв. минимална заплата от януари 2022 година и 500 евро до 2024 година

КНСБ счита за належащ интензивен растеж на заплатите (средногодишно с 12.5 на сто), като преди всичко да нараства минималната работна заплата (средногодишно със 17.5 на сто). Това ще ни обезпечи постигането на съответствие минимална - междинна работна заплата 50 на 100 към 2025 година Така най-малко половината от наетите служащи и чиновници ще получават " заплата за прехрана " (измерител на приход от труд, който разрешава на наетия служащ и неговото семейство базисен, само че обществено допустим стандарт на живот) към 2022-2023 година

Според синдиката междинната работна заплата би трябвало да стане 2450 -2560 лв. през 2025 година, а минималната- 1239 лв., написа dir.bg.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР