През септември диагностично-консултативните и медицинските центрове в страната създадоха над

...
През септември диагностично-консултативните и медицинските центрове в страната създадоха над
Коментари Харесай

COVID зоните намалиха натиска върху болниците

През септември диагностично-консултативните и медицинските центрове в страната сътвориха над 100 Коронавирус зони, оповестиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Това са елементи от лечебните заведения, особено оборудвани за клинична, рентгенова и лабораторна диагностика на заболели с ковид. Надзорният съвет на НЗОК даде право на лекарите от Коронавирус зоните да могат да изписват и безвъзмездни медикаменти за амбулаторно лекуване. За пръв път в цялата история на НЗОК се сътвори опция за изписване на безвъзмездни медикаменти за лекуване на остро заболяване. Новите Коронавирус зони получиха и пулсоксиметри, които да дават на пациентите за надзор на кислородната сатурация вкъщи.

Какво демонстрират резултатите до в този момент?

Разкрити са общо 105 Коронавирус зони. В рамките на един месец през тях са минали общо над 85 хиляди заболели с Коронавирус -19.

Най-важният резултат от активността на Коронавирус зоните е пониженият брой на хоспитализациите.

За интервал от четири седмици - последните три седмици на октомври и първата седмица на ноември, са били регистрирани общо 111 151 случаи на Коронавирус -19. Броят на хоспитализациите за същия интервал от време е 21 120, което значи, че в болница са постъпили 19% от публично записаните случаи.

За съпоставяне за интервал от четири седмици при предходната епидемиологична вълна през месец март – април, при сбор на инфектираните от 11-та до 14-та седмица е 93 653, а в болница са били настанени 27 704, което значи, че тогава са приети в болница 29,58% от всички случаи.

Както се вижда, макар че броят на записаните случаи при сегашната епидемиологична вълна е с 16% по-висок от този през април, броят на хоспитализациите в този момент е по-нисък с 35 на 100. Това е внушителна разлика, чието пояснение може да се откри в организацията на здравната помощ.

Разликата в организацията на здравната помощ при предходната и сегашната епидемиологична вълна е, че при сегашната има разкрити над 100 Коронавирус зони за амбулаторно лекуване. Това е главната причина за понижения % на приети в болница пациенти.

Създадените през септември Коронавирус зони поемат диагностиката и лекуването на част от болните с COVID-19 и това оказва помощ на лечебните заведения да се оправят с тежките случаи макар покачвания брой на инфектирани лица.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР