През септември 2021 г. - 20 години след създаването на

...
През септември 2021 г. - 20 години след създаването на
Коментари Харесай

Перфектна новина. Започват да плащат втора пенсия

През септември 2021 година - 20 години след основаването на втория пенсионен дирек у нас, стартира сключването на първите пенсионни контракти. Въз основа на тях се чака всеки миг да стартира и заплащането на първите пенсии от него, написа Марица.

Около 250 дами са първите пенсионери от втория пенсионен дирек, заяви Евелина Милтенова, ръководител на Българската асоциация на сдруженията за в допълнение пенсионно обезпечаване (БДППО).

Засега право на пенсия от втория дирек на процедура могат да получат единствено дами, родени през 1960 година, защото за мъжете, родени след 31 декември 1959 година, има условие за по-висока пенсионна възраст. При тях изплащането на първите пенсии от частните универсални фондове ще стартира през 2023 година

"По данни на членовете на БАДДПО " за първия месец (септември 2021 година, б. р.) са били подписани общо над 250 контракта, от които 25 са били пожизнени пенсии – главно от дами, които са и първите пенсионери от втория дирек. Бройките ще нарастват по-бързо от идната година, когато още повече обезпечени в ДЗПО (втория дирек, б. р.) ще доближат пенсионна възраст ", заяви Милтенова в обява в бюлетина на Асоциацията на банките в България.

От думите ѝ се схваща, че всеобщо дамите избират да вземат парите си допустимо най-скоро, само че защото това не може да стане вкупом (освен в случай че сумата в цялата партида не е извънредно ниска, т.е. под 900 лева.), изборът пада върху срочна пенсия в оптимален размер (в момента – 300 лева на месец).

Милтенова не дава информация каква е всеобщата срочност на първите пенсионни контракти, само че поради междинните натрупвания по партидите се чака това да са 2-3 години (при междинна дълготрайност на погашение на пенсия 15-20 години). След приключването на въпросния период пенсионерът стопира да получава пенсията от частен фонд и остава с понижената с към 10% пенсия от Национален осигурителен институт.

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР