През пролетта на 1902 г. Каси Л. Чадуик ще се

...
През пролетта на 1902 г. Каси Л. Чадуик ще се
Коментари Харесай

Фалшивата наследничка на Карнеги, която задигна стотици хиляди долари

През пролетта на 1902 година Каси Л. Чадуик ще се качи на влака от Кливланд до Ню Йорк, а по-късно ще наеме такси и ще продължи пътя си до дома на Холанд. Това е хотел на ъгъла на 30-та улица и 5-то авеню. Въпросният хотел е прочут с реновирани банкетни зали и винарна, чието наличие се прави оценка на близо 350 хиляди $. Дамата влиза в лобито, звукът от високите токове отеква по мраморния под, всеки мъжки взор се е завъртял към нея. Погледът на дамата продължава да минава около всички лица. Каси търси някого – Джеймс Дилън. Това е юрист и другар на нейния брачен партньор, дошъл в хотела особено за тази среща.

Каси се доближава, дава галантно своята ръка и чака да се пернат на някакво разстояние от слушателите. Джеймс е сюрпризиран при тази среща, изключително откакто мадам Чадуик е минала толкоз километри. Дамата е пристигнала за малко, с цел да обърне внимание на някои персонални въпроси. След къс престой в хотела, дамата моли Дилън да я изпрати до дома на татко ѝ.

Дилън няма нищо срещу да напусне хотела с една от най-красивите и изискани дами. Наема файтон, а Каси дава адреса: 2-ра източна и 91-ва улица на 5-то авеню. Разговорите не престават да са радостни и приятни, до момента в който каретата не стопира пред 4-етажно имение, което принадлежи на стоманения магнат Андрю Карнеги. Дилън остава без думи, до момента в който Каси крие своята усмивка и се пробва да не гледа изумения му взор. Жената слиза и е посрещната от иконом, който отваря вратите за нея. Дамата учтиво декларира, че желае да приказва с началника на прислугата.

Отговорничката на дома идва и прави поклон в антрето. Каси изяснява, че желае да наеме прислужницата Хилда Шмид, която сега има задължения със семейство Карнеги. Преди да има диалог за наемане или договаряния, мадам Чадуик ще изиска да прегледа и референциите на прислужницата. Главната икономка е изненада, никой с такова име не е работил в този дом. Каси е недоволна и бърза да съобщи, че нейната информация е точна, тя е безапелационна. Описва с елементи по какъв начин наподобява прислужницата, споделя и какво тъкмо е работила същата преди този момент, няма място за неточности.

Главната икономка продължава да твърди, че в никакъв случай не е наемала или работила с подобен човек. Каси приключва разногласието, извинява се за неудобството, прави комплимент за добре излъскания под, а по-късно си потегля сама към изхода. Докато върви към изхода, вади от коженото си палто огромен кафяв плик. Цялата среща продължава към половин час.

Качвайки се назад в каляската, Дилън се извинява за въпроса, който най-вероятно ще прозвучи жестоко: кой тъкмо е вашият татко? Каси се усмихва и поставя пръст пред устата си, нейният сателит в никакъв случай не би трябвало да издава тайната – Каси е незаконна щерка на Андрю Карнеги. В самия плик демонстрира две платежни нареждания на стойност от 250 хиляди $ и 500 хиляди $, подписани от самия Карнеги. На различен лист стои информация за сейф, в който се съдържат още 5 милиона $.

Баща ѝ се чувствал отговорен и побързал да даде благоденствие, като това не били единствените суми, а в доста други сейфове са оставени милиони, които ще бъдат наследени след неговата гибел. С кокетност и тънка усмивка, Каси още веднъж припомня на Дилън, че това би трябвало да бъде загадка. Тя самата знае, че нейният придружител в тези часове ще залее света като язовирна стена с информация и ще продължи да споделя легендата за богатата Каси, до момента в който неговия език не изсъхне от въртене. Историята е прекомерно фантастична, с цел да не е истина, а и бедният Дилън в никакъв случай през живота си не е виждал такива суми, не и с толкоз нули. Истината е, че Каси в никакъв случай не е виждала Андрю Карнеги. Каси Чадуик е просто едно от имената, които ще бъдат употребявани в тази история, а в нейната легенда.

Елизабет Бигли се ражда през октомври 1857 година и е 5-тото от 8-те деца в дребна плантация в Онтарио, Канада. Бети губи слуха си с едното ухо и развива усложнения при говоренето. През цялото си детство е принудена да избира своите думи деликатно, с цел да има триумф в връзката. Нейните съученици я намират за странна, изключително откакто прекарва толкоз доста часове седнала на чина си и пазеща тишина. Една от нейните сестри – Алис ще твърди, че Бети наподобява по този начин, като че ли е в транс, като че ли се хипнотизира сама и не може да чуе никого отвън нейния разум. Излизайки от своите вълшебства, тя наподобява необичайно, само че се отхвърля да разяснява защо си е мислила. Понякога фамилията я е викало с часове, преди да получи някакво внимание.

На 13-годишна възраст, Бети ще построи своята първа система. Започва да написа писма и оповестява, че нейният чичо е умрял и е оставил дребна сума пари. След това прави и подправени завети, с които отива до банката, а по-късно желае и заем, който да изхарчи по-рано – преди идването на самите пари. Чековете са истински, а сметките просто не съществуват. След няколко месеца, полицията ще я задържи и предизвести да не повтаря този опит.

През 1879 година на 22-годишна възраст, Бети прави своята последваща машинация. Спестява пари за по-изискани облекла, а по-късно сменя името си и се показва за жителка на Лондон. Нейната първа жертва е юрист от Онтарио. Бети ще показа, че нейният родственик – богат човеколюбец е умрял и е оставил сумата от 15 хиляди $. Вече е имала даже визитки, на които е напечатала името си „ Мис Бигли, наследница на 15 хиляди $ “.

Нейният проект е обикновен, отива в един магазин, харесва нещо доста скъпо, а по-късно написа чек за доста повече пари от неговата истинска сума. Някои от притежателите са толкоз щастливи, че са подготвени да дават и още нещо в подмяна на илюзорните пари, които в никакъв случай няма да стигнат до тях. Съмненията рухват с представянето на визитката, в която гордо е написана сумата за заместничество. Схемата работи всякога.

След богато извършване на покупки в Онтарио, дамата отпътува със сестра си Алис в Кливланд. Алис към този момент е омъжена, само че това не пречи да пътува с Бети, изключително откакто има заричане за по-сериозни триумфи. В началото Алис счита, че Бети ще си търси работа в локална фабрика или магазин, само че Бети обикаля магазините и стартира да маркира столове, мебели и картини.

Следва калкулиране на цената и отиване в близката банка, с цел да се уреди заем, с който да се заплати всичко. Визитката още веднъж прави работа и всички мебели се озовават в дома на Алис. Единственият неудовлетворен ще е брачният партньор. Той не обича сходни измами и ще я изгони от вкъщи си. Алис ще резервира мебелите, а Бети ще би трябвало да продължи да работи сама. В най-близкия град ще се запознае с доктор Уолъс Спрингстийн.

Бедният човек е покорен от нейния сексапил. Години по-късно вестниците ще пишат за нея като дамата с хипнотичното око. Думите ѝ се изливат като мед в ушите на Спрингстийн. Преди въобще да я познава, същият бърза да предложи брак. В-к ще разгласява информация за брака. Само няколко дни по-късно ще дойдат и първите локални търговци, които са забелязали замечтаната фотография на онази, която е съумяла да обере магазините им и да не заплати нищо. Докторът ще е задоволително пийнал и малоумен, с цел да заплати цялата сметка. След 12 дни ще последва разводът.

Бети ще би трябвало да смени името си и скоро ще се показва като Мари Роза. Нейната задача ще е да живее в общежития и да продължава да мами търговците за тяхната стока. Преминава през Ийри, Пенсилвания и други местности, където ще твърди, че е племенница на военачалник Уилям Шърман от гражданската война. Бедният военачалник бил доста болен, тъй като страдал от доста странна болест, която се предава на цялото семейство.

Бети можела да изкара кръв от венците си. Това било съществено доказателство, че бедният военачалник е болен от нещо доста тежко. Добрите хора почнали да събират пари, които да изпратят в Кливлънд, с цел да оказват помощ. След време почнали да търсят парите – доста от тях били изпратени като заем – Бети ще връща отговори, че генералът е умрял преди две седмици. На всеки един от донорите е изпратила и благодарствено писмо, че в последния час са запазили своя национализъм и са се пробвали да оказват помощ на един деец.

 Домът на Карнеги

Има време и за два брака, до момента в който се показва като Роза. Първият е с дребен фермер, а вторият е с предприемач на име Хувър. От него ще има и наследник на име Емил. Момчето е изпратено в Канда, където роднините ѝ да се грижат за него. Хувър умира през 1888 година и оставя малко имение на стойност от 50 хиляди $. С парите от него ще се реалокира в Толедо и ще направи нова идентичност – Лидия Дивер. Неин клиент ще е Джоузеф Ламб, който заплаща към 10 хиляди $, с цел да я наеме като финансов специалист и консултант. Ламб ще докара още заможни другари, които ще дават пари за услуга, която освен няма да получат, само че и действително няма защо да употребяват. Всички до един ще настояват, че Бети има някакви специфични хипнотични сили.

Дамата написа запис на заповед за изплащането на няколко хиляди $, подправя подписи и изпраща Ламб да отиде и да ги осребри в банка в Толедо. Ако банката откаже да заплати сумата, тя ще би трябвало да пътува през цялата страна, с цел да си вземе парите. Ламб има отлична известност в Толедо и съумява да изтегли всички чекове. След още няколко пътувания ще е доставена сумата от 40 хиляди $.

Банката незабавно се досеща за измамата, а полицията съумява да арестува и двамата. Ламб няма да бъде съден, само че Бети ще получи присъда от 9 години и половина. Преди да напусне залата, Бети ще съобщи, че съдията ще провали договорката си за 5 хиляди $, а по-късно ще почине от рак, което също се случва. От пандиза, тя стартира своя акция за опрощение, заявявайки, че съжалява за всяка една машинация. След 3 години е помилвана от Уилям МакКинли, който по-късно ще стане президент.

Бети се връща за следващ път в Кливлънд и се показва за Каси Л. Хувър. Успява да се омъжи за различен доктор на име Лирой Чадуик – богат вдовец и един от наследниците на заможна фамилия. Успява да извика сина си от Онтарио и двамата живеят в влиятелен квартал измежду аристократи. Бракът е особена изненада за приятелите на Чадуик. Никой не е чувал за неговата партньорка и никой не го е виждал с други дами след неговата загуба.

Новата брачна половинка ще изиска да направи всичко, с цел да впечатли своите съседи. Сред тях ще са Джон Д. Рокфелер, американският сенатор Маркъс Хана и Джон Хей, който работи като частен секретар на Линкълн. Охолният живот ѝ разрешава да купи всичко, което пожелае и в никакъв случай да не пита за цената. Сменя старите пердета на имението и поставя специфични портрети върху стените.

Получава скъпоценности за към 140 хиляди $. Всички облекла са поръчкови от Ню Йорк, освен това една година откакто Джеймс Дилън публично оповестява обществената загадка, че дамата е наследничка на Андрю Карнеги. По същото време Бети съумява да закупи 8 поръчкови пиана, които да подари на другари. Дори и при покупка на обикновени артикули, тя постоянно упорства да заплати повече. Съпругът ѝ стартира да се съмнява в силата на нейните сметки, само че в един миг се замисля, че Карнеги е един от най-богатите хора в Америка, затова не би трябвало да има нещо неправилно.

Всичко е една огромна машинация, включваща подправяне на документи в Охайо, Кливланд, Ню Йорк и още доста други. От всяка една банка взима към 10 хиляди $, само че постоянно прави една бърза обиколка и натрупа капитал. Обикновено взима няколко заема, отива да погаси вноски от първите 3-4 банки и продължава да развива схемата си. Избира банка Уейд Парк за нейна съществена база и подсигурява на всички, че е правоприемник на Карнеги. От една банка съумява да вземе сумата от 240 хиляди $ с спомагателни 100 хиляди, които да се преведат на нейната съществена сметка. Един от съдружниците на Карнеги ще даде близо 800 хиляди $. Повечето са в възторг да дават заеми, а една банка без никакъв проблем връчва сумата от 190 хиляди $.

До ноември 1904 година Нютън ще разбере, че наследничката няма никакво желание да заплаща задълженията си или лихвите. Първата му работа е незабавно да заведе дело в съда в Кливланд. За да няма никакви опити да се реалокират парите, Нютън ще подреди на секретаря на трезора да резервира всички нейни архиви, написани от „ бащата “.

Бети/Каси ще отхвърли всички обвинявания и ще добави, че няма никаква връзка с никой от семейство Карнеги. В пандиза ще бъде посетена от президента на банката – Чарлз Бекуит. Той към този момент е изгубил своята банка и ще отиде да ѝ каже, че е съумяла да го унищожи, само че още не е сигурен, че е измамничка. До през днешния ден никой не може да бъде сигурен какъв брой пари в действителност е съумяла да открадне. Твърди се, че сумата е към 633 хиляди $ или към 16.5 милиона $.

През март 1905 година е оповестена за отговорна в интрига и машинация на национална банка. Изпратена е в пандиза за 10 години. Карнеги ще отиде персонално на делото, с цел да види своята „ родственик “. В съда са показани чековете и той самият ще съобщи, че в случай че някой си е мислил, че написа толкоз красиво, значи може да бъде полъскан от осъществяването. Магнатът ще съобщи, че в последните 30 години не е написал нито една записка. Целият скандал е можел да бъде избегнат, в случай че някой просто го е попитал.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР