През последното денонощие не малка част от клиентите на А1

...
През последното денонощие не малка част от клиентите на А1
Коментари Харесай

От А1 обясниха защо част от клиентите им имат проблеми с роуминга

През последното денонощие не дребна част от клиентите на А1 България, намиращи се в чужбина, се оплакаха от липса на работещ роуминг и заляха страниците на компанията в обществените мрежи със известия и недоволства. От телекома одеве разпространиха следното известие:
На 1 септември 2018 година, следобяд, заради механически аргументи с мрежата на Vodafone, клиентите на А1 България започнаха да изпитват усложнения при използването на мобилна гласова услуга и мобилен интернет в роуминг.

Затрудненията не са свързани с мрежата на А1 България, само че заради обстоятелството, че Vodafone е главен роуминг сътрудник на A1 Group, проблемите засегнаха огромна част от клиенти на А1 България в роуминг.

Работата по възобновяване на услугите стартира незабавно и към този момент всички клиенти на А1 България, които се намират в Гърция могат да употребяват роуминг обикновено.

Техническите усложнения засегнаха най-вече българи в Гърция, която е известна дестинация за превозване на летните отпуски. Поради тази причина техническите екипи на А1 България и А1 Group спомагаха на Vodafone и работиха за стартиране на роуминг услугите първо в тази страна.

В Гърция мрежата на Vodafone към този момент работи обикновено и клиентите на А1 могат да се свържат към нея, като е целесъобразно да рестартират своето устройство. В случай, че се намират в друга страна, би трябвало да изберат мрежа, друга от тази на Vodafone, с цел да употребяват роуминг услуги. Работата по цялостното възобновяване на роуминг услугите продължава и А1 и неговите сътрудници се надяват в най-кратък период те да проработят обикновено.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР