През последните седмици в социалните мрежи се разпространява снимка на

...
През последните седмици в социалните мрежи се разпространява снимка на
Коментари Харесай

Проверка на факти: Произвеждат ли въглищните централи близо 44% от тока в страната?

През последните седмици в обществените мрежи се популяризира фотография на електронната страница на държавния Електроенергиен систематичен оператор (ЕСО), който ръководи енергийните мрежи у нас.

На фотографията е показано, че въглищните централи имат сериозен принос в енергетиката и създават близо 44% от тока в страната. В обявата е написано, че това е в безоблачен ден. Дали обаче информацията е правилно поднесена? Направихме инспекция на обстоятелствата поради тяхната значителност на фона и на митингите против териториалните проекти за развиване на общините Стара Загора, Кюстендил и Перник.



Проверка сподели, че фотографията на уеб страницата е същинска и дава отговор на . Интерпретацията обаче, че ТЕЦ-овете създават близо 44% от тока у нас, е вярна единствено към този час. Направихме инспекция в разнообразни часове през целия ден. Тя сподели, че централите работят с съвсем еднообразно натоварване на мощностите, само че доставят разнообразни проценти от електрическата енергия.



Това значи, че денем ТЕЦ-овете създават 24-25% от електрическата енергия в страната. Тогава се включват слънчевите централи, които доставят над 40 на 100. В късните и ранните часове на денонощието, когато няма слънце, те нямат и произвеждане, което автоматизирано увелича каузи на ТЕЦ-овете. Има и още една специфичност при производството на ток от въглища. Централите не могат да се стопират и пускат бързо. Това значи, че би трябвало да има прогноза за огромно търсене, с цел да бъде пуснат даден блок.

Проверка на страницата на най-големия Топлоелектрическа централа у нас - - демонстрира, че централата даже и в късните часове, когато не работят слънчевите панели, работи при натоварване от 15-17% или мощ от 250-288 мегавата. За съпоставяне, общата й мощ е 1620 мегавата. Подобна е обстановката и в една от американските централи AES Гълъбово, която работи на 32%. За останалите ТЕЦ-ове няма оповестена информация в действително време, само че данните са сходни.



Допълнителен фактор за манипулативната интерпретация е фактът, че фотографията е направена при . Всяка година по един месец през есента и пролетта блоковете на нуклеарната централа се стопират за планов годишен ремонт и презареждане с гориво. Така сега АЕЦ “Козлодуй ” е претрупан на 1064 мегавата, което е единствено работата на пети блок. Когато двата блока работят дружно, те създават двойно повече електрическа енергия и надлежно производството от ТЕЦ-овете пада още като %.

Важно е да се означи и каква е вероятност за развиване на въглищните централи, с цел да бъде добита визия за целия подтекст.

Според държавните " Мини Марица изток " имат концесия за рандеман на лигнитни въглища до 2040 година. Изчислените все още ресурси биха стигнали до 2070 година, само че единствено в случай че се влагат съществени средства. Само за първото полугодие на тази година загубата на държавните мини възлиза на 51,4 млн. лв.. За съпоставяне през предходната година компанията работеше на облага, тъй като тогава цената на тока беше доста висока. Обосновано може да се направи умозаключение че мините и ТЕЦ-овете могат да бъдат печеливши, когато потребителите губят.

Недостатък на находището в Маришкия басейн е относително ниското качество на въглищата, те са със наличие на пепел от сред 25 и 45%. Изградените прилежащи централи не могат да работят с различен вид гориво.

Друг фактор, който постоянно се подценява, е, че част от въглищните централи не дават отговор на актуалните екологични условия и постоянно са затваряни от структурите на Министерството на околната среда и водите. Такъв е случая с и . Двете централи след обжалване въпреки всичко съумяват още веднъж да проработят.

Справка в до момента оповестените планове и признати енергийни тактики демонстрират, че там е заложено последователното прекъсване на въглищните мощности до 2050 година. Никъде обаче не е оказано по какъв начин това ще се случи на процедура. На какви стадии, с какво ще бъде сменена електрическата енергия и какво ще се случи с работещите в бранша. Това не е оказано и във импортираните в Брюксел териториални проекти. Напротив, там единствено са дадени насоки, по които да бъдат разпределени парите от Европейската комисия.

В в Европейската комисия, е заложено въглищните централи да бъдат спрени до 2038 година. Също по този начин се споделя, че те ще оцеляват съгласно търсенето на електрическа енергия от тях. Заради прекъсването на централите в проекта е заложено трите общини да получат близо 1,14 милиарда евро, с цел да развият различни разновидности както за произвеждане на ток, по този начин и за основаване на претовареност и преквалификация на фрагментите.

Колкото по-малко са натоварени мощностите, толкоз по-губеща е една централа. Основната причина токът от тези мощности да не се търси сега е относително ниската цена на тока на пазара. Така действително електрическата енергия от въглища излиза скъпо. В момента в случай че не е дотирана от страната, не е конкурентна. Топлоелектрическа централа “Марица изток ” 2 беше включен в контролираната цена на тока за бита с решение на Министерството на енергетиката от служебния министър Росен Христов. Американските ТЕЦ-ове от Маришкия басейн пък имат дълготрайни контракти с Националната електрическа компания. Първият изтича при започване на идната година - на “КонтурГлобал Марица изток 3 ”. Към момента централата е дала поръчка към ЕСО, че счита да спре до края на тази година. Дружеството искаше нов дълготраен контракт от страната, тъй че да извършва функционалността на запас при положение на предстоящо дълготрайно огромно ползване.

Заключение:

Твърдението, че въглищните централи създават съвсем 44% от тока в страната, е манипулативно.

Ако попаднете на съмнителна информация, не се колебайте да се свържете с екипа на Българска национална телевизия и да сигнализирате на " По света и у нас ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР