Тази снимка от месеци се в , като е споделяна

...
Тази снимка от месеци се в , като е споделяна
Коментари Харесай

Проверка на факти: Вдъхновена ли е статуята на София от демона Лилит?

Тази фотография от месеци се в , като е споделяна хиляди пъти. Твърди се, че фигурата отдясно е статуята на София, а отляво - изображение на шумерското божество-демон Лилит. Внушението на обявата е, че статуята на София е въодушевена и мощно прилича Лилит - най-много поради совата, венеца и позицията на тялото.



В мнения под споделения пост консуматори упорстват статуята на София да се демонтира поради " приликата " ѝ с демона и надлежно отрицателната сила, която излъчва. Определя се като причина за нещастията, сполетяли страната ни. Споменява се и плагиатство от страна на създателите на статуята.



Нашата инспекция на обстоятелствата сподели, че обявата не дава отговор на истината. И двете фотоси изобразяват една и съща скулптура - статуята на София. В единия случай снимана денем, а в другия - през нощта и от друга позиция. Ето за какво:

Статуята на София

Автори на статуята на София са скулпторът Георги Чапкънов и архитектът Станислав Константинов. Поставена е на едно от знаковите места в столицата . Статуята съставлява млада жена с корона от крепостна стена. Държи в дясната си ръка лавров венец, а на лявата ѝ ръка е кацнала сова – знак на мъдростта. Статуята " София " е алегорична .

Шумерското провидение Лилит

Според Лилит е женска демонична фигура в еврейския фолклор. Смятана е за дявол на нощта. Тя е одобрявана като първата жена на Адам, направена от същата пръст като него, за разлика от Ева, която е направена от реброто му. отхвърля да се подчинява на брачна половинка си и го напуща.

Кой е създател на нощната фотография на статуята на София?


Проверката ни на обстоятелства сподели, че фотографията, на която се твърди, че е божеството Лилит, в действителност е правена в България с дрон през 2021 година. Фотографът е Александър Тренев.



Снимката се появява още през май 2021 година във която разгласява главно видеа и фотоси, направени с дрон. На самата фотография даже проличава логото на страницата - т.е. тя е взета точно от там.




Свързахме се с създателя Александър Тренев, който удостовери тези обстоятелства:

Снимката е от дрон и е направена и обработена от мен края на месец април
2021 година. На фотографията се вижда статуята на София, намираща се в
центъра на столицата, на кръстовището на булевардите " Мария Луиза " и " Тодор
Александров ".

Сравнихме нощен кадър на статуята на София и нощната фотография от обявата:

Стопкадърът изпод, част от видеоархива на Българска национална телевизия, е изработен с дрон през 2019 година от оператора на Българска национална телевизия Станислав Златев.



При съпоставяне сред двете нощни фотоси се виждат няколко съществени съвпадения:
позицията на краката върху платформата - единият стърчи леко напред,начинът, по който изкуственото осветяване осветява статуята изцяло съответствува - проличава по лявата ръка, гърдите и ключицата. гънките по роклята на статуята са идентичниколоната, върху която е сложена статуята също е идентична


Заключение:
И двете фотоси, съпоставени в обявата изобразяват статуята на София. Нощната фотография не демонстрира божеството-демон Лилит, тя е снимана в България от български фотограф през 2021 година. На самата фотография в обявата стои логото на Facebook страницата на нейния създател. Изключителната аналогия сред двете фигури се дължи точно на обстоятелството, че това е една и съща скулптура.
Публикацията не дава отговор на истината и употребява непозната фотография, с цел да подведе публиката.

Ако попаднете на съмнителна информация, не се колебайте да се свържете с екипа на Българска национална телевизия и да сигнализирате на " По света и у нас ".

Последвайте ни във и
Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР