Публикации във Фейсбук твърдят, че България е платила 10 милиона

...
Публикации във Фейсбук твърдят, че България е платила 10 милиона
Коментари Харесай

Проверка на факти: Платила ли е България 10 млн. рубли окупационни разходи на Русия след Освобождението?

Публикации във Facebook настояват, че България е платила 10 милиона златни рубли на Русия за окупационни разноски след Освобождението през 1878 година

" На 3 март България не става свободна, независимост получават околните на Русия - Събрия, Черна Гора и Румъния. И макар неналичието на независимост (България е трибутарно княжество, заплаща налог на султана и не участва на картата на Европа), ние сме принудени да платим на Русия окупационни разноски за войната в размер на 10 милиона златни рубли ", твърди една от тях.



Нашата инспекция на обстоятелства демонстрира, че България е платила окупационни разноски на Русия в размер на 10 618 250 книжни рубли.



Отиваме в Държавния списък. Там в брой втори на Държавен вестник от 1884-та година разкриване Конвенция, одобрена от княз Александър Батенберг и призната от Народното събрание.



С нея държавното управление на Княжество България признава, че дължи, според Берлинския контракт, на Руското императорско държавно управление 10 618 250 книжни рубли и 43 копейки за " разноските по окупацията от Императорските съветски войски ".



Конвенцията е подписана на 16 юни 1883-а година в Петербург. Издадена е от княза на 24 декември 1883-а година в Двореца в София.



" България се възвръща през 1878 като страна, само че тя е трибутарно княжество, което е васално на султана. Тоест тя е на картата, най-малко в нейната част, която включва Княжество България, само че тя не е със статут на самостоятелна страна. Така е до 1908-а година и в действителност тя се води трибутарна, тъй като заплаща годишен налог на султана. Плюс изискването да няма своя външна политика, само че още първите български държавни управления не се преценяват с този факт ", споделя проф. Даниел Вачков, шеф на Института по история към Българска академия на науките.



Историкът проф. Даниел Вачков е един от откривателите у нас, работили по тематиката за външния дълг на най-новата българска страна. Той е съавтор на.

" България е натоварена с едно сходно заплащане и би трябвало да кажем, че то за тогавашното време е много огромно. Като се има поради, че приказваме за едвам изграждащите се държавни финанси на една напълно неотдавна възобновена страна, в която цялата система не е приключена, да заплаща един дълг дълг, който е избран на много огромна сума за това време ", споделя проф. Даниел Вачков, шеф на Института по история към Българска академия на науките.

Според Конвенцията през 1883 година би трябвало да се изплатят 400 хиляди рубли, след това за дванайсет години от 1884 до 1895 по 800 хиляди рубли, а през 1896-та - 618 хиляди рубли. Руското държавно управление отхвърля лихвите.



По данни на Българска народна банка дължимите над 10 млн. книжни рубли възлизат на дълг от 27 млн. златни лв. или франка. По това време левът е привързан с френския франк.

Дължимата сума включва прехрана за девет месеца на над 50 хиляди души армия. Парите би трябвало да се връщат в левове или франкове. Според Берлинския контракт съветските войски е трябвало да останат на територията на Княжество България до основаването на национална армия, която да поддържа реда и сигурността в страната.

От тази таблица с данни на Българска народна банка се виждат заплащанията по съветския окупационен дълг. Най-големите са от над 8 млн. лв. през 1890-та и 1902-ра. През 1912-ра Княжеството изплаща дълга.

Данните от таблицата се съдържат в.



Заключение: Твърдението, че Княжество България е платила 10 млн. рубли на Русия окупационни разноски след Освобождението е правилно.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР