Колко скъпи са автомобилите на украинците по морските курорти у

...
Колко скъпи са автомобилите на украинците по морските курорти у
Коментари Харесай

Проверка на факти: Колко скъпи са автомобилите на украинците в Слънчев бряг?

Колко скъпи са колите на украинците по морските курорти у нас? Публикация със фотоси на първокласни коли набира известност в обществените мрежи и предизвика полемики. Наш екип ревизира - действителни ли са фрагментите, дали са снимани в България и какви коли карат украинците, които са избрали морския курорт Слънчев бряг. Ето какво сподели инспекцията.

Facebook обява със фотоси на коли с украински регистрации внушава, че украинците в Слънчев бряг се придвижват с " возила за 200 бона ". Прави усещане, че създателят заобикаля непосредствено обвиняване, само че опълчва украинските бежанци и сирийските мигранти. Друго, което прави усещане, е неприятното качество на фотосите под обявата на създателя, който се е отбелязал от " Слънчака ".



“Виждали ли сте сирийци с возило за 200 бона на Слънчев бряг? Не сте... Ами сириец, пиещ скъпо шампанско, лежащ върху шезлонг на Za Zu и броящ пачки с евро? Не сте. Вероятно не сте виждали и сирийци, развяващи голям сирийски байрак пред президентството, искайки оставка на законно определения ни български президент? Не сте. Мисля, че и надали някой, в миналото ви е призовавал да дарите пари за сирийци през фондация. Не. Ами вести на арабски по Българска национална телевизия? Няма... Ако инцидентно ви заловен да возите в колата си сириец, вие сте нарушител. Ако обаче возите украинец, вие сте светлината, демокрацията, успех на положителните сили. Няма помощ за сирийските бежанци по черноморските хотели... Не запитвам за избягалите от войната, лежащи на Слънчев бряг на наши разходи, с возила, които костват 150 български заплати и премятащи пачки с евра, нито за тези, които желаят оставката на държавния ни глава, определен с над 2 000 000 български гласа... Аз желая да попитам друго: Какво вършим с тези, които ги подстрекават и употребяват за антидържавни действия в цялостно нарушаване на българските закони? С тях какво вършим? С тези, които веят украински флагове от прозорците на държавни институции?... ”



Какво в действителност демонстрират фотосите?



Първоначално обявата съдържа една фотография, която по-късно е изтрита, а са добавени четири други. Прави усещане, че всички те са снимани в неутрална среда и мъчно би могло да се допусна какво е точното местонахождение. Някои от тях даже изобразяват елементи от коли и са с доста неприятно качество. Оказва се обаче, че всеки, даже и хората без специфични умения, може елементарно и бързо да ревизира къде е направена съответната фотография и по кое време почти се е появила в интернет пространството.



На обявата в обществените мрежи попада и маркетинг специалистът Константин Бъчваров, който решил да ревизира дали първата качена фотография е достоверна. Отнело му към минута.

“Снимката беше с доста дребна резолюция, което не дава отговор на актуалните технологии, на актуалните смарт телефони да са толкоз дребни като картинка. Затова не повярвах, че индивидът собственоръчно е снимал в Слънчев бряг. Копирах фотографията, качих я в Гугъл, с цел да ми откри сходни или идентични изображения, и незабавно ми сподели, че фотографията датира доста преди 2023 година, в действителност от 2017 година и фотографията е направена в Монако, а не в Слънчев бряг 2023 година “, изясни Константин Бъчваров.





Направената от нашия екип инспекция демонстрира, че част от фотосите са оповестени и преди към година в разнообразни чуждоезични уеб сайтове, които оповестяват категорично, че са направени в Монако. В една от тях е посочен източникът им - страница в . Лесно намираме фрагмента, само че за разлика от обявата във Facebook, той е с положително качество, а детайлите не са изрязани и са забележими.



Няколко детайла ни насочват къде да търсим действителната локация, където е направена фотографията - виждат се надписи казино и известна марка часовници, както и доста присъщи прозорци. Проверка в Гугъл ни насочи към , продаващи съответната марка часовници в Монако.

Една от постройките подхожда на тази, пред която е сниман автомобилът, прибавен като илюстративен материал към обявата за сирийските мигранти и украинските бежанци, което потвърждава действителната локация на фотографията - тя не е направена в Слънчев бряг, а в Монако. В Гугъл maps може да бъде открито и на постройката, като там тя последно е снимана през 2011 година.



Как можем да създадем бърза инспекция на фотоси?

Николай Кръстев е IT експерт, който води образования в тази посока. Според него най-лесният метод за намиране на източника на фотография е точно посредством Гугъл. Достатъчно е единствено в полето изображения да се прикачи сваленият кадър.

“Избираме опцията намиране на източника. Има специфичен бутон. От тук стартират да ни излизат уеб сайтове, които са го споделили това нещо, излизат дати по кое време е споделено, излизат линкове, връзки към уеб сайтове, които са го споделили или обществени мрежи. Може да се види главно в тази ситуация са съветски уеб сайтове. Има уеб сайтове, които са от Украйна, има уеб сайтове, които са американски. Доста от тези уеб сайтове са от преди няколко години и несъмнено откакто се кликне на някои от тези уеб сайтове може да се види, че това изобщо не е мястото, за което се приказва ”, изясни Николай Кръстев.

По негови думи обстановката е неприятна, без значение от страната източник на манипулативни фотоси или интернет изявления.

Проверката на маркетинг специалиста Константин Бъчваров му основала и други усещания за първоизточниците на фотосите в тази ситуация със скъпите коли, които сякаш са снимани в Слънчев бряг.

“Направи ми усещане, че са съветски уеб сайтове, “новинарски ”, и че по метода, по който историята е разказана на тези съветски уеб сайтове, по същия метод е разказана и в обществените мрежи на нашия език. Със сигурност не е тръгнало от някое друго място на света, от различен уебсайт. Идва тъкмо от съветския интернет, който сякаш все едно генерира такива полуистини, истории, които стартират своя цикъл на живот в интернет ”, сподели Бъчваров.

Има ли скъпи украински коли в Слънчев бряг?

Наш екип ревизира какви са колите с украинска регистрация, които могат да бъдат видени в курорта Слънчев бряг на 28 юни. Преобладаващата част от тях не могат да бъдат причислени към категорията “возило за 200 бона на Слънчев бряг ”. Засечени бяха и коли от първокласни марки.





Кои са “червените лампички ” които подсказват, че фотосите в обява са подвеждащи?

“Най-често актуалните телефони са с извънредно добра резолюция. Ако видите фотография с неприятно качество незабавно би трябвало да ви направи усещане това нещо. Това е първият сигнал, защото актуалните телефони от време на време снимат по-добре от професионални камери. Умишлено се вършат тези фотоси с неприятно качество, с цел да не могат да бъдат хванати от изкуствените интелекти или търсещи машини къде тъкмо е направена фотографията ”, изясни Николай Кръстев.

По неговите думи фотосите преднамерено са направени на безпристрастен декор като зеленина, без елементи от здания или улици, с цел да не може елементарно да бъде разкрита действителната локация.

“Важно е да има сериозно мислене, тъй като поради огромного количество информация, която се споделя във Facebook и в обществените мрежи, ние мъчно съумяваме да пресеем истината и е редно всичко, което ни прави усещане, да ни накара да се запитаме дали това в действителност е по този начин, както е разказано, или е полуистина, както е в доста случаи. Тъй като живеем в динамични времена, през днешния ден всяка една неистина придобива най-различни форми и схеми, за нас е значимо да можем да си вършим за себе си заключения, да ревизираме всяка информация, която ни наподобява прекомерно хубаво, с цел да е истина или прекомерно неприятно, с цел да е в действителност толкоз неприятно ”, разяснява Константин Бъчваров.

Заключение:

1. Снимките в съответния статус демонстрират фотоси на коли с украински регистрации. В обявата се внушава, че са направени в Слънчев бряг. Проверка на обстоятелствата обаче демонстрира, че действително фотосите не са направени в България. Поради това обявата е манипулативна.

2. В Слънчев бряг има скъпи коли с украински регистрации, само че съгласно настоящите фрагменти, с които разполагаме, те не са преобладаващи.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР