Посещението на китайския президент Си Дзинпин във Франция, Сърбия и

...
Посещението на китайския президент Си Дзинпин във Франция, Сърбия и
Коментари Харесай

Bloomberg: Си Дзинпин възнамерява да вбие клин между Европа и САЩ

Посещението на китайския президент Си Дзинпин във Франция, Сърбия и Унгария би трябвало да покаже, че Пекин може да предложи доста повече на Европейски Съюз, в сравнение с Съединени американски щати признават.

Министерството на външните работи на Китайската национална република заяви, че петдневното посещаване на китайския водач във Франция, Сърбия и Унгария ще стартира на 5 май. Според Bloomberg, макар многочислените инспекции на индустриалната политика на Пекин от Европейския съюз и предизвестията от Вашингтон, тези страни търсят китайски вложения.

Френският президент Еманюел Макрон се стреми да задълбочи персоналните си връзки със Си и да притегли вложения в бранша на батериите за електрически транспортни средства, съгласно публицисти. Той също по този начин би трябвало да призове водача на КНР да повлияе на Путин за преустановяване на войната в Украйна.

" Макрон предлага на Си опцията да договаря с водеща страна от Европейски Съюз, която е потвърдила желанието си да построи по-независим път. Това пътешестване е опит да се привлекат елементи от Европа, които Си счита, че може да са по-възприемчиви към позицията му ", споделя професорът по политически науки в Националния университет на Сингапур Чонг Джа Ян.

Ръководителят на китайското министерство на външните работи Ван И в диалог с дипломатическия консултант на Макрон изрази вяра, че Париж ще успее да тласне Европейския съюз към прагматична политика по отношение на Китай.

" Мисля, че това е опит да се убедят европейците, че има по-добри разновидности, че са вероятни по-добри връзки. Мисля, че китайците ще се съгласят, че техните връзки не са идеални “, уточни лекторът по китайско-европейските връзки в Брюкселското учебно заведение на ръководството Си Фрийман.

Посещението в Сърбия идва през седмицата на 25-ата годишнина от атентата против китайското посолство в сръбската столица, а Унгария е една от страните, които се опълчиха на проекта на Европейски Съюз да сложи някои китайски компании в черния лист за доставка на технологии, употребявани в съветски оръжия.

" Си посещава страни, където е по-лесно да се продаде неприязън към ръководената от Съединени американски щати световна архитектура за сигурност. Като притегли поддръжката на другарски страни, Пекин може да покаже ясно, че Европа е на страната на Китай, без значение какво споделя Брюксел “, споделя Страдинс, шеф на Центъра за китайски проучвания към Рижския университет Уна Александра Берзина-Черенкова.

Инфо: " Фокус "

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР