През последните седмици китайските регулатори намалиха натиска върху имотния сектор

...
През последните седмици китайските регулатори намалиха натиска върху имотния сектор
Коментари Харесай

Китай отпуска регулациите на имотния сектор, но реформирането му остава приоритет

През последните седмици китайските регулатори понижиха натиска върху имотния бранш в страната, като отпуснаха разпоредбите за кредитиране и разрешиха издаването на повече облигации, с цел да предотвратят срив. Индустрията се бори с рецесия с ликвидността, която докара някои от най-големите строителни бизнесмени в страната до ръба на банкрут. Въпреки облекченията на регулациите централните управляващи са решени да се придържат към проекта за укрепване на бранша, който способства за към една трета от общата икономическа активност във втората по величина международна стопанска система, написа Financial Times.

През октомври ипотечното кредитиране в Китай е повишено с 1% на годишна база след четири поредни месеца на спад, сочат данни на Wind. Това се случва, откакто Зоу Лан от Китайката централна банка сподели, че политиките на Пекин са били тълкувани неверно от някои банки - задачата е била да се ограничи кредитирането на мощно задлъжнелите компании, а не да се спре отпущането на заеми за развиване. Големите банки са били инструктирани да поддържат устойчиво и постоянно отпущането на заеми за недвижими парцели, разкри той.

Средното време за разглеждане на заявките за ипотеки е спаднало от шест месеца през септември на по-малко от три, споделят ръководители на банки в Пекин и Шанхай. Възобновено е и издаването на облигации, като компании в бранша оповестиха проекти за издаване на дългови принадлежности за 28.8 милиарда юана (4.5 милиарда долара) на междубанковия пазар, до който те елементарен имат усложнен достъп.
Твърде късно за някои компании
Разхлабването на политиката обаче идва прекомерно късно за най-тежко задлъжнелите частни компании като Evergrande и Kaisa. Регулаторите се надяват, че те ще съумеят да се преструктурират посредством продажба на активи, което евентуално ще понижи размера им.
Реклама
Kaisa, която е пропуснала голям брой заплащания по облигации този месец, не се е възползвала от облекченията съгласно изказване на изпълнителния шеф на компанията от предходната седмица.

Кредитирането на задлъжнелите строителни компании е затруднено, откакто броят на жилищните покупко-продажби през октомври спадна с близо четвърт в доларова стойност на годишна база, макар че цените на новите жилища са отчели спад през септември и октомври. Прогнозите са покупко-продажбите да не се възстановят бързо, защото купувачите изчакват цените да спаднат още, а отрицателен резултат имат и упованията за нов налог върху парцелите в някои градове. По-малкото продажби ще попречат на фирмите да генерират паричен поток за погашение на задължения, разяснява чиновник на China Merchants Bank.

По-строги правила за средствата от предварителна продажба също затрудняват ликвидността на строителните бизнесмени, откакто доста градове задължиха фирмите да употребяват този вид приходи единствено за съответния план.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР