През последните няколко седмици има драстично увеличаване на заболеваемостта от

...
През последните няколко седмици има драстично увеличаване на заболеваемостта от
Коментари Харесай

Зачестяват случаите на отити при децата с антибиотична резистентност

През последните няколко седмици има фрапантно увеличение на заболеваемостта от остро гнойно инфектиране на междинното ухо при децата, което е извънредно за това време на годината. За това сигнализира доктор Иглика Станчева от Детското УНГ поделение на УМБАЛ “Царица Йоанна - ИСУЛ”. Тя прецизира, че сега всички места в него са запълнени.

Според доктор Станчева две са главните аргументи за зачестилите случаи на отити при децата: цялостното отпадане на противоепидемични ограничения, което е обикновено да докара до повишение на възпалителните болести на горните дихателни пътища – ринити, фарингити, тонзилити, ларингити, както и продължителната приложимост на една и съща защитна маска и неправилното ѝ предпазване, което води до развиване на патогенни бактерии.

“Децата се върнаха към естествения си темп на образование – посещават детски ясли, градини, учебни заведения. В един затворен детски колектив вероятността за заразяване е по-голяма”, разяснява експертът.

Тя обръща внимание и върху друга, доста по-тревожна наклонност: зачестяват случаите, в които детските отити се оказват резистентни на обичайна антибиотична терапия.

“В момента в отделението имаме няколко такива дечица. Това, несъмнено, се е случвало и преди, само че доста рядко, до момента в който в този момент е съвсем ежедневие”, прецизира доктор Станчева.

УНГ експертът поучава родителите, в случай че виждат че детето има хрема, която не минава, болежка в ушите, нараснала температура (не е задължителна), да потърсят лекарска помощ.

По-малките деца, които към момента мъчно могат да кажат какво ги боли, стават неспокойни, раздразнителни, отхвърлят да се хранят, по време на сън се разсънват с рев, забиват главичка във възглавницата, пипат или дърпат ушичките, от време на време е допустимо да имат и повръщане.

Усложненията от отитите, въпреки и не доста чести, могат да доведат до съществени проблеми, измежду които и нужда от продупчване на тъпанчето, както и хирургична интервенция, предизвестяват лекарите в УМБАЛ “Царица Йоанна - ИСУЛ”.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР