През последните няколко години сред висшите политици от БРИКС нараства

...
През последните няколко години сред висшите политици от БРИКС нараства
Коментари Харесай

БРИКС: Притесненията за долара и ролята на китайската валута

През последните няколко години измежду висшите политици от БРИКС нараства загрижеността по отношение на преобладаващата роля на $ и неговото влияние върху макроикономиката на разрастващите се пазари.

Тази угриженост се ускори от забележителното повишение на лихвените проценти в развитите стопански системи, което провокира предизвестията на шефа на централната банка на Южна Африка през април 2023 година за покачвания риск за разрастващите се пазари. Той акцентира на капацитета за нараснала накърнимост към обезценяване на валутата и инфлация заради тази динамичност.

Статия от известна платформа на Китайската комунистическа партия през ноември 2023 година посочи последствията от неотдавнашните решения на паричната политика на Съединени американски щати, оформяйки ги като “доларов прилив ”, който извлича благосъстояние от други страни, изключително от разрастващите се. По сходен метод в публикация, оповестена от централната банка на Индия през 2023 година, се акцентират присъщите на световната роля на $ дефекти, като се свързват слабостите в американската стопанска система с нарушаванията и непропорционалните загуби, които се изпитват отвън Съединени американски щати.

Тези опасения получават значителност, защото трите поканени страни от БРИКС – Аржентина, Египет и Етиопия – се борят с изострен дефицит на долари и висока инфлация. През 2023 година Аржентина и Етиопия се сблъскаха с подобен изострен дефицит, че неофициалните обменни курсове бяха съвсем два пъти по-високи от формалните. В Египет през юни 2023 година чистите задгранични активи на банковата система доближиха рекорден недостиг.

Нарастващите нива на дълга в тези страни, съчетани с повишаващите се лихвени проценти в развитите стопански системи, слагат провокации пред превъзмогването на дефицита на долари посредством издаване на дълг в долари заради ограничавания интерес на вложителите.

Освен това ескалиращите лихвени проценти в развитите стопански системи пренасочиха капитали от активи на нововъзникващите пазари, засилвайки курса на $ по отношение на валутите на нововъзникващите пазари. Това внезапно усилване на $, съчетано с следствията от спора сред Русия и Украйна върху цените на храните и силата, усилва разноските за импорт на артикули с доларови цени в нововъзникващите пазари, което ускорява икономическото напрежение.

През октомври 2023 година темповете на инфлация внезапно нарастват в Аржентина (143%), Египет (36%) и Етиопия (29%). Високите равнища на заеми и разноски на държавните управления са забележителен фактор за тази инфлация.

Международният валутен фонд (МВФ) разпростра стратегии в Египет и Аржентина, а в Етиопия се водят договаряния. Успехът на тези стратегии обаче е подложен под въпрос, като някои политици от БРИКС насочат рецензии, че стратегиите на МВФ задушават стопанските системи, като да вземем за пример забележката на президента на Бразилия за задушаващото влияние върху Аржентина.

Забелязва се изместване към потребление на локални валути и интервенции, които не са свързани с долари, като решения на икономическите провокации, пред които са изправени разрастващите се пазари. Индия да вземем за пример предизвиква увеличението на транзакциите в рупии със засегнатите стопански системи като метод да се ускори тяхната резистентност против бедствия.

На фона на геополитическото напрежение и дефицита на долари се обрисува наклонност за набиране на известност на финансови канали, построени върху локалните валути на страните от БРИКС, изключително при юана. Въпреки че използването му нараства обаче, юанът към момента изостава доста от $ при световните транзакции. Ръстът на потреблението на ренминби в трансгранични транзакции включва най-вече китайски страни, въпреки и с известно разширение на комерсиалните заплащания сред Русия и други страни.

Усилията за стимулиране на интернационализацията на ренминби включват офшорни клирингови банки, суап линии на PBOC и Китайската система за трансгранични междубанкови заплащания (CIPS). Тези принадлежности улесняват транзакциите в юанти отвън Китай, като ускоряват потреблението му в международен мащаб. Няколко страни от БРИКС възприеха тези механизми, като Бразилия сътвори първата си клирингова банка за ренминби, а Русия усили присъединяване си в CIPS.

По-специално, двустранно съглашение за суапова линия сред Китай и Саудитска Арабия през 2023 година имаше за цел да улесни заплащанията на юанти за нефт, което е сигнал за напъните за усилване на трансграничното му потребление. Подобни начинания в Египет, Южна Африка и Иран също имат за цел да подтикват потреблението на юана в търговията и финансовите транзакции.

Тези начинания демонстрират последователно прекосяване към диверсифицирано потребление на валутата, отдалечаване от зависимостта от $, изключително в комерсиалните връзки сред страни, изпитващи дефицит на долари.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР